Banner László

Igazgató,

Nyíregyháza

szszb_17-12_banner_laszlo.jpgPedagógus pályafutását 1955-ben kezdte matematika–fizika szakos tanárként, majd 23 évig a Krúdy Gyula Gimnázium igazgatója volt, azonban ma már sajnos nincs közöttünk Banner László, aki egész életét hivatásának szentelte.

1933. május 2-án született Csanádpusztán. Édesapja dr. Banner László, édesanyja Báthy Mária. Két testvérével nevelkedett nővérével, Évával és öccsével, Kálmánnal. 1957-ben kötött házasságot Tóth Ilonával, mely kapcsolatból két gyermek született, Éva és László. Éva édesapja példáját követve a pedagógusi pályát választotta, László pedig villamosműszerész lett.

Iskoláit Szegeden, Miskolcon és Nyíregyházán végezte. A Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd Debrecenben a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika–fizika szakán végzett 1954–55-ös tanévben. Orvosnak készült, végül tanár lett. Nyugdíjazásakor így nyilatkozott: „Ha újra választanom kellene, akkor biztos, hogy e pálya mellett döntenék. Csodálatos dolog követni azt a folyamatot, ahogy a kis-, 14 éves diákokból érett, értelmes feladatok megoldására alkalmas fiatalok lesznek.”

1955–56-os tanévben Nagykállóban a Budai Nagy Antal Gimnáziumban kezdett el tanítani. A következő évben már a Vasvári Pál Gimnázium tanára, majd igazgatóhelyettese lett. Itt tanított 1969. szeptember 1-ig, a Krúdy Gyula Gimnázium alapításáig.

Ez év májusában tudta meg, hogy szeptemberre a Vasvári Pál Gimnáziumból 14 osztállyal, 484 tanulóval valójában milyen összetételű és profilú osztályok költöznek át a Krúdy-közben lévő épületbe. Az osztályok között négy biológia–kémia, négy matematika–fizika, három rádióműszerész szakközépiskolai és három általános tantervű osztály volt. Egy szinte egykorú fiatalokból álló tantestület tagjai maguk közül választottak igazgatót. Ragaszkodtak hozzá, hogy Banner László vállalja ezt a feladatot. A kezdeti nehézségeket sikeresen leküzdötte, hiszen az iskola épületét eredetileg lakatosipari és egészségügyi szakközépiskolának tervezték, ezenkívül a taneszközhiány is nehezítette a tantestület munkáját.

1974-től kezdődött a gimnáziumi képzés az intézményben, ekkorra fejeződött be az iskola profiltisztítása, melynek vezetője Banner László volt. Az iskola évkönyvében így írnak róla:„A születő középiskola arculatát a lényéből áradó természetességgel formálta. Emberségre és tudásra helyezte a tartópilléreket, mindkettőben a minőség igényességét sugalmazva saját példamutatásán keresztül.”

Az ő vezetésével a tantestület folyamatosan dolgozott a pedagógiai és szakmai fejlesztéseken, melyeknek keretén belül dolgozták ki a hatosztályos gimnáziumi tantervet, melyet az oktatási minisztérium változtatás nélkül elfogadott. Banner igazgató úr azonban már nem kezdte el ennek megvalósítását nyugdíjba vonulása miatt. Visszavonulásakor a következő szavakkal búcsúzott: „A tartalmas diákélet nagy részét a tanulás tölti ki. Ma teljesítményképes tudásra van szükség, ezért nem elég csak a jegyekért küzdeni. A kevés szabadidőt tartalmas szórakozással kellene eltölteni. Ötletességre és lelkesedésre van szükség a színvonalas szórakozáshoz.” S ez az iskola jelszava, szellemisége is: az egyszerűség az igényesség, a tudásvágy, a tenni akarás, a lelkesedés sok mindenért: a jóért, a tanulásért, a társainkért, az osztálytársainkért. Egymásért.

Nevéhez fűződik a 24 órás kosárlabda kupa, a Krúdy-kupa, mely ma már elterjedt az egész városban. Támogatta a tanárok és a diákok kezdeményezéseit, többek között az iskolai galéria létrejöttét, ahol a tanárok és diákok fotóit, különböző alkotásait állították ki.

A diákok ötleteit meghallgatta s minden kiemelkedő felvetést támogatott, segítette ezek megvalósulását. Tanításának, vezetésének szellemi örökségét a Krúdy Gyula Gimnáziumban ma is őrzik, és tovább viszik pályatársai, fiatalabb kollégái és azok, akiknek nem adatott meg, hogy munkatársai lehettek. Nyugdíjazása után sem tudott elszakadni hivatásától, s a dolgozók iskolájában matematikát tanított 2000. március 23-ig, haláláig.

Kitüntetések, jutalmak kísérték munkásságát. Többek között megkapta a Kiváló Tanár címet 1973-ban, nyugdíjazásakor – 1992-ben Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa lett, s a gimnázium alapításának 30. évfordulóján vehette át Nyíregyháza Város Kiváltságlevelét.

Így emlékezik róla a megyei lap: „Banner igazgató úr szolgálatnak tekintette beosztását. Szolgálta iskoláját, kartársait mély elhivatottsággal. Hálával emlékeznek a pályatársak az óraközi szünetek fáradtságűző derűjére, a kollégáit friss kávéval váró igazgatóra. Személyes varázsáról tisztelettel beszélnek egykori tanítványai. Az érettségi találkozók számvetésre indító pillanataiban emlegetik és köszönik azt a sugallt gondolkodásmódot, amiből életprogramok születtek. Birtokában volt a bántásokon való felülemelkedés ritka képességének, s példát adott a tanár-diák-szülő kötelék iskolán túlívelő ápolására.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése