Dr. Kováts Dániel

Művelődéstörténész, díszpolgár,

Sátoraljaújhely

baz_06_162_dr_kovats_daniel.jpgA szellemi frissesség semmilyen korban nem szíveli a testi restséget. Igaz ez a megállapítás az 1929. december 22-én Abaújnádasdon született dr. Kováts Dánielre, aki 76 évesen is kitűnik nyitott elméjével és fiatalos mozgásával. Szülei − a szepességi származású Lupkovics Sarolta és Kováts Albert − Kassa közelében, a mai Szlovákia területén fekvő családi birtokon gazdálkodva nevelték gyermekeiket: Évát, Dánielt és Líviát. Miután a Felvidék déli része 1938 őszén visszakerült Magyarországhoz, az édesapa Miskolcon vállalt állást. Borsod megye gazdasági főfelügyelője lett.

Kováts Dániel középiskolai tanulmányait előbb Kőszegen, majd a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban végezte. 1948-ban jelessel érettségizett. A budapesti tudományegyetem magyar–angol szakán folytatta tanulmányait, de három év múltán eltanácsolták az egyetemről. Mint „osztályidegen” értelmiségi a hortobágyi kitelepítést is elszenvedte. 1954-ben nyílt lehetősége arra, hogy képesítés nélküli pedagógusként a perecesi 104-es számú bányaipari tanulóintézetben elhelyezkedhessen. Innen került a zemplénagárdi általános iskolába, ahol hat éven át dolgozott. Ekkor fejezte be egyetemi tanulmányait is. 1957-ben magyar nyelv és irodalom, 1961-ben az angol nyelv és irodalom szakon tanári diplomát szerzett. Figyelmét nem kerülte el a bodrogközi paraszti kultúra még élő hagyománykincse.

Máig tartó hálával emlékezik vissza dr. Újszászy Kálmán professzorra, dr. Balassa Ivánra, a sárospataki múzeum igazgatójára, akik szakmai útbaigazítást adtak számára történeti és néprajzi kutatásaihoz. Több sikeres országos pályázat tette híressé a zemplénagárdi tanulók irodalmi önképzőkörét, s ez is szerepet játszott abban, hogy 1961-ben Sátoraljaújhely patinás gimnáziumának igazgatója meghívta magyart és angolt tanítani. Oroszlánrésze volt abban, hogy a Kossuth Lajos Gimnáziumban létesült az ország második középiskolai nyelvi laboratóriuma (1964), és hogy nagy figyelmet keltő könyvben adhatták ki 1971-ben gyűjtésüket.

Munkásságának három fő területe volt: a modern technikák és módszerek elterjesztése az idegennyelv-oktatásban, a diákokkal végzett hagyománygyűjtő tevékenység, valamint az anyanyelvápoló mozgalom elindítása. Országos elismertséget leginkább e harmadik területen szerzett magának: egyike volt azoknak, akik az anyanyelv tisztaságának, szépségének őrzését, gyarapítását tűzték ki célul maguk elé. Ennek keretében indították a középiskolások körében az „Édes anyanyelvünk” nyelvhasználati versenyt, amelynek 2005-ben már a 33. országos döntőjét rendezhették meg Sátoraljaújhelyen.

A beszéd- és magatartáskultúrával foglalkozó írásait 1994-ben „Mondhatná szebben…” címmel adták ki. Tevékenységét 1984-ben Kazinczy-, 1999-ben a Lőrincze-díjjal, 2003-ban a Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el.

Tizenhárom évi „újheli” tanárkodást követően került Sárospatakra, a Tanítóképző Főiskolára, ahol angol nyelvet, magyar nyelvészetet és honismeretet tanított nyugdíjazásáig (1992), s ahol néhány éven át a tanulmányi főigazgató-helyettesi tisztséget is betöltötte. Nevéhez fűződik a Sárospataki Népfőiskola újraindítása. Egyetemi doktori fokozatát irodalomtörténeti tárgyú disszertációjával 1979-ben a debreceni tudományegyetemen szerezte.

Aktivitását mutatja, hogy kétszáznál több publikációja jelent meg a különböző szaklapokban. Könyvet írt Sárospataktól, Zemplénagárdról, Sátoraljaújhelyről. Megszerkesztette a város lexikonát, helynévtárakat adott ki (Sárospatak, Hegyköz), s szép könyvben elemezte Móricz Zsigmond és Sárospatak kapcsolatát. Hosszú évek óta szerkeszti a „Sárospataki Pedagógiai Füzetek”-et, a Kazinczy Társaság  „Széphalom” című évkönyvét.

A sátoraljaújhelyi székhelyű Kazinczy Ferenc Társaságot húsz éve hozta létre, annak alapító elnöke lett. Alapító tagja a Sárospatakon működő Magyar Comenius Társaságnak. Közreműködik a „Bibliotheca Comeniana” című sorozat szerkesztésében. Ötven éve munkatársa a honismereti mozgalomnak, tagja a „Honismeret” című folyóirat szerkesztőbizottságának. Tevékenykedik az Irodalomtörténeti Társaságban, a Nyelvtudományi Társaságban, elnökségi tag az Anyanyelvápolók Szövetségében.

Kapott Apáczai-díjat (1991), Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alkotói díjat (1993). Sátoraljaújhely (1986), Sárospatak (1999) és Zemplénagárd (2001) díszpolgárává választotta. Elsőként kapta meg a Bodrogközi Művelődési Egyesület Balassa Iván-emlékérmét.

Kováts Dániel felesége Schneider Júlia, tanítónő. Gyermekeik: Dénes, Lívia és Péter hét unokával ajándékozták meg őket.

Tervei között szerepel Sátoraljaújhely történeti helynévtárának közzététele, a széphalmi Kazinczy-emlékhely történetének megírása. Máig foglalkoztatják a zempléni és abaúji művelődéstörténeti hagyományok.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése