Bodnár József

Szövetkezeti elnök,

Nyíregyháza

szszb_10-12_bodnar_jozsef.jpgAz ember torka elszorul, ha hallja, amint a tehetetlen almásgazda szüret után fejszét kiált a kertjének. Az utóbbi idők sok őszi esti gyűlésén hangzott el a „Kivágom mind egy szálig!” keserve. A kifakadást gyakran tett is követte: a téli fehérségben a levágott almafák törzsei felkiáltójelekként hatottak még a tábla mellett autóval elsuhanókra is. Ám néhány kilométerrel arrébb az újabb látvány már üdítő a szemnek: friss telepítésű almasuhángok sorjáznak.

Az új ültetvény képe különösen kedves Bodnár Józsefnek, a nagyhalászi Alma-Társ Beszerző és Értékesítő Szövetkezet elnökének. Az 1999 februárjában alakult új típusú szövetkezet különböző nagyságú, térállású, fajtájú és termesztési technológiájú ültetvénnyel rendelkezik Homoktanyán. Most a júliusi nap alatt az egyik fiatal ültetvényt szemlézzük: a huzalos támrendszerben sorakozó almafák fölött kinyújtott, óvó karnak tűnik a lineár öntözőberendezés. Egyébként az is, óvó kar, mert az április közepétől július elejéig tartó aszályt a fák láthatóan nem sínylették meg. Sőt, kifejezetten üde a levélzet, és jó termés ígérkezik.

– A kertész háromszor örül – mondja Bodnár József – először tavasszal, amikor teljes virágzásban látja a fáit, másodszor, amikor szüret előtt megcsinálja az utolsó kertszemléjét, és harmadszor, amikor az utolsó tétel alma árát is a zsebében tudhatja.

Bodnár József Nyíregyházán született 1953. augusztus 8-án, de a szülők mindig is a Tiszaeszlárhoz tartozó kicsinyke Bashalmon laktak. A boldog gyermekkor őt is ide köti, s talán nincs hét, hogy haza ne látogatna idős szüleihez. Egyetlen testvére, András, a tőle egy évvel idősebb bátyja, fiatalon, harminchárom évesen hagyta itt az árnyékvilágot. Édesapja egy életet dolgozott vasutasként, egy munkahelyen, az édesanyja a termelőszövetkezet tagja volt nyugdíjazásáig. Ő maga pedig már hamar kezdett érdeklődni a kertészet iránt, már általános iskolásként őszibarackot szemzett, s minden effélét csinált. Talán anyai ágon örökölte e vénát, a nagybátyja uradalmi kertész volt.

A nyolcadik osztály után testvérbátyját követte a tiszalöki Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskolába, de a gimnázium helyett a kertész szakon tanult és érettségizett. Innen egyenes volt az út a nyíregyházi mezőgazdasági főiskola kertész szakára, ahol nagyszerű tanárok vezették be a szakma rejtelmeibe. Ma is jó szívvel gondol Varga Imrére, aki a zöldségtermesztés, és Pethő Ferenc professzora, aki a gyümölcs- és főleg az almatermesztés mindentudója.

A gyakornoki időt mint ösztöndíjas a tiszateleki Béke Tsz-nél töltötte 1974. július 1-től. Ám februárban már angyalbőrt húztak rá, és mire leszerelt, a volt munkahelye egyesült a nagyhalászi Petőfi Tsz-szel. A nagyhalász-tiszatelki Petőfi Termelőszövetkezetben a gyakornoki idő után a gyümölcstermesztési ágazatot vezette, e feladatot látta el egészen 1999. február 1-ig, az Alma-Társ Szövetkezet megalakulásáig. Visszaemlékezve megmosolyogja, hogy Tiszatelken gyakornokként éppen ültetvényselejtezéssel kezdte a „nagybetűs életet”. Szerencsére az utóbbi nehéz almaidőkben is volt módja bőven ültetni, mégpedig egész tekintélyes táblákat. Legutóbb 2000 tavaszán.

Ezeken a modern, az integrált növénytermesztésen alapuló ültetvényeken gazdálkodik az Alma-Társ Szövetkezet. Bizony az új típusú szövetkezeteknek sem fenékig tejfel az életük, az ígéretek ellenére.

– Az Alma-Társ Szövetkezet megalakításával a fő cél az volt, hogy a nyolcvan ültetvénytulajdonos saját hűtőházi háttérrel rendelkezzen, a magáénak tudhassa az almatermesztés teljes vertikumát. Sajnos, több tulajdonostól távol áll a mi világunk, a jó gazda szemlélete. Kevésbé gondolnak a jövőre, inkább most szeretnék a több pénzt.

A jövő pedig ezekben a szövetkezetekben van, ennek igazolását láttam Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban vagy akár Argentínában is. A jövőért a jelenben kell áldozni Homoktanyán is! – mondja az elnök, akinek a szakmaiságát az is fémjelzi, hogy 1995-től tagja az Alma Terméktanács termelői tagozatának, 2000 májusától pedig az Almatermesztők Szövetségének igazgatósági tagja. Ismereteit gyarapítva 1989– 90-ben elvégezte a Kertészeti Egyetem Kecskeméti Főiskolai Karának növényvédelmi és tápanyag-gazdálkodási szakát. Az értékesítést is felvállaló szövetkezet elnöke sikernek tartja, hogy a Metró üzletlánc partnerei lettek, csupán ennek révén 300 tonna almát értékesítettek. De újabb multik is jelentkeztek már.

Napkori születésű felesége a nyíregyházi tanárképző matematika–kémia szakán végzett, majd a debreceni egyetemen programozó matematikus oklevelet szerzett. Az EKO Kft.-ben számítástechnikai vezető, a fejlesztés első percétől jelen volt. Péter fiuk a mezőgazdasági főiskola másodéves hallgatója, kertésznek tanul. Hiába, nem esik messze alma a fájától.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése