Pilván Gábor

Ügyvezető igazgató, vállalkozó,

Füzérkomlós, Sátoraljaújhely

baz_05_76_pilvan_gabor.jpgA sikeres vállalkozáshoz sokféle tényező szükséges, ám elengedhetetlen a kitartó, kemény és következetes munka, az állandó megújulásra való képesség és a több lábon állás. Pilván Gábor minden bizonnyal azért sorolható a sikeres vállalkozók közé, mert e legfontosabb alapkövetelményeknek mindenkor igyekezett megfelelni.

Tősgyökeres füzérkomlósi család fiatalabbik gyermekeként látta meg a napvilágot 1956. július 4-én Füzérkomlóson. Apai dédnagyapját még Pilwein Cyprián Jusztin néven ismerték, ami egyértelműen német ősökre utal, ám apai nagyapját Pálházán már – nem tudni mi okból – Pilván István néven anyakönyvezték. Édesapja erdészeti dolgozó, édesanyja korongos volt a Hollóházi porcelángyárban, sajnos ma már egyikük sem él. Bátyja határőrként – szolgálatteljesítés közben – közúti baleset következtében hunyt el.

Gyermekkorát, a Füzérkomlóst ölelő hegyek, a természet közelsége határozta meg. Társaival sokat focizott, télen pedig a síelés, a sífutás és a lesiklás jelentette az igazi kikapcsolódást. Általános iskolás korában a Magas-hegyen lesiklóversenyen is részt vett.

Középiskolai tanulmányait a Kossuth Lajos Gimnáziumban folytatta Sátoraljaújhelyen. A sokoldalú diákokból álló osztályban, amelyet P. Deák Géza „gardírozott”, elsősorban a matematika és a fizika érdekelte, de a gyakorlati képzés révén autóközlekedési ismereteket és jogosítványt is szerzett. Így szinte magától adódott, hogy érettségi után a Győri Közlekedési és Műszaki Főiskolán felvételizett – a jelentős túljelentkezés miatt – sikertelenül. Ezért az akkoriban népszerű rádió tv – műszerész szakmában lett tanuló a Gelkánál, ahol 1977-ben szerzett szakképesítést. A kor sajátosságaiból következően az elsők között foglalkozhatott a színes tévék javításával.

Időközben letöltötte a katonai szolgálatot – az Ady-ligeten kapott híradós és műszerész kiképzés után – előbb Miskolcon, majd Sátoraljaújhelyen szolgált a határőrségnél.

A kor adta lehetőségeket kihasználva 1989-ben lett vállalkozó, majd két évvel később alapított egy betéti társaságot. Ez gyakorlatilag egy rádió-, televízió-, háztartási gépjavítással foglalkozó társaságot jelentett, amely 1994-ig működött. Ekkor vásárolta meg a helyi Gelkát, amely azóta irányítása alatt Selka Kft. néven működik a mai napig. A társaság a már említett tevékenység mellett kábeltévé üzemeltetéssel is foglalkozik.

Időközben Füzérkomlóson megvásárolta és azóta is üzemelteti az élelmiszerboltot, majd a falusi vendéglátás keretében egy húszágyas, nyolcszobás panziót is működtetni kezdett. Emellett Sátoraljaújhelyen élelmiszerbolt, melegkonyhás söröző, valamint szépségszalon (kozmetika, fodrászat, egészségügyi masszázs) és szolárium szolgálja az itt lakókat.

Időközben elvégezte a vendéglátó-ipari és üzletvezetői szaktanfolyamot. A jövőt a falusi turizmusban látom, ezért is vettünk újabb ingatlant, amit a falusi turizmus javára szeretnénk működtetni – mondja Pilván Gábor.

– A siker elsődleges feltétele a kitartó munka. Ezt ki kell egészíteni a megfelelő árukínálattal és a szolgáltatások terén egyre magasabb színvonalra kell törekednünk. Mivel a bérek, a rezsiköltségek állandóan nőnek, meg kell tanulnunk a pénzzel bánni, a pénzt forgatni, és rá kell éreznünk, hogy mikor, mit, hogyan szabad tennünk! Különösen igaz ez a kereskedelem területén, ahol a szezonális lehetőségeket is maximálisan figyelembe kell venni.

Ezerkilencszáznyolcvanban kötött házasságot Szajkó Brigittával, aki történelem–földrajz–magyar szakosként a füzérkomlósi Általános Iskola tanára. Legidősebb gyermekük – Glória (1981) – színész, leggyakrabban a Fiatalok Színházában és a Móricz Zsigmond Színházban lép fel, de elvégezte a Vitray-újságíró iskolát és a MÚOSZ tagja.

Adrián (1985) az érettségi után Egerben tanul, játékfilm- és animáció készítő. A legkisebb Szilárd (1988) középiskolás, a miskolci Szemere Művészeti Középiskola másodikosa tánc szakon. Szerepelt már a „Mózes” színdarabban, legutóbb karácsonykor a „ Diótörő”-ben játszott.

Pilván Gábor régebben szabadidejében szívesen pingpongozott és síelésre is jutott idő, a családdal többször megfordultak a Chopokon. Napjainkban hétvégi családi programként inkább egy-egy fürdőzés kerül előtérbe.

Elégedettségre nem érez túl sok okot, hisz úgy véli, hogy más körülmények között többet is elérhetett volna. A környék adottsága, az emberek viszonylagos szegénysége gátat szab a vállalkozások bevételi lehetőségeinek. A jövőt illetően a mezőgazdaság lehetőségeivel és a falusi turizmussal számol, szeretné az ősöktől örökölt földet hasznosítani és a Bózsván örökölt parasztházat a turizmus szolgálatába állítani.

Családi terveit tekintve elsődleges célja a gyerekek maximális támogatása, hogy az általuk választott pályán mindhárman megtalálják helyüket az életben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése