Dr. Soós Győző

Országgyűlési képviselő, alpolgármester,

Sátoraljaújhely

baz_06_178_dr_soos_gyozo.jpgA közgazdaságtan és a pénzügyek iránti vonzalmat édesapjától örökölte, ám mivel a politika mindig is komolyan érdekelte, ezért bő évtizede országgyűlési képviselőként fordítja minden energiáját a politika által szabott feladatok megoldására a parlamentben és szűkebb pátriájában.

1948. november 11-én született Miskolcon. Édesapja közgazdászként a Pénzügyminisztérium főrevizora volt, édesanyja a B.-A.-Z. Megyei Illetékhivatal csoportvezetőjeként dolgozott. Bátyja, Roland a miskolci Észak-magyarországi Regionális Átképző Központ igazgatója. Borsod „fővárosában” töltötte gyermekkorát, itt végezte általános iskolai tanulmányait, majd a nagy hírű alma mater, a Földes Ferenc Gimnázium következett. Árokszállássy Zoltán osztályfőnök (földrajz–biológia) és Koszorús István (magyar–latin) tanár urak jóvoltából a magyar irodalmat, a biológiát, valamint a történelmet kedvelte. A tanulás mellett versenyszerűen sakkozott, Miskolc ifjúsági válogatottjának is tagja volt. 1967-ben tett sikeres érettségi vizsgát, majd a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán folytatta tanulmányait, ahol 1970-ben szerzett üzemgazdász diplomát.

A főiskola befejezése után két kemény évet húzott le Lillafüreden, ahol távírászként szolgálva tett eleget honvédelmi kötelezettségének.

Leszerelése után gyakornokként dolgozott egy évet, majd 1974-től következett az APEH, amelyet akkor még PM Bevételi Főigazgatásnak neveztek, ahol egy évtizedet dolgozott főrevizorként Miskolcon. Ekkor újabb egy évtizedre a Tokaj Kereskedőház következett, ahol a gazdasági igazgatóhelyettes posztot töltötte be 1994-ig. Ugyanebben az évben végzett a Miskolci Egyetem Jogi Karán. 1987-től vett részt a reformkörös mozgalomban, tulajdonképpen ekkor indult politikusi pályafutása, hisz előtte nem foglalkozott komolyan a közügyekkel.

1994-ben indult egyéni képviselőjelöltként: a B.-A.-Z. megyei 10. számú egyéni választókerületben mérette meg magát, és a választás eredményeként bekerült a Parlamentbe.

1998-ban és 2002-ben a B.-A.-Z. megyei listán került be, így most már a harmadik ciklusát tölti a törvényhozásban.

A szakmával nem hagyott fel, hisz a Tokaj Kereskedőháztól máig fizetés nélküli szabadságon van. Ma is tagja a Könyvvizsgáló Kamarának, szakmai tevékenységét számtalan vállalati elismeréssel illették, az MSZP Zempléni Szövetségének elnöke.

„A különböző törvénytervezeteknek megalapozottan kell a parlament elé kerülniük – mondja dr. Soós Győző.

 – Ez nagyon kemény és következetes szakmai munkát igényel. A képviselő elsődleges feladata, hogy figyelemmel kísérje, mi történik a választókerületben. Az itteni fejlődés, változás több párthoz és személyhez kötődik, de úgy gondolom, hogy ebben benne van az én tevékenységem is. Örömömre szolgál, hogy az infrastruktúra (gáz, telefon, csatornázás) kiépítése nagyrészt megtörtént, a relatív elmaradottság némileg mérséklődött. Ezzel a régió alkalmassá vált a külföldi tőke fogadására is. Különösen a Hegyközben volt igen szembetűnő a fejlődés, e vidéknek  – földrajzi adottságai révén – valódi turisztikai központtá kell válnia.”

1970-ben kötött házasságot Csáki Máriával, aki a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZRVA) program menedzsere.

Két fiúgyermekük közül Viktor 1971-ben született. Ő Budapesten a Marquard Kiadó Gazdasági igazgatója, felesége jelenleg gyesen van. A három évvel fiatalabb Péter a Sárospataki Rendőrkapitányság szabálysértési előadója, neje az újhelyi rádiónál dolgozik.

Két unokával büszkélkedhet: Lilla három-, Benedek kétéves.

A képviselő úr szabad idejében a turisztikai programokat részesíti előnyben: korábban számtalan gyalogtúra résztvevője volt a Bükkben, bebarangolta Erdély magyarlakta vidékeit, ám legtöbbször a Zemplén jelenti kirándulásainak, gyalogtúráinak színterét.

Ugyancsak kedveli a túra-kerékpározást, olykor akár száz kilométert is kerekezik. A már említett magyartanárának köszönhetően máig kedveli az irodalmat, elsősorban a XX. század irodalma és történelme érdekli, különösen azok a művek, amelyek a napi politikával is összefüggésbe hozhatók.

Az elmúlt több mint egy évtizedben hatvanezer ember érdekeit képviselve érdekes emberek sokaságát ismerhette meg, ezért elégedetten tekint vissza a megtett útra. A jövőt illetően, ha szükség lesz felhalmozott tapasztalataira, kapcsolatrendszerére, akkor azt szívesen használni fogja a köz érdekében. Készül a jövő évi választási kampányra, amelynek irányítója lesz a választókörzetben.

Ami a személyes vonatkozásokat illeti: mindenekelőtt egészséget remél önmagának és családjának, szeretne minél több időt tölteni unokáival, és reméli, hogy nyugdíjasként sikerül elolvasnia a lakása polcain található könyveket.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése