Kecskés László

Cégtulajdonos,

Alsóberecki

baz_04_84_kecskes_laszlo.jpgKönyves Kálmán királyunk óta tudjuk, hogy „boszorkányok pedig nincsenek”. Azt azonban gyakran tapasztaljuk, hogy véletlenek pedig vannak, amelyek boszorkányos ügyességgel kötnek gubancot, tekervényes szálakat – egyébként egyenesnek induló – sorsunk fonalára.

Kecskés László élettörténete is a véletlenek sorozatának köszönhetően alakult úgy, hogy a gyermekkori elképzeléseinek, álmainak nyomát sem találjuk pályafutásában.

Alsóbereckiben született 1946-ban, abban a bodrogközi faluban, amelyet csak a Bodrog folyó választ el Sátoraljaújhelytől, Zemplén vármegye egykori székhelyétől. Nemcsak földműves szülei, de ő maga is biztos volt benne, hogy szülei ősi mesterségét folytatja majd, vagyis gazdálkodni fog. A mezőgazdasági szövetkezetek szervezése azonban semmivé foszlatta a terveket, a család föld és jószág nélkül maradt. Az édesapa a vasúthoz ment dolgozni, László pedig Miskolcra került ipari tanulónak, 1964-ben. Edző-hőkezelő szakmunkás bizonyítványt szerzett, mert erre volt lehetősége jelentkezni. Szerencsére az ELZETT Művek 1962-ben gyárat alapított Sátoraljaújhelyben is, így a fiatal szakmunkás, ha nem is a szakmájában, de ipari munkát talált magának szülőföldjén. Az öntödében dolgozott, majd csoportvezető lett, de csak a katonaságtól visszatérve gyakorolhatta tanult szakmáját. Ma is tisztelettel, hálával gondol Katona Rezső főmérnök úrra, aki a fiatal szakember minden elképzelését támogatta, gondolkodás nélkül biztosította a tökéletes hőkezelés eszközeit, feltételeit. Műszaki ember számára természetes, hogy a tökéletes kivágó vagy öntödei szerszám alapfeltétele a minőségi sorozatgyártásnak.

A mezőgazdaság átszervezése még egyszer beleszólt Kecskés László sorsába; 1978-ban, amikor a téeszek melléküzemági tevékenységbe kezdtek, Karcsára került, a Dózsa Mgtsz. műszaki ágazatvezetője lett. Ide már gépipari technikusként érkezett. Munka mellett, ugyancsak Miskolcon szerezte magasabb szakmai képesítését 1976-ban.

Két év alatt megerősödött az ipari tevékenység, ennek a szervezése volt az új feladat. A régi munkahely, az ELZETT is jelentkezett megrendelőként. Kézi öntéssel, megmunkálással kilincseket készítettek a karcsai üzemben, volt olyan év hogy másfél millió darabot – export minőségben. Ennek az időszaknak volt még egy különleges eseménye. A gázszolgáltató vállalat pályázatot hirdetett a 11 kilós gázpalack új tartozékára, a védőkosárra. A különleges feltételeket – nagy múltú öntödéket megelőzve – egyedül a karcsai öntöde tudta teljesíteni, hatalmas, több milliós darabra szóló megrendelést szerezve. A siker titka egy új ötvözet létrehozása volt, Kecskés László és barátja, Persa János kohómérnök szakmai bravúrja. Ekkora megrendelés már komoly műszaki fejlesztést igényelt, amit a tsz. nem nézett jó szemmel, amikor pedig az öntöde önálló kft. lett, a részvényesek sajnálták visszaforgatni az osztalékot.

Kecskés László ügyvezetőként élte meg, hogy az átalakuló mezőgazdaság romjai maguk alá temetik a belőle sarjadt, tőkeszegény ipari vállalkozásokat is. Érezte, hogy váltania kell, elhatározta, hogy saját erőből oldja meg az alapanyag előállítását. Ez a szándék hozta létre az AL-LOY Kft., az 1990 óta működő vállalkozás alapját Alsóbereckiben. A különös hangzású név csak véletlenül egyezik a szülőfalu kezdetével, az alumínium vegyjeléből és az angol „ötvözet” szavakból áll, pontosan jelezve a cég tevékenységi körét. Egy használaton kívüli magtárt alakítottak át, ma is ez a telephelyük.

Komoly segítséget jelentett, hogy nagyobbik fia, Krisztián is gépipari technikusként végzett, szívesen kapcsolódott be a családi vállalkozásba. 1997 januárja óta dolgoznak együtt, ritkán tapasztalható egyetértésben. Akkor összesen négyen dolgoztak, ma 25 embernek ad munkát Alsóberecki egyetlen ipari üzeme. Az alapításkor egymillió-kétszázezer forint tőkével indultak. A folyamatos fejlesztésnek köszönhetően azóta tízszeresére emelték a tőkéjüket és közel évi 100 milliós termelési értékkel rendelkeznek.

A feleség nemcsak társtulajdonos, de közgazdasági végzettsége révén az adminisztrációs munkában is részt vesz. Róla különös szeretettel beszél a cég tulajdonosa, hiszen neki köszönhető a biztos családi háttér, ő tartja a frontot az éjszakába nyúló szakmai viták, kísérletek, üzleti tárgyalások idején.

A kisebbik fiú, László más területen dolgozik ugyan, de budapesti munkahelye lévén, rendszeresen segít az AL-LOY Kft. termékeinek menedzselésében.

Krisztián mint műszaki vezető tökéletes gazdának bizonyul, édesapja csak a szakmai kérdésekkel foglalkozik. Néha erre is kevés az idő, hiszen önkormányzati képviselője is a településnek. Amikor az AL-LOY Kft. helyi megbecsüléséről kérdezem, nem az elektrosztatikus festőberendezést, nem az ISO 2001-es minősítést hangsúlyozza, hanem egy tényt említ:

–Már a régi rendszerben is részt vettem a közéletben, akkor még tanácstagként. A rendszerváltás óta minden ciklusban megválasztott a lakosság képviselőnek. Ez – legalábbis úgy érzem – nem a véletlen műve.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése