Ifjú Benkő Zoltán

Ügyvezető,

Tiszalök

szszb_15-186_ifju_benko_zoltan.jpgNem lehet próféta senki a saját hazájában, tartja a mondás, ám erre tökéletesen rácáfolni látszik ifjú Benkő Zoltán példája. A harminchárom éves fiatalembert a tiszalöki önkormányzati képviselő-testület tagjai a 2002-es választások után alpolgármesterré választották. A 7000-es lélekszámú városban megbecsült család tagjaként nevelkedett, az emberek mindig számíthattak rá, ha problémával fordultak hozzá. A városgazdálkodási feladatokat ellátó kht. ügyvezetőjeként a város szinte minden lakosával közvetett vagy közvetlen kapcsolatot tart.

A Tiszalöki Városgazdálkodási Közhasznú Társaság igen szerteágazó tevékenységgel jött létre. Épületbontás és földmunka, épület, híd, alagút, közművezeték építése, sportpályák, stadionok működtetése, munkaerő-toborzás, -közvetítés, zöldség, virág, kertészeti termék, valamint gyümölcs, szőlő, fűszernövény termelése, növénytermelési szolgáltatás, erdőgazdálkodási termelés és szolgáltatás, halászat és halgazdálkodás, hal- és burgonyafeldolgozás, gyümölcs és zöldség feldolgozása, gyümölcs és zöldséglé gyártása, haszon- és hobbiállat-eledel gyártása, szőnyeg, kötéláru és fa tömegcikkgyártás, fémszerkezet és fémépületelem, valamint fémtartály, fűtési kazán, és radiátor gyártása, fémmegmunkálás, szerszámgyártás, emelő- és anyagmozgató gép gyártása, tetőszerkezet-építés és tetőfedés, vízszigetelés, villanyszerelés, szigetelés, víz-, gáz- és fűtésszerelés, épületgépészeti és épületasztalos-szerkezet szerelése, vakolás, padló és falburkolás, üvegezés, festés, építési eszköz kölcsönzése, személyzettel, gépjárműjavítás és -kereskedelem, élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem tartozik a tevékenységi körükbe.

Amikor az alapító okiratot módosították, a kht. időszaki kiadványok kiadását is vállalhatta, és az idegenforgalom szempontjából sem elhanyagolható a szállodai szolgáltatás, az ifjúsági turistaszállás, filmvetítés, a kempingszolgáltatás, de még a közúti teherszállítás bevezetése sem. Ezek a feladatkörök Tiszalök valamennyi családjával és háztartásával kapcsolatosak. A 100 százalékos városi önkormányzati tulajdonban lévő kht. 40 dolgozója azt tartja szem előtt, hogy az intézmények karbantartása, a strand, a piacok működtetése zökkenőmentes legyen. Igaz, hogy non-profit szervezetről van szó, azért a jövedelmező megbízások elnyerése a kht. jelene és jövője szempontjából igen fontos.

Benkő Zoltán tősgyökeres tiszalöki családból származik: édesanyja, Marázi Ilona, a tiszalöki általános iskolában tanít. Pedagógus végzettségű édesapja, Benkő Zoltán jelenleg vállalkozó. Testvérei közül Éva főkönyvelő, Attila vállalkozó. Három gyermeke van: Szabina 10, Dorina 7, Zoltán két és fél éves. A hajdúnánási Körösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskolában ezerkilencszáznyolcvannyolcban érettségizett, majd a debreceni Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán szerzett diplomát ezerkilencszázkilencvenegyben. Később Budapesten műszaki tanári oklevelet vehetett át. A tiszavasvári 115-ös Számú Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet műszaki tanáraként állt először katedrára. A családjuk megalakította a Benkő és Fiai Bt.-t, amely az épületgépészeti tervezéstől a kivitelezésig minden feladatkörre szakosodott. A vállalkozói világ realitásaival a bt. révén szembesült először. Amikor 2000. január elsején Tiszalökön az önkormányzat létrehozta a kht.-t, azonnal ifjú Benkő Zoltánt bízták meg az ügyvezetői teendők ellátásával.

A korábban szerzett vállalkozói tapasztalat nagymértékben segítette a kht. ügyes-bajos dolgainak elrendezésében. Nagyon érdekes párhuzamot valósít meg az ügyvezető: a polgármesteri hivatalba beérkező lakossági panaszok 90 százaléka olyan témákhoz kapcsolódik, amelyeket a kht. tud orvosolni. Megyei közigazgatási hivatali, és belügyminisztériumi állásfoglalás és engedély birtokában az alpolgármesteri feladatok közé sorolt városgazdálkodási tennivalókat az a kht. látja el, amelynek ügyvezetője ifjú Benkő Zoltán.

Tavaly még a közhasznúak foglalkoztatása is az ő tevékenységei közé tartozott. 2002-ben száznegyven közhasznú munkást foglalkoztatott az önkormányzat, az idei első negyedévben eddig csak harmincan láttak el közhasznú tevékenységet. Mint azt Benkő Zoltán elmondta, mindig is szerette a pedagógiát, a gyerekeket, ezért komoly kihívásnak érzékelte egyrészt a városgazdálkodási kht. ügyvezetését, valamint az alpolgármesteri tisztség betöltését.

A fejlesztési lehetőségeket úgy látja, hogy a megyei és országos szintű kapcsolattartás, valamint a lakosság széles rétegeivel megvalósított együttműködés egyaránt szolgálja a város és a kht. érdekeit. A műszaki irányítás és tervezés ellenőrzése, valamint a műszaki témájú pályázati anyagok áttekintése szintén az ő feladata. Mestervizsgák birtokában hobbija a gépészeti tervezés.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése