Juhász István

Igazgató, Zemplén szerelmese,

Sátoraljaújhely

baz_06_154_juhasz_istvan.jpgA címben leírt jelző aligha fejezi ki teljes valójában a szülőföld iránti érzelmeit annak az embernek, akit 1952. május 13-án anyakönyveztek. Édesanyja, Dombovári Anna és édesapja, Juhász István már az égi távolból követhetik fiuk lépteit.

Saját közvetlen családtagjai közt a legelső hely a feleségéé, Sánta Zsuzsannáé, aki – férjéhez hasonlóan – vállalkozó. A huszonnégy éves, informatikus képzettségű fiuk, Gábor Luxemburgban öregbíti a magyar szellemi műhelyek jó hírét. Két évvel fiatalabb öccse, Balázs a Prec-Cast újhelyi üzemében dolgozik szerszámkészítőként.

Juhász István közösségi szelleme, a hasznos tenni akarás már általános iskolás korában megmutatkozott. Hála zenei adottságainak és képességeinek, valamint fejlett humorérzékének, gondolatai hamar utat találtak a legkonokabb fejekben rejtőző megértés, azonosulás felé is. A város diákjairól messze földön ismert középiskolájában, a Kossuth Lajos Gimnázium orosz–angol nyelvtagozatos osztályában érettségizett 1970-ben. Gödöllőn, az Agrártudományi Egyetemen (ATE) mezőgazdasági gépészmérnöki diplomáját 1976-ban vehette át.

Pályakezdőként egyből a mély víz fogadta, hisz’ visszakerült szülővárosába, ahol az Új Erő Mezőgazdasági Szövetkezetben műszaki fejlesztési főmérnökként kezdett dolgozni. A rutinszerzés időszakát mozgalmi munka követte, amikor is tanácsadóként bizonyíthatta felkészültségét.

A rendszerváltást követően ismét a szakma következett: egy éven át fejlesztési főmérnöke volt a Rákóczi Mezőgazdasági Szövetkezetnek. 1999-től négy évig ügyvezető igazgatóként irányította a Lantos Rt. munkáját.

Jelenlegi munkahelyére 1991-ben került, miután sikeresen vett részt az Oxford Brooks University menedzsment, projektmenedzser képzésén. Az eltelt tizennégy év alatt a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány tevékenysége, hatóköre kiszélesedett, s napjainkra határokon átnyúlóvá vált.

Az ügyvezető igazgatónak kiemelkedő szerepe volt és van is abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye kistérségei megalakíthatták, létrehozhatták saját szervezeti formáikat, melynek eredményeként a siker reményében pályázhattak olyan területeken is, amikről annak előtte álmodozhattak csupán.

István az eltelt tíz év alatt számtalan kutatásban vett részt, illetve irányította, szervezte azokat. Kiemelést érdemlőek: a Hármashatármenti Gazdasági Együttműködési Fejlesztés, a Zempléni Vállalkozói Övezet Területfejlesztési Program s a Zemplén Eurorégió Fejlesztési Program címet viselők. Több mint egy éve nyitotta meg kapuit a Zemplén Európa Ház, amely a szlovákiai Királyhelmeci Regionális Fejlesztési Ügynökséggel együttesen lesz ennek az interregionális szövetségnek a központi intézménye.

A közös fejlesztésekben, az európai uniós források minél hatékonyabb kiaknázásában, a helyi vállalkozások segítésében érdekelt és most szövetségre lépő felek Sátoraljaújhelyt választották székhelyüknek.

A közös cél az, hogy az egyszerre csatlakozó országok szomszédos régióinak gazdasági, társadalmi helyzetét javító vállalkozói szolgáltatásokat, az ehhez elengedhetetlenül szükséges humán infrastruktúrát, az önkormányzati együttműködést és civil kezdeményezéseket összefogják, a térség érdekében működtessék.

Juhász István kedvenc kutatási területe a nemzetközi kapcsolatok fejlesztése, a vállalkozási övezet és ipari park menedzsment.

Sokoldalúságát igazolja az is, hogy a városi önkormányzat képviselője, a Zemplén Takarékszövetkezet igazgatóságának tagja. A megyei önkormányzat képviselőjeként tevékenykedett 1994–1998 között.

Ő az elnöke a Kárpátok Hármashatármenti Gazdaságfejlesztési Szövetségének. Juhász István tölti be a Magyar Tudományos és Technológiai Ipari Parkok (MATTIP) Szövetsége regionális alelnöki tisztét.

2000 óta ismét megyei önkormányzati képviselő. 2002-től a Megyei Területfejlesztési Tanács tagja, a Miniszterelnöki Hivatal képviselője, a Tokaj Kereskedőház Igazgatósági tagja. 2004-től az Ipari Parkok Fejlesztési Tanácsának tagja, az EU és a Regionális Munkabizottság elnöke. 2005-től pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány társelnöke.

Két végén égeti a gyertyát. Tudja ezt ő is, és a családja is, amely azért bizonyára hátrányt szenved a rendkívül elfoglalt édesapa gyakori távolléte miatt. Ennek ellenére rendkívül büszkék rá, hogy szülőföldjéért minden tőle telhetőt megtesz.

Elismerik ezt a szakmai szervezetek is: 2000-ben ő lett az Év Vállalkozója, 2004-ben szintén ezt a címet kapta meg a MATTIP javaslatára a Vállalkozók Országos Szövetségétől, majd a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Marketing díjat is Juhász István vehette át. Pezseg körülötte az élet, a térség sokirányú fejlesztésének szellemi atyja.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése