Radóczi János

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_13-26_radoczi_janos.jpgSokan felkapták a fejüket a hírre, amely szerint a Szabolcsi Halászati Kft. halgyárat épít Kemecsén. Pár nappal később újabb jó hírt hallhattunk: országos halászléfőző-versenyt rendeztek, s a kft. dolgozói egy arany és egy ezüst díjat nyertek a nagyszabású rendezvényen. Mondhatni: egy arany és egy ezüst hal akadt a hálójukba. A laikusok arra is következtethetnek, hogy a szabolcsiak nemcsak a tenyésztésnek és az értékesítésnek a mesterei, a főzéshez is jól értenek. Az egyre ismertebb kft. ügyvezető igazgatója Radóczi János halászati szakmérnök.

A több szempontból is jó hír szerint az uniós elvárásoknak is megfelelő halfeldolgozó üzem épül a szabolcsi településen, Kemecsén. (A kft. bejegyzett székhelye, irodája a nyíregyházi Csillag utcán van.) A költségek várhatóan kétszázmillió forintot tesznek majd ki. Amikor az üzem felépül, térségünkben országosan is egyedinek mondható, komplex lesz a haltenyésztés, a feldolgozás, az exportálásra is nagyobb lehetőség kínálkozik.

Az építkezést várhatóan 2001 őszén kezdik, és 2002 tavaszán avatják a halgyárat. Az üzem kezdetben 12, később akár 20 embernek teremt munkalehetőséget. A szigorú egészségügyi és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő üzemben 13 fok lesz a hőmérséklet. Egy kisebb jéggyárat is kialakítanak, kásás jeget tesznek a speciális kamionokba, így jegelve mehet majd a hal exportra. Halételek készítésére is alkalmas lesz az üzem. A sült halat például egy hétig ecetes pácban tartják, a szálkák így megpuhulnak, ehetővé válnak. Talán ezáltal is növekedhet a halfogyasztási kedv, egészségesebben táplálkozhatunk. (Sokakat állítólag a szálka tart vissza a halfogyasztástól, a szülők a kisebb gyermekeknek nem nagyon készítenek halételeket, noha azok élettani szempontból igen kedvezőek.) A szakember, Radóczi úr felhívta a figyelmet arra: ha ugrásszerűen megnőne az igény a halételek iránt, nem biztos, hogy maradéktalanul ki tudnák azokat elégíteni. Az új üzemben glazúrozott halat is előállítanak majd.

A gödöllői egyetem halászati tanszéke ugyanis országos, komplett tervet készített a haltenyésztés és halgazdálkodás fejlesztésére. E terv megvalósítását a kormány a Széchenyi-terv keretében támogatja. A terv egy része foglalkozik a glazúrozott hallal.

Ennek lényege: a fagyasztott halat nulla fokos vízbe mártják, ezáltal átlátszó jégréteg képződik rajta. Ezzel a módszerrel tovább marad frissnek a hal. Külön említést érdemel, hogy két évvel ezelőtt Kecsén halvágóhidat építettek, ez év tavaszán keltetőházat avattak, így a feldolgozóüzemmel teljes lesz a vertikum – hangsúlyozta Radóczi János. Hozzátette: a kemecsei önkormányzattal közösen pályázatot adtak be a nemzetközi Phare-irodára. A pályázatnak ez a címe: Halászati kultúra és a halgazdálkodás fejlesztése a Felső-Tisza mentén. A 60 millió forint pályázati pénzből takarmányozó gépeket, szállító- és oktató eszközöket vásárolnak. Erre alapozva az önkormányzat képzési bázist hoz létre, itt alapfokú halászati képzés indul majd térségi szinten. Említést érdemel, hogy a kft. egyik hasznos embere Orsó Miklós halászmester. Itt juthat szerephez, tapasztalatát itt átadhatja.

A kft. jogelődjét eléggé furcsa módon egy jogi, igazgatási formuláról, a magyar alkotmányról nevezték el. A szocializmusban Nyíregyházi Alkotmány Halászati Szövetkezet volt a jogelőd neve. A szövetkezet csónakja egyre mélyebbre süllyedt. 1984-ben a szövetkezők csődbe jutottak. 1985-ben a felszámolás sorsára jutott a szövetkezet, dolgozói úgy érezhették magukat, mint a partra vetett hal.

A megmaradt vagyonból alakult a Szabolcsi Halászati Közös Vállalat. E vállalat indításával és igazgatásával Radóczi Jánost bízták meg. Mondhatni, hogy bedobták a mély vízbe. Jelképesen és stílusosan szólva jól tudott úszni és evezni, jó, megbízható munkatársakat vett maga mellé, így már az első zárszámadáskor nyereséges volt a cég! A közös lónak túros a háta – tartja a közmondás. A cégnek más megyéből is voltak résztulajdonosai, ők a nyereség nagy részét elvitték… A rendszerváltás után 1992-ben Radóczi Jánosék önállósodtak, megalapították ezt a kft.-t. A nyereséget évről évre visszaforgatják, fejlesztenek, ez a sikerük egyik, talán legfőbb titka. Megcélozták a hipermarketeket, szállítanak a Tesco áruháznak, a miskolci Cora áruháznak is. A kft. működési területe a Tisza Záhony és Tiszadob közti szakasza, a Lónyai Csatorna, a nyírségi tározók, fő bázis a kemecsei és a nagyhalászi tó.

Radóczi János ezerkilencszázhetvenötben végzett a Debreceni Agráregyetemen. A Nyírmadai Állami Gazdaságban, majd rövid ideig a nyíregyházi Ságvári Tsz-ben szerzett gyakorlati tapasztalatokat. Aztán a megyei tanács mezőgazdasági osztályán főállattenyésztőként dolgozott, a közös vállalat megalakításáig. Debrecenben szakmérnöki vizsgát tett. Nemcsak a halászatot, a vadászatot is szereti. János fia egyetemet végzett, Ph.D.-vizsgára készül, ő a nagyhalászi tógazdaság vezetője. A Gábor fia felsőfokú gépészképzésben vesz részt, és a kemecsei telep vezetője. A vizek hasznosításáért, a haltenyésztés fejlesztéséért sokat tesz a három Radóczi.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése