Zombor József

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_07-92_zombor_jozsef_1.jpgZombor József jelentős szakmai, vezetői, emberi és nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik. A Megyei Kereskedelmi és Iparkamara építési osztályának elnökeként a közéleti munkából is kiveszi részét. A három fia közül kettőt a szakmára orientált, alakulóban van egy dinasztia. Megyénk iparosításánál letette a névjegyét, alig épült ipari üzem nélküle. Az egészségügyi létesítmények rekonstrukciójából is alaposan kivette a részét. Most egy jó hírű, német érdekeltségű cég egyik vezetője. Zombor Józsefről van szó, aki a Kelet Speck Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója. (Pethő András igazgató korábbi kötetünkben szerepelt.)

Mátészalkán nevelkedett, itt rakta le a tudás alapjait. A város iparosításához, kiépítéséhez is hozzájárult. Az ipartelepítések, a nagy építkezések idején, mondhatni történelmi időkben, 1969-ben a Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalatnál kezdte pályafutását. Technikusként dolgozott a híressé és fontossá vált mátészalkai almatároló építésénél, ahol iparvágány építését is irányította. Immár gazdaságtörténeti emlék vagy feljegyzés, hogy a boldognak mondott 70-es évek elején a szatmári téeszek és háztáji gazdálkodók a mátészalkai almatárolóba hozták a „piros aranyat” és az iparvágányról indulva az almával rakott vagonok mentek Moszkvába, Berlinbe, sok-sok városba… A Magyar Optikai Művek világhírű mátészalkai gyárának építésénél fontos munkát végzett. A magyar könnyűipar rekonstrukciójának idején részvételével gyárat, ruhaüzemet épített Mátészalkán a Budapesti Finomkötöttárugyár. Az ő közreműködésével épült a tanszergyár is, a bútorgyár „elődje”, majd a Szatmár Bútorgyár és a Három S is. A MÁV mátészalkai beruházásában éppúgy részt vett, mint a Keleti-lakótelep kiépítésében. Az egyik igen fontos ipari üzem, a tejporgyár építését már építésvezetőként irányította. Készültek a közművek, az egykori sáros községből úgy lett igazán korszerű kisváros, hogy Zombor József is adta tudását, keze munkáját. Tudna mesélni a régi gyakorlatról, szokásokról, emberi mentalitásokról. Arról például, hogy voltak igen szorgalmas, sokoldalú, értékes brigádok is. Együtt dolgozott például a kömörői Szabó Gusztáv kubikus brigádvezetővel, aki reggel kilépte mindenkinek, hogy hány méter hosszú árkot kell ásni aznap. Ám a betonozáshoz és több más építőipari munkához is fogható volt a brigád. A panoráma autóbuszon utazó mai építő fiatalok talán el sem tudják képzelni, hogy akkoriban teherautóra rakott bódéban, lócán ülve utaztak munkába az építőipari munkások. S minden második szombat munkanap volt. A későbbi „vívmánynak” köszönhetően aztán minden szombat szabaddá vált. A visszaemlékezéseinél említi, hogy részt vett az 1970-es szamosközi árvízi mentésben is.

Alapító tagja lett a külföldön is híressé vált Kemévnek. Az igazi munkasikert, a szakmai felemelkedést itt tapasztalhatta meg. Felelősségteljes munkája mellett diplomát szerzett a Debreceni Ybl Miklós Építőipari és Műszaki Főiskola mélyépítő szakán. Mélyépítő mérnök a szakmája, nyomban hozzá kell tenni, hogy a magasépítésben is óriási gyakorlatra tett szert.

A Kemév vezetői behozták Nyíregyházára, itt lakást kapott. Termelésirányítóként, anyagosztály-vezetőként dolgozott, majd a távoli tengizi építkezésen fő-építésvezetőnek nevezték ki. Kezdetben 60, majd 350 ember munkáját irányította, s távol a hazától egyéb felelősség is hárult rá, emberi ügyeket is kellett intéznie. Három új üzemet, olajipari létesítményt építettek a sivatagban. Csapatával jó hírnevet szerzett a Kemévnek. (Több gyakorlott, Tengizben járt szakmunkás dolgozik most a Kelet Speecknél.) Egy tengizi emlék a sok közül. A laza homoktengerben elsüllyedt egy fúrótorony. A helyén egy nagy, sós vizű tó keletkezett. Itt − kihasználva a nagy felhajtó erőt − ő is fürdött, de fürdés után édesvízzel gyorsan meg kellett mosakodniuk.

Amikor Tengizből hazajött, termelési igazgatóhelyettese lett a Kemévnek. Aztán alapító ügyvezető igazgatója a Kelet Speecknek. A jelenlegi beosztásában számos egészségügyi beruházást irányított, illetve irányít. A nyíregyházi megyei kórház, a debreceni klinika, a budapesti onkológiai intézet, a kisvárdai kórház rekonstrukciójában részt vett. Mostanában részese a fehérgyarmati és a vásárosnaményi kórház felújításának. A kft. részt kíván venni a szolnoki kórház korszerűsítésében, a tiszavasvári környezetvédelmi nagyberuházásban is. A szabad kapacitását kihasználva a megyei közműprogram részese is lehet. Az ütőképes cégre további nagy feladatok várhatnak.

Zombor Józsefné a szakmunkásképző intézetben leendő kőműveseket és lakatosokat is tanít. A településmérnök Szabolcs fiuk építésvezető a kft.-ben, az épületgépész mérnök Krisztián fiuk is a cégnél dolgozik, művezető. Levente a Debreceni Zeneművészeti Főiskola hallgatója. Zombor József legfőbb vágya, törekvése, hogy stabilizálódjon az erősnek mondható, német érdekeltségű kft.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 7. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1998.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése