Szabó Gyula

A Tisza-Víz Kft. ügyvezető igazgatója

Fehérgyarmat

szszb 28 ai Szabó Gyula400.jpgTöbb mint négy évtizedes szakmai életútjának meghatározója, hogy a szó jó értelmében vett munkamániás volt. Nemcsak szeretett dolgozni, de a rend és fegyelem híve volt, ezt mindig megkövetelte munkatársaitól is. Egy Szamos melletti kis faluban, Olcsvaapátiban 1948. május 7-én született a család első gyermekeként. Édesapja földművesként dolgozott, majd a helyi tsz-ben brigádvezető lett, később az italboltot vezette. Édesanyja 4 éves korában meghalt, így édesapja második házasságából két testvért „kapott”, öccse már nincs az élők sorában, húga Fehérgyarmaton bolti eladó. Gyermekkorának meghatározó eleme a Szamos, a Túr és a Tisza közelsége, nyaranta a fürdés volt a legfőbb foglalatosság, amihez a mai napig is működő Kövesi-zsilip kiváló terepet szolgáltatott. Az általános iskolában jól tanult, így középiskolai tanulmányait a Péchy Mihály Építőipari Szakközépiskola építőipari gépész szakán folytatta Debrecenben. Sokat sportolt, elsősorban kézilabda kapusként jeleskedett, az „akkori nagyokkal” – Benyács Balázzsal, Süvöltős Mihállyal – hosszantartó, jó kapcsolatot alakított ki.

Építőipari gépészként Nyíregyházán a SZÁÉV-nél hamar a mély vízbe dobták, körzeti főgépész lett az 5. számú Főépítés-vezetőségen. Jelentős munkákba kapcsolódhatott be: a Gumigyár, a Tanárképző Főiskola, a Vásárosnaményi Faforgácslapgyár, a záhonyi MÁV-lakások építése komoly szakmai kihívást jelentettek. Még a szolnoki tartalékos tiszti tevékenysége során sem tudott elszakadni szakmájától, hiszen a MÁV Hídépítőkkel vasúti aluljárókat építettek. 1968-ban váltott: Vásárosnaményban a TÖVÁLL-nál gépcsoportvezető lett, ekkor épült a megyében több tehenészeti telep is az ő közreműködésükkel. Három évvel később Fehérgyarmatra került a Tisza-Szamosközi Vízgazdálkodási Társulathoz, és ez a váltás olyan jól sikerült, hogy innentől kezdve máshol nem is dolgozott, a gépüzem vezetőként az akkori egyik legnagyobb társulat tagja lett. 1988-ban megbízott igazgató, majd 1990-től kinevezett igazgatóként irányította a társulatot egészen annak megszüntetéséig. Ez 1994-ben történt és tulajdonostársával ekkor hozták létre a Tisza-Víz Kft-ét a térségben jelentkező vízgazdálkodási feladatok ellátására. Az hamar kiderült, hogy a megnövekedett vízépítési igények szükségessé tették a kapacitásbővítést. A ma 17 fővel dolgozó cég közreműködött 28 település komplett ivóvízhálózatának építésében, belterületi csapadékvíz csatornák kialakításában, műtárgyak rekonstrukciójában, új műtárgyak kialakításában.

Szabó Gyula életét a sport szinte végigkísérte, hiszen a kézilabda mellett Vásárosnaményban a megyei I. osztályú futballcsapatban is védett. Amikor az aktív sportolást befejezte, a helyi sportélet irányításából vette ki a részét, hat éven keresztül a Városi Sportegyesület elnöke volt, a helyi kézilabdacsapatot ma is szponzorálják. A 80-as években, társadalmi megbízatásként, a helyi Lakásszövetkezet elnöki teendőit látta el. Sokoldalú tevékenysége eredményeként kapott Ifjúságért Érdemérmet, volt a Vízgazdálkodás Kiváló Dolgozója és kétszer kapta meg a Fehérgyarmat Városért kitüntetést.

1970-ben kötött házasságot Gergely Évával, aki a Szerencsejáték Rt. helyi lottózójában dolgozott nyugdíjazásáig. Házasságukból két leánygyermekük született: 1972-ben Anett, aki a Gazdasági Főiskola szálloda-és vendéglátó-ipari szakát követően a budapesti Corvinus Egyetemen végzett közgazdászként. Ma Nyírbátorban dolgozik Pénzügyi és HR referensként az olasz érdekeltségű Farmol Hungary Kft-nél. Két leány Blanka és Adél (10 és 7 évesek) boldog édesanyja. A hat évvel fiatalabb Éva a Gödöllői Agráregyetem, környezet- és vízgazdálkodási szakán, előtte pedig a Szegedi Élelmiszeripari Főiskola élelmiszertechnológus szakán végzet. Ma a Friesland Campina Hungária Zrt. mátészalkai gyárának laborvezetője, férjnél van, egy 5 éves kisfiú Botond édesanyja.

Szabó Gyulának Tarpán hobbitelke van, hétvégeken a barack- és meggyfákkal, a szőlővel foglalkozik, mellettük a családi ház udvarán található 50 rózsatő és 3 tő futórózsa gondozása is feladatot jelent. Imád sütni-főzni, a legkisebbtől a harminc literesig mindenféle bográcsa van, természetesen rendelkezik üsttel és üstházzal, valamint búbos kemencével. Nagyon szeret halászlevet és csülök-körömpörköltet főzni, erről dolgozói is többször meggyőződhettek. Eddigi életútjával elégedett, hiszen következetes tevékenységének eredményeként számtalan sikert könyvelhet el. Mindent megtett családja boldogulásáért, gyerekei mindig számíthattak és a jövőben is számíthatnak rá.

A jövőt illetően két nagy vágya van: egyrészt szeretné végigkövetni unokái felnőtté válását, szakmai vonalon pedig a cég, a Tisza-Víz Kft. talpon maradása, további sikeres működése az áhított cél.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése