Györgyi Béla

Ügyvezető igazgató,

Sátoraljaújhely

baz_02_158_gyorgyi_bela.jpgVasutas édesapja jóvoltából gyerekfejjel bebarangolta a fél Magyarországot Györgyi Béla ügyvezető, az MN Közti Kft. ügyvezető igazgatója. Orosházán született 1954. december 8-án, édesapja állomásfőnök, édesanyja szakács volt. A négy gyerek közül ő a legkisebb, bátyja iskolatitkár, egyik nővére kertészmérnök, a másik közgazdász.

Gyermekkora Jakabszálláshoz kötődik. A nyolcadik osztály elején kerültek Kecskemétre, ugyanis oda helyezték a papát. Édesapja nagy örömére középiskolai tanulmányait Szegeden, a vasútgépészeti szakközépiskolában folytatta. Kedvenc tárgyai a matematika, a géptan és minden, ami a gépekkel kapcsolatos. Középiskolás korából szívesen emlékezik vissza Vass József tanár úrra, aki nagy hatást gyakorolt rá. ’73-ban érettségizett, és következett a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Kara, ahol általános géptervezést tanult. Életének egyik legszebb korszaka volt ez az öt év. Olyan nagyszerű emberekkel találkozott itt, mint a nagyhírű prof. Terplán Zénó és dr. Siposs István. Zénó bácsit, aki az idén ünnepli nyolcvanadik születésnapját, és aki nagyon jó pedagógus volt, nemcsak nagy tudása, hanem diákszeretete miatt is kedvelték, mindegy hogy gépész-, kohász- vagy bányászhallgató volt valaki. Siposs tanár úrral máig tartó baráti kapcsolat alakult, amit évente megerősítenek Emődön, a szüret idején.

1978-ban kapott gépészmérnöki diplomát, és mivel tanulmányi szerződése volt a vasúttal Vésztőre került a vontatási főnökségre. Közben egy évre bevonult katonának, majd hazatérve letette a vontatási mérnöki szakvizsgát. Itt ismerkedett meg a vasutas szakma rejtelmeivel, a mozdonyvezetéstől kezdve szinte mindent megtanult. Mint oly sok ember életében, az övében is történt egy olyan váltás, ami meghatározta további életútját.

1982-ben Sátoraljaújhelyre került, az akkori városgazdálkodási vállalathoz, ahol szakipari építésvezető lett. 1988-ban egy hónapig építésipari osztályvezető, majd a szakmai előrelépés következő állomása a műszaki igazgatói megbízatás. 1992-ben az akkor kétszáznyolcvan fővel működő Újhelyi Gazdálkodási Kft. igazgatójává nevezték ki.

A távhőszolgáltatással, ingatlankezeléssel, szemétszállítással és bérmunkával foglalkozó cég igen sikeresen működött 1999-ig. Ekkor átszervezés következtében levált a távhőszolgáltató részleg, és megalakult a Magyar–Német Köztisztasági Kft. a németek többségi tulajdonával. Egy ideig még mind a kettőnek igazgatója volt, ám hamarosan a köztisztasági tevékenység lett cége fő profilja.

Sátoraljaújhely környékén is megszervezték a szemétgyűjtést, -szállítást és -kezelést, valamint a parkok kivételével a közterületek takarítását, télen a síkosságmentesítését. 1996-ban, az országban elsőként bevezették a szelektív szemétgyűjtést. Az amerikai módszert alkalmazzák: kétféle szemetet, hasznosíthatót – üveget, műanyagot, papírt, fémhulladékot – és nem hasznosíthatót gyűjtenek speciális járműveik segítségével. A hasznosítható anyagokat a cég emberei válogatják szét, és azok így újra felhasználhatóvá válnak. E módszer alkalmazásában sokat segített az egy hónapos Egyesült Államokbeli szakmai tanulmányút. A 27,5 millió forintos jegyzett tőkével rendelkező cégnél ma huszonöten dolgoznak, Tiszacsermelytől Pálházáig összesen hét település szemétszállítását oldják meg.

Györgyi Béla 1977-ben kötött házasságot Orehovszky Klárával, aki Egerben magyar–angol szakos tanárként végzett, később Miskolcon szerzett egyetemi diplomát, ma a Kossuth-gimnáziumban tanít. Két lányuk született, Dóra huszonegy éves, és Debrecenben tanul pszichológiát, angol szakfordítást és grafológiát. Helga tizenhat éves, a gimnázium angol tagozatán tanul, most éppen Hollandiába készül az egyhónapos jutalomútra, amit a Rotary Klub városi angol versenyének megnyeréséért kapott.

Az igazgató úr rendkívül elfoglalt ember, ügyvezetője a szintén német többségi tulajdonú Zégész Kft.-nek is, ez a cég építőiparigép-kölcsönzéssel foglalkozik. Jegyzik a nevét országos igazságügyi ingatlanforgalmi szakértőként is. E tevékenység folytatásához 1992-ben tette le az egyébként szigorú szakvizsgát. Alelnöke a Városvédő és Szépítő Egyesületnek, a megyei autóklub elnökségi tagja.

Az autókat egyébként imádja, régebben az autószerelés, a bütykölés volt a kedvenc időtöltése, ám erről már leszokott, hisz a mai autókat már nem kell házilag szerelni. Ezért is jut több idő a kertészkedésre és kedvenc dalmatájára.

Nagyon családcentrikus, minden lehetőséget megragad a családi kirándulások szervezésére. Úgy érzi, ennek a családi háttérnek, a tősgyökeres újhelyi feleségnek, no meg a Zemplén TV-nek köszönhetően ma már nemcsak Sátoraljaújhelyen, de a környéken is ismerik, elfogadják. Így van ez a munkahelyén is, ahol olyan légkört tudott teremteni vezetőként, hogy a beosztottak is jól érzik magukat, szívesen végzik munkájukat.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2001.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése