Szilágyi Béla

Iskolaigazgató,

Nyíregyháza

szszb_09-86_szilagyi_bela.jpgBár a megyeszékhely egyik kertvárosának számít Rozsrétszőlő, a városrész iskolájának számos hátránnyal kell megküzdenie. Mint arról Szilágyi Béla iskolaigazgató beszél: speciális helyzetben vannak, hiszen két tagiskola, a mandabokori és a felsősimai munkáját is a rozsréti koordinálja.

Nyírbátorban született 1948. május 6-án Szilágyi Gyula gazdálkodó családjában. Édesanyja, lánynevén Szabó Etelka háztartásbeliként a család összetartását, a gyermekek felnevelését vállalta. Ma is él, Nyírbátorban lakik. A testvérek közül Margit gyermekgondozó, nyugdíjas, Lenke eladó Szentesen, Erzsébet a BÓNI-ban dolgozott, Valéria cipőfelsőrész-készítő és Gyenesdiáson él a családjával. A felesége, Tóth Ilona Ibolya, szintén a pedagóguspályát választotta, matematika-fizika szakos tanár a Wesselényi Miklós Szakközépiskola és Szakiskolában. Két lányuk született, Judit szintén matematika-fizika szakos tanár, abban az iskolában tanít, ahol az édesanyja. A vő, Pomázi Zoltán, mezőgazdasági szakember, két gyermeküket nevelik, Ákos elsős, Levente egy éves. Másik lányuk, Nóra, a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem harmadéves hallgatója.

Szilágyi Béla Nyírbátorban érettségizett ezerkilencszázhatvanhatban, majd a tanárképző főiskola matematika-műszaki gyakorlatok szakán ezerkilencszázhetvenben szerzett diplomát. A negyedik évfolyamon összeházasodtak, és így olyan iskolát kerestek, amelyben mindketten kapnak állást. Egyaránt kötötte őket megyei ösztöndíj-szerződés, így a Hajdú megyei Komádiban álltak először katedrára. Szolgálati helyet, egy kétszobás lakrészt is birtokba vehettek.

Komádiban ezerkilencszázhetvenháromig tanítottak, majd Tóth-György József tanársegédi állást ajánlott fel a főiskolán Szilágyi Bélának. A megtisztelő felkérésnek eleget tett, és hat évet töltött a főiskola műszaki tanszékén. A megyei tanács művelődési osztályán is felfigyeltek a jó szervező készséggel megáldott, agilis pedagógusra és tanulmányi felügyelői munkakörbe hívták. Nyírbátor, Fehérgyarmat és körzete tartozott hozzá. Elsősorban a természettudományi tantárgyak megyei szintű gondozása volt az elsődleges feladata.

Már a levegőben lógott a rendszerváltozás, és létszámleépítéssel, feladat-átcsoportosítással foglalkozott minden intézmény. Nem volt kivétel ez alól az akkori megyei tanács sem. Kapóra jött egy újabb kedvező ajánlat, ezúttal a Gyermekvédelmi Intézetbe hívták Szilágyi Bélát. Az öt–hat fős szakértői csoport tagja lett, amelyben pedagógus, pszichológus és más szakemberek mérték fel az intézetbe került gyermekek tudásszintjét, neveltségi állapotát.

A hátrányos helyzetű gyermekekkel való foglalkozás után 1993. augusztus 16-ától egy sajátos helyzetű iskolában nevezték ki igazgatónak. A rozsréti iskolát Váci Mihályról nevezték el. Nem véletlenül, hiszen Nyíregyháza szülötte, az országszerte ismert költő a tanyai gyermekek felzárkóztatását, a tudományok világába történő bevezetését szorgalmazta. A kétszázhuszonkilenc tanulót jelenleg huszonnyolc személyes tantestület neveli, oktatja és tizenegy adminisztratív, valamint technikai munkakörű dolgozó látja el.

– Pedagógiai programunk is sajátos – magyarázza Szilágyi Béla. Természetesen szeretnénk minél jobban, minél hatékonyabban dolgozni. Most például sokat várunk egy minisztériumi pályázattól. Nem pénzt, hanem szakmai segítséget kapunk arra vonatkozólag, miként lehet a tartalmi munkát megerősíteni. Nagy gondot fordítunk arra, hogy a gyerekeket megtanítsuk tanulni. Ehhez tanulás-módszertani tanfolyamot végeznek a kartársak.

Igen fontos és régi, jogos óhaj az iskolaépület bővítése. A hosszú távú fejlesztési elképzelések közt szerepel egy öt tantermes épület, valamint egy tornaterem létesítése. Szinte hihetetlen, hogy a XXI. század küszöbén egy megyeszékhelyi iskolában nélkülözzék a tornatermet. Azért büszkék a hagyományápolás terén elért eredményeikre, hiszen a megyében csak a mandabokori iskolában tanulhatnak a gyerekek szlovákul, őrizve a szlovák ősök anyanyelvét.

Ugyancsak szép hagyomány, hogy az elsősök fogadalmat tesznek, iskolai jelvényt viselnek. A Váci-héten pedig a névadó emlékére állítanak össze gazdag programsorozatot.

Az igazgató úr annak örül, hogy a rozsréti iskolát befejező gyerekek jól megállják a helyüket a nyíregyházi Vasvári- és a Kölcsey-gimnáziumokban. Az itt tanító kollektíva arra törekszik, hogy a gyerekeknek – a hátrányos körülmények ellenére – olyan alapot adjanak, amely lehetővé teszi számukra a sikeres felvételit a jó nevű gimnáziumokba, szakközépiskolákba is. És természetesen az a cél, hogy ott meg is állják a helyüket.

Szilágyi Béla megemlíti, hogy a városrészen egyre több modern családi ház épül, mert az új vállalkozói réteg képviselői még szívesebben vesznek itt olcsóbb telket. Szabadidejében kertészkedik, repülőmodellekkel foglalkozik, és ilyen szakkört vezet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése