Takács Pálné

Polgármester,

Szorgalmatos

szszb_18-198_takacs_palne.jpgTanya volt, városrész lett, most falu. Szorgalmatos a neve. Az egykori szegény, de szorgalmas emberekről kapta a nevét. Az utódok is szorgalmasak. Ez a település Tiszavasvári és Tiszalök közt található, nagyjából félúton. Ahogy lekanyarodunk a főútról a bekötőútra, díszes tábla áll, rajta csillagokkal a felirat: Európa Kapu. Igen, ez a település is csatlakozott Európához. A településen lévő Révész Euró Transz kamionjai nap mint nap róják Európa országútjait. A cég jelentős iparűzési adót fizet az önkormányzat kaszájába. Ám az itteniek nemcsak iparűzési adóból élnek, hanem dolgoznak, művelik a földet, állatokat tenyésztenek. Ezenkívül az önkormányzat pályázati pénzek megszerzésére is törekszik.

A község önkormányzatának, illetve vezetőinek névsora: Takács Pálné polgármester, Fehér József alpolgármester, a jegyzői teendőket Dancs Ilona látja el. Önkormányzati képviselők: Szép Attila, Nagy Péterné, Munkácsi István, Hajdú Zoltánné, Fitos Katalin és Görgei József.

E sorok írója, a krónikás, 2004 júniusában megállapíthatta, hogy nem csupán politikai szlogen: fejlődő pályára állt megyénk legfiatalabb községe, Szorgalmatos. Az itt élő 955 ember közül 119 nyugdíjas és 286 kiskorú, 18 éven aluli. Fiatalodó község Szorgalmatos, van jövője.

Az egészen fiatal község önkormányzata tavaly nyolc sikeres pályázatot könyvelhetett el. Az iskola felújítására például 15 millió, szemétkonténerek beszerzésére 130 ezer forint pályázati támogatást kaptak. Egy pályázat két számítógépet hozott a településnek. Az iskola berendezésére bő kétmillió forintot kaptak pályázati úton. Tiszavasvári önkormányzatával közösen pályáztak a szennyvízhálózat kiépítésére. Májusban kapták az értesítést, hogy megkapták a támogatást a közös beruházásra.

Tavaly a szakminisztériumban pályáztak a jelzőrendszeres szociális gondozás bevezetésére. E sikeres pályázat nyomán május végétől öt egyedül álló idős ember lakásán működik a jelző rendszer. Két szociális munkás segíti az öt embert. A szociális munkások kerékpárt, rádiótelefont, vérnyomásmérőt és cukorszintmérőt kaptak a pályázati pénz felhasználásával.

A gyermekjóléti szolgálat helyiségét is pályázati pénzből rendezték be. A május 1-jei ünnepségek megrendezésére is kapott pályázati támogatást Szorgalmatos, szerény összeget, 110 ezer forintot, ebből a pénzből állították fel a bekötőút elején az „Európa Kaput”. A közelmúltban a szociális ügyekkel foglalkozó hivatali dolgozók három számítógépet kaptak.

A szorgalmatosi iskolának nem kevés, 137 tanulója van. Az iskola épülete ezerkilencszázharmincnyolcban készült, elavult, az önkormányzat szeretne egy új, korszerű iskolát építeni pályázati támogatással. A címzett pályázat szerint a tantermek mellé egy napközis és szociális konyhát is szeretnének építeni. Innen oldanák meg a gyermekétkeztetést és a szociális étkeztetést is. Jelenleg Tiszalökről hozzák a főtt ételt Szorgalmatosra.

Beadtak egy pályázatot az új faluközpont kialakítására. Igazi faluközpont az elmúlt évtizedekben nem alakult ki. A pár éve épült református templom és a közelében lévő kereskedelmi egység földrajzilag a középpontban van, ez a szűkebb környezet mondható a jelenlegi központnak. Az új faluközpont terve egy korszerű település jövőjét vázolja fel. Egy szép parkot is akarnak a faluközpontban, ahogy illik.

Hogy milyen a község mai arculata? Vannak egészen szép, takaros házak és szerényebbek, pontosabban szegényebbek is. A belső utak jelentős része felújításra, aszfaltozásra szorul. A főút közelében egy korszerű vendéglátóhely található, látványos ez az épület, javítja a faluképet. A Révész Transz telephelye szupermodern, látványos, pár éve épült, de már uniós szinten. Még említést érdemel, hogy a falu szélén hatalmas legelő terül el, de nem csak az állatok etetésére szolgál. Nemzeti ünnepek, megemlékezések és majálisok színtere is a legelő. Szorgalmatos egyik büszkesége a Hóvirág Népdalkör. A naptár 1997-et mutatott, amikor a népdalkör megalakult. Tizennégy asszony, illetve lány tartozott az alapítók közé. (Egy ideig a polgármester asszony is tagja volt a körnek.) 2003-ban a történelmi településen, Tarpán volt a népzenei együttesek országos minősítése. Itt a Hóvirág Népdalkör arany minősítést kapott. A kör tagjai fellépéseik, szerepléseik alkalmával viszik Szorgalmatos jó hírét.

Takács Pálné tősgyökeres szorgalmatosi, itt született. Debrecenben, közgazdasági szakközépiskolában érettségizett. Munka mellett levelező oktatás keretében képesített kalkulátor oklevelet és mérlegképes könyvelő oklevelet szerzett. A tiszalöki tsz-ben könyvelőként dolgozott, tervezőirodán is tapasztalatokat szerzett. Önállósodás előtt a tiszavasvári önkormányzatban ő képviselte Szorgalmatost. A férje szállítási vállalkozó. Két fiuk van: Pál és Máté. A polgármester asszony az elnevezéshez méltóan szorgalmasan dolgozik a település fejlődése érdekében.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése