Dr. Nagy Edit PhD.

Főiskolai tanár

Nyíregyháza

20170313_134416.jpgA testi és a lelki sebek gyógyításának fontosságát már gyermekfejjel, hétévesen megtapasztalta dr. Nagy Edit PhD. főiskolai tanár. A Nyíregyházi Egyetem Társadalom- és Kultúra-tudományi Intézetének megbecsült oktatója egész eddigi szakmai pályafutásának lényege egy mondatba sűríthető: lélek és test egységének működését az egészségügy és az oktatás keretei közt csodálatos szintre lehet emelni. Ars poeticája: a pszichoszomatikus szemléletet minél ismertebbé kell tenni, ehhez a családi kommunikációtól az intézményi oktatás-nevelésig a lehetőségek tárháza áll előttünk. Példaképének választotta néhai dr. Kopp Mária magatartáskutató egyetemi tanárt, aki számos megnyilatkozásával mintegy mutatta az utat Nagy Editnek.

Meleg családi fészekből indulhatott a tudomány magaslataira. Édesanyja, néhai Király Julianna gyámügyi előadóként ment nyugdíjba a nyíregyházi városházáról. Anya és lánya hihetetlen és ritkán tapasztalható szoros kapcsolatában nemcsak szülői, hanem baráti szerepben is támaszai voltak egymásnak. Éppen az édesanyja műtéte világított rá, hogy az orvosok, ápolók mennyit segítenek! A döntés életre szólóan megszületett: Edit is az egészségügyi hivatást választotta. Édesapja, Nagy Ferenc csőszerelő brigádvezető. Ikerfiú testvére és nővére egészítette ki a családot. A Kertvárosi 7-es iskolából a Kölcsey Ferenc Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskolába vezetett az útja, majd egyik diplomát szerezte a másik után. Egészségügyi szakoktató, individuál pszichológiai tanácsadó, relaxációs terapeuta, okleveles mentálhigiénikus, család- és gyermekvédelmi mestertanár, pedagógia mestertanár.

1992 óta tanít a felsőoktatásban, alapító oktatója a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Egészségügyi Főiskolai Karának, a diplomás ápoló és a mentőtiszt szakok területén. Szerteágazó tudományterületeken osztja meg információit hallgatóival: egészségtudományi és ápolástudományi, alkalmazott pszichológiai-magatartástudományi, és kommunikáció-elméleti tantárgycsoportokat oktatott.

2002-ben áthívták a Nyíregyházi Főiskolára. Mentálhigiéné, munkalélektan, kommunikáció-elmélet, családi, üzleti, marketing kommunikáció, szervezeti magatartás, kapcsolat- és készségfejlesztő tréning, kommunikációs készségfejlesztés, önismereti és szociális készségfejlesztés, karriertervezés, pályaszocializációs tréning, konfliktuskezelés, tárgyalástechnika, egészségpedagógia, egészségtan, geronto-andragógia, bioetika tantárgyakat vehettek fel nála a hallgatók.           

Fontos lépésnek tartja, hogy 2007. december 5-én megszerezte a PhD fokozatot. Disszertációjának témája „Egy segítő foglalkozás képviselőinek pályaképe, a kiégés szempontjából”. Kutatási eredményeit előadta többek közt Győrben az Országos Pszichiátriai Társaság – melynek ő is tagja – VIII. Vándorgyűlésén 2002-ben, majd egy év múlva Nyíregyházán a Megyei Tudományos Testület Közgyűlésén, s mindkét konferencián a legjobb PhD előadói díjat kapta. Rendszeres előadója az országos, a regionális és a helyi mentálhigiénés, kommunikáció- és magatartástudományi témájú konferenciáknak és kongresszusoknak. Munkáséveit – micsoda véletlen, a Munkás utcán lakik! – a megyei kórház aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályán kezdte. Középiskolai tanár volt a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskolában, később főiskolai tanársegéd az Egészségügyi Főiskola Diplomás Ápolói Szakán. A Nyíregyházi Egyetemen a Művelődéstudományi és Felnőttképzési Tanszéken főiskolai docens, 2015. január 1-től a Társadalom- és Kultúratudományi Intézetben főiskolai tanár.

Olthatatlan szenvedély vezérli a tudomány, az egészségügy, az oktatás, a kommunikáció, és még számos szakterület újdonságainak megismerésére. Épp ezért közéleti tevékenységének magas színvonalát mutatja, hogy tagja a Magyar Pszichiátriai Társaságnak, a Magyar Ápolástudományi Társaságnak, a Magyar Individuál-pszichológiai Egyesületnek, a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi Bizottságának, valamint szintén az egyetem Szociális Bizottságának.

Imádja a biológiát, a kémiát, az idegen nyelveket, a magyart, szereti a verseket, az előadásokat. Még felötlött benne a magyar-orosz szak választása, de a gyermekkori álom győzött és az egészségügy felé vette az irányt. Később azonban már nemcsak művelte, hanem tanítja is az egészségügy és a korábban felsorolt szakterületek információit. Hallgatói megbecsülik tudása, szeretik empátiája miatt. Az a tény pedig, hogy beválasztották a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi, illetve Szociális Bizottságába, értékmérője annak, miként lehet a tudományos világ eredményeinek képviselete mellett megmaradni emberszeretettel megáldott, a családját, a barátait, a környezetét és a hallgatóit megbecsülő főiskolai tanárnak.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése