Dr. Hegedüs Csaba

Olimpiai bajnok birkózó,

Budapest

szszb_13-60_dr_hegedus_csaba.jpgA századik magyar olimpiai bajnoki arany megszerzője, dr. Hegedüs Csaba édesanyja és nagymamája révén földinknek számít, Mándokot vallja mértékadó szülőföldnek. Generációk óta ezen a településen élték az ősök küzdelmes, a nehézségeket bátran felvállaló életüket. Ez a tulajdonság – mint az igen népszerű sportember állítja – génjeiben kódolva jelent meg, és indította el őt egy nem mindennapi pályán.

Sárváron született 1948. szeptember 6-án. Édesanyja, lánykori nevén Ráthy Mária, tanítónőként nevelte a gyermekeket. Édesapja, Hegedüs István, vívómester és sportszerető ember volt. Hárman osztoztak a szülők szeretetén, Miklós szintén sportolt, ma a Környezetvédelmi Minisztériumban dolgozik. Katalin nővére Kolumbiában él. Felesége Sinkovits Mariann, a nagyra becsült színész, Sinkovits Imre lánya. Három gyermekük született, a huszonöt éves Bernadette, a húszéves Olimpia és a tizenkilenc éves Csaba egyaránt tanulnak.

A nyiladozó értelmű kisgyermeknek édesanyja és a nagymama – mint kedvenc unokájának – az életről mesélt. Egy olyan életről, amelyben a teljesítmény számít, amelyben az akaraterő diadalmaskodik. Ha jó cél érdekében mozgósítják, fejlesztik ezt a képességet, az élet minden tevékenysége olimpiai versennyé minősül: a megméretés számít, önmagunk próbára tétele. Amikor átléphető az a parányi határ, amely a látszólag még teljesíthető és a ténylegesen elérhető eredmény közt feszül.

Hegedüs Csaba egész eddigi életútja jól példázza ezt az igazságot. A birkózást azért szerette meg, mert a test test elleni küzdelemben, segédeszköz nélkül vívja meg csatáját az ellenféllel, és paradox módon, önmagával. Ugyanis másfél perc után érzékelhető az úgynevezett anaerob küszöb, a levegő után kapkodó versenyző tipikus tünete: azt hiszi, már meghal a fáradtságtól. Az úszáshoz hasonlítja ezt a helyzetet az olimpiai bajnok, ha csupán egy percet kell víz alatt lenni, úgy hiszi a sportoló, nem bírja tovább. Ám az igazi erőtartalék itt vethető be, hihetetlen mértékben képes aktivizálni az ember a génjeiben kódolt tartalékot. Ez persze edzéssel növelhető, az a bizonyos mezsgye kijjebb tolható. De hogy valójában ki képes erre? Itt kezdődik az, hogy valaki megmarad egy átlagos teljesítményszintnél vagy kiemelkedik társai közül.

Tanítványainak azt szeretné átadni, hogy olyan szellemi, fizikai küzdőképesség birtokába kerüljenek, amikor a sportban és az élet bármely területén nyugodtan kiállnak a szőnyegre és vállalják a megmérettetést. Mint Hegedüs Csaba állítja, ez a megmérettetés – természetesen a hatékony edzésmódszerek és az elvégzett munka után – fejben dől el. Erre különösen ma, a komputer előtt ülő, a mozgáshiány miatt fizikai és egészségi problémákkal küzdő fiatalok példája világít rá. Bár fél évszázaddal ezelőtt is azt a felelősséget fogalmazták meg a szülők, az edzők, hogy a felnövekvő nemzedéket képessé tudják-e tenni a nehézségek elviselésére, az akadályok leküzdésére?

Páratlanul gazdag sportpályafutással büszkélkedhet Hegedüs Csaba. Csak kiragadásszerűen néhány adat pályafutása krónikájából: 1971-ben a világbajnokságon valamennyi mérkőzését tussal nyerte, meg is kapta a Mister Tus címet. 1972-ben Münchenben pedig az ő nyakába akaszthatták a századik magyar olimpiai aranyérmet. Sporttörténelmet írtunk. 1976-ban a 82 kilogrammosok közt, majd 1977-ben a 90 kilogrammos súlycsoportban lett Európa-bajnok.

Közben viszont olyan csatát vívott, amelyben a legtöbben alulmaradtak volna. Súlyos autóbalesetet szenvedett, háromszor került a klinikai halál állapotába. Orvosai már lehetetlennek tartották a visszatérést. Hegedüs Csaba megtapasztalta a testen kívüli élményt. Felébredt hamarabb a műtőasztalon, a szokásos altatás nála nem vált be. Borzasztó élményként hagyta maga mögött az én tudat megszűntét. De dacolva a halállal, a fájdalommal, olyan elementáris küzdőszellemről tett tanúbizonyságot a sporton kívüli világban is, amelyre csak a mindenen felülemelkedő bajnok lehet képes.

Élet-halál küzdelme után ismét szőnyegre lépett: összeszedte az újrakezdéshez minden erejét, és a két Európa-bajnoki címet már újjászületése után nyerte. Hegedüs Csabát nem lehet legyőzni – vette az üzenetet a család, a baráti kör és a sportszerető közvélemény.

A sportpályafutás befejezése után 11 évig a birkózó válogatott szövetségi kapitányaként 83 (!) Európa-, világbajnoki és olimpiai érmet szerzett. Tíz éve pedig a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

Most egészen más megméretés elé néz: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 8-as választókörzetében országgyűlési képviselőjelöltként indul a Centrum Párt színeiben. A tisztességes küzdelem, a lehetséges teljesítmény elérése az élet minden küzdelmében – ezt a filozófiát mint politikai hitvallást képviselné az Országházban. Hegedüs Csaba, a bajnok, képes erre.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése