Bodnár Sándor

A „Zebu” igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_02_150_bodnar_sandor.jpgSátoraljaújhelyben 1914 óta gyártanak bútort. A rendszerváltásnak köszönhetően a Tisza Bútoripari Vállalat kiszolgáló tevékenységre kárhoztatott sátoraljaújhelyi gyáregysége több lépésben önálló életre kelt Zebu márkanéven 2000 januárjában. Egyre sikeresebb gyártási és kereskedelmi tevékenységet folytat a Zemplén Bútoripari Kft., felhasználva az elődök évszázados tapasztalatát és a mai vezetők szakmai, kereskedelmi képességeit. ’96 óta Bodnár Sándor a cég ügyvezetője. 1984-ben szerzett diplomát a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett másoddiplomát, főleg azért, mert a bútoriparban villamosmérnökként nem látott igazán nagy perspektívát. Ma is elismeréssel beszél előző munkahelyéről az Elzett Sátoraljaújhelyi Gyáráról, hiszen mint mondja, a térség üzemeinek menedzsmentje ebből a gyárból került ki. Ő maga is ott szerezte az ambíciót, hogy a gazdasági átalakulás kihívásainak megfeleljen.

Nem készült ugyan igazgatói munkakörbe, de a körülmények és az előző igazgató, Tóth András, javaslata alapján mégis erre a posztra került, és a gondok ellenére szemmel láthatóan jól érzi magát ebben a beosztásban. Azt egy percig sem állítja, hogy kényelmes életet él, sőt éppen ellenkezőleg: sokat dolgozik, sokat tárgyal, sokat utazik, de mindezért kárpótolja a Zebu egyre fokozódó népszerűsége, fokozatosan erősödő eredményessége és a 150 dolgozó biztonságérzete. Szerényen csak annyit tulajdonít mindebből személyes sikerének, hogy 2000-ben végre sikerült olyan tulajdonost találnia, aki – az előző tulajdonosoktól eltérően – nem bitorolni, hanem fejleszteni akarja a nagy múlttal rendelkező sátoraljaújhelyi céget, ezért komoly anyagi áldozatokra is hajlandó, mert bízik az összeszokott gárda szakmai tudásában és a vezetés korszerű üzletpolitikájának sikerében. Eddig elsősorban konyhabútort gyártottak, de mostanában már vállalják szállodai bútorok készítését is, sőt irodabútorok gyártására is készülnek. Ennek az új profilnak kézenfekvő okát is adja Bodnár Sándor:

– Ma már elmondhatjuk, hogy szemmel látható fejlődésnek indult a magyar gazdasági élet. Előbb-utóbb a legkisebb bt. is eljut odáig hogy irodát létesítsen. Az is biztosra vehető, hogy minden család számára szükség lesz egy dolgozószobára. Ebbe a szobába minimálisan szükség lesz egy asztalra, ami már irodabútor. Olyan bútor, amire elhelyezhetik a számítógépet, elrendezhetik az iratokat. Dohányzóasztal mellett nem lehet dolgozni, de a konyhában sem biztosítottak ehhez a körülmények. Ezért mondom, hogy az irodabútor gyártása életképes gondolat, van benne fantázia. Természetesen nem mi találtuk fel a „passzát szelet”, Nyugat-Európában már régen ilyen szellemben dolgoznak a bútorgyártó üzemek.

Legújabb terveink is németországi példa alapján születtek: Budapesten és vonzáskörzetében komoly építkezések folynak, óriási igény van termékeinkre. Mintaboltunk – az ország más pontjai mellett – már ott is van ugyan, de ezt a jelentős piaci igényt kiemelten szeretnénk kielégíteni. Ezért egy összeszerelő csarnok építéséhez kezdtünk, ahol az általunk előre gyártott elemekből ottani brigádok állítják össze a vevő által kívánt garnitúrát úgy, hogy raklapon a helyszínre szállítják, egy-két nap alatt összeállítják víz-, gáz- és elektromos hálózat létesítésével együtt, vagyis azonnal használatba veheti a család, vagy éppen egy irodaház. Ebben a szakmában ennél magasabb szintű szolgáltatás ma még nem létezik Magyarországon, joggal bízom tehát a sikerben. Már rendelkezésre áll új korszerű járműparkunk, hiszen az igények gyors kielégítésére csak akkor van lehetőség, ha a vevő által megrendelt bútor elemeit itt Sátoraljaújhelyen gyorsan legyártjuk és az ötvenfős budapesti üzem segítségével haladéktalanul el is juttatjuk azt a vevőhöz. Jelentős költségmegtakarítást jelent számunkra ez a megoldás, hiszen kész bútor szállítása esetén több lenne a levegő, mint a hasznos áru. Arra is joggal számítok, hogy az autóinkon látható Zebu logó előbb utóbb ismertté és közkedveltté teszi termékeinket az egész országban és minden ügyfelünk meggyőződhet róla, joggal választottuk ezt a szép és erős állatot jelképünknek.

Ennek a tervnek a beindítása, megvalósítása lesz a közeljövőben a legfontosabb feladatom, így a következő években még kevesebbet találkozom a családommal, mint eddig. Igaz, hogy 1989-ben kötött házasságom óta feleségem már hozzászokott „nyüzsgő” természetemhez, de tizenegy és nyolcéves fiaim egyre gyakrabban hiányolják otthoni jelenlétemet.

Bodnár Sándor biztos abban, hogy elérkezik a nyugodtabb élet lehetősége is, de a Zebu életében most érkezett el a kitörés lehetősége, amit így fogalmaz meg:

– Ezzel az újszerű felfogással odáig szeretnénk eljutni, hogy mindenképpen meghatározó szereplői legyünk a magyar bútorpiacnak. Szeretnénk azt, hogy ha a Zebu név elhangzik valahol az országban, az olyan kicsengést jelentsen, mint amikor a világban elhangzik az, hogy Philips vagy Mercedes.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése