Dr. Krámor Katalin

Családorvos

Tiszalök

szszb 30. Dr. Krámor Katalin 400.jpgOlyan szenvedéllyel beszél ma is a betegek gyógyításáról, mint a pályakezdő orvosok, amikor megfogalmazzák életre szóló terveiket. Nos, dr. Krámor Katalin, a Tiszalökön négy évtizede praktizáló családorvos gyógyításba vetett hite, a betegek iránti érzett elkötelezettsége nemhogy nem kopott meg mára sem, hanem ma is példaképül szolgál bármely orvosnak. Legyen az családorvos, vagy kórházban, klinikán fehér köpenyt viselő doktor. Nem véletlenül vehette át az akkori szakminisztertől a Pro Sanitate kitüntetést.

Ritka, sikeres életutat járt be már eddig is a férjével, aki – mit nem mutat a számmisztika – szintén 40 éve dolgozik a vízügyi szakterületen, mint mérnök. Közelebbről 16 esztendeje ügyvezető igazgatója a Tiszavíz Kft.-nek. Házasságukból három gyermek született. Péter a legidősebb, ő közgazdász, Franciaországban él a családjával. Gergő, Márk és Dóra gyermekeikkel gyarapítják az unokák számát. A középső Eszter, jogásznak tanult. Siófok közelében telepedett le a családjával. Az ő kapcsolatában Márton és Fanni teszi teljessé az eddigi, 5 unokás nagyszülő pár örömét. Krámor doktornőék legifjabb gyermeke Zsuzsanna, aki építőmérnökként végzett és a fővárost választotta lakhelyül. A szélrózsa minden irányában élő családtagok nagyon összetartanak, de az internetes Skype csekély mértékben pótolja a személyes együttlétet. Erre 2013 nyarán a Kanári-szigeteken került sor: a nyaralást a családi találkozással is egybekötötték. Valószínűleg, ez utóbbit tartják fontosabbnak.

Színes fotókat mutat Katika, büszke nemcsak gyermekeire, hanem azok családjaira, az unokáira is. Ritkán lehetnek egyszerre együtt, épp ezért nagyon megbecsülik azokat a napokat, amelyek a tágabb família körében tölthetnek el.

Békés megyéből érkezett Krámor doktornő Szabolcsba. Ő Szeghalmon született, ott járt iskolába. Felemelő pillanatot rögzít az emlékezete, hisz nyáron az egyik tanára (!) kereste meg az alma materből. Noha egy évig tanította Krámor Katalint, ám Tiszalök közelében járva, fontosnak tartotta, hogy a kedvenc tanítványt meglátogassa. Katika férje is Békés megyéből jött Szabolcsba. A Szegedi Orvostudományi Egyetemen 1971-ben diplomázott. Három éven át a geriátrián dolgozott. A pályakezdő orvos bizonyára nem gondolta, hogy élete későbbi szakaszában bőven gyakorolhatja az itt szerzett ismereteket.

A mintegy 1800 beteget számláló praxisában jó páran akadnak olyanok, akik öt generáció képviselőivel ismertették meg a doktornőt. Amikor Tiszalökre került, az idősebbek nagyszülőként találkoztak vele. S jöttek a gyerekek, az unokák, a dédunokák, az ükunokák… A családi anamnézist dr. Krámor Katalin fejből tudja. Mint mondja, lehet, hogy az arcvonások már halványulnak, de azt, milyen problémával fordultak hozzá, soha semmi nem radírozhatja ki az emlékezetéből.

Ma pedig újabb nehézségekkel is megküzd a háziorvos. Társadalmi látlelet, ki mennyiből él, milyen betegségben szenved. De a paciensével együtt lélegző, azt nagyon jól ismerő orvos még azon is töri a fejét, hogy a gyakorta drága gyógyszert miként helyettesítheti olcsóbbal. Az természetesen fontos, hogy a hatóanyag vagy ugyanaz, vagy szintén a betegséget előnyösen befolyásoló kell, hogy legyen. Bár a betegek pénztárcájára a korábbi évtizedekben is igyekeztek tekintettel lenni a receptíráskor. A minimál nyugdíjból még az alacsonyabb áru patikaszerekre is nehéz kiszorítani a forintot időnként.

A tiszalöki családorvos a négy évtized alatt végigkísérte az egészségügy aktuális átszervezéseit, annak minden nehézségével együtt. A városkában ő az egyedüli, aki még mindig vállal ügyeletet. Kihívásnak tekinti ma is a gyógyítást. Annak örül, hogy a betegei hallgatnak rá, megfogadják a tanácsait. A doktornő pontosan tudja, hogy a vizsgálat, a recept mellé a jó szó, a törődés, az érdeklődés legalább annyira fontos az elvárt eredmény érdekében. Azt is megelégedéssel tapasztalja, hogy az egészségtudatos életmód, a rizikófaktorok ismerete, a népi gyógyászatból nagyanyáiktól szerzett tudás, praktikák átmentése egyre szélesebb körben jelenik meg. A televízió, az internet világában a reklámok a háztartásokba hozzák a legmodernebb gyógyszereket, gyógykészítményeket. A tájékozott vagy legalábbis érdeklődő beteg szeretne hozzájutni ezekhez is, ám a családorvos feladata és felelőssége megértetni, hogy minden tünet, elváltozás, betegség más és más, azt mindig személyre szabottan állapítja meg az orvos. A doktornő visszautal az elmúlt több mint négy évtized nehézségére, fáradságára, ám ha mindent összegez, nincs annyi probléma, ami eltántorítani most is az orvosi hivatás választásától. Gyermekei látták, hogy az édesanyjuk mennyit küzd a betegeiért, éjt nappallá téve igazítja össze a családi és a hivatásából származó kötelezettségeket. Ők más szakmában teljesítik ki magukat, de vajon a Katika unokái miként döntenek pályájukról.

(Északkeleti Almanach 30. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2013.)   

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése