Marcinkó Ferenc

Termelési és műszaki igazgató,

Tarcal, Tolcsva, Sátoraljaújhely

baz_06_198_marcinko_ferenc.jpgA tokaji borvidék sorsa minden bizonnyal azon múlik, hogy a hagyományokra építve hogyan tud folyamatosan megújulni, és a körülményekhez alkalmazkodni. Kiemelkedő szerepe van ebben az itt dolgozó szakembereknek, így Marcinkó Ferencnek, aki a hűség példaképe is lehet, hiszen három évtizede dolgozik a Tokaj Kereskedőház Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél. Falusi szülők idősebbik gyermekeként 1952. április 16-án született Golopon. Édesapja tanácsi, majd mezőgazdasági dolgozó volt, később az iparban tevékenykedett, édesanyja a háztartást vezette. Húga, Anna Miskolcon óvodavezetőként dolgozik. Gyermekkorát szülőfalujában töltötte, ahol hamar „belekóstolt” a mezőgazdasági munkákba, emellett leginkább nagyapja, dédapja (akik ács- és kerékgyártómesterek voltak) famegmunkáló szerszámaival számtalan játékot és eszközt készített magának.

Az általános iskolában – kitűnő tanulóként – nagyon szerette a rajzot, alkotásait számtalan alkalommal vitték kiállításokra. Középiskolai tanulmányait a Kertészeti Technikumban folytatta Sátoraljaújhelyen. Elsősorban a kertészeti tárgyakat (a szőlő- és gyümölcstermesztést), valamint a történelmet kedvelte. Sokat köszönhet szaktanárainak és kiváló osztályfőnökének, Sarkadi tanár úrnak. A Kertészeti Egyetem diákjaként a kemény tanulás mellett sikerült megismernie a főváros kulturális életét is, gyakran járt színházba és operába. Egyetemistaként a Növénytan Tanszéken végzett rendszerező munkát: Terpó professzor irányítása mellett foglalkozott vadszőlőalanyokkal, valamint Csepregi és Zilai professzor urak jóvoltából mélyülhetett el a szőlőtermelés tudományában. Sikereit mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy népköztársasági ösztöndíjasként végzett.

Friss diplomásként telepvezetőként kezdett, ám hamarosan kerületi igazgatónak nevezték ki, szőlő- és gyümölcstermesztéssel, valamint szőlő-szaporítóanyag termesztésével foglalkozott. 1983-ban bízták meg a tarcali kutatóállomás igazgatásával, így a nemesítés, fajtaérték-kutatás, a szőlő- és boreredet-védelem jelentették tevékenysége fő területeit. Közben folyamatosan „lépdelt előre a munkahelyi ranglétrán”: 1991-ben a Tokaj Kereskedőház Rt. termelési vezérigazgató-helyettese, később kereskedelmi igazgatója, 1998-tól 2002-ig termelési és kutatási vezető, azóta pedig termelési és műszaki igazgató. Munkája mellett 1995-től a Tarcali Hegyközség elnöke, 1997-től az FVM Szőlő-Bor Eredetvédelmi Bizottságának tagja, 2000-től a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, a Hegyközségek Nemzeti tanácsának tagja. Egy ideig óraadó tanár volt a Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskolán, és 2002-től a tokaji névhasználat ügyében létrehozott szlovák–magyar tárgyaló delegáció szakértője.

Két szakkönyv társszerzője, számos borvidéki szakcikk szerzője. Dr. Botos Ernő Péterrel most készítik a Tokaji boratlaszt, amely várhatóan 2005 karácsonyára jelenik meg. Az utóbbi időszak szakmai tevékenységéből különösen büszke a Szarvas-dűlő komplex meliorációjára és újratelepítésére, Tolcsván egy modern nagyüzemi szőlőfeldolgozó és borászati egység műszaki megvalósítására, valamint a tokaji borkülönlegességek érzékszervi bírálatának a borvidéken történő megszervezésére.

„Egy ilyen világhírű borvidéken elengedhetetlen feltétel a szakmai felkészültség, a tapasztalat, a hagyományok ismerete – vallja Marcinkó Ferenc. – Mindig izgatott a feladat, hogy a lehetőségeken belül hogyan lehet alakítani, formálni a borvidék és az itt élők sorsát, szervezettségét.

Úgy gondolom, hogy a jó tokaji bor titka a jó minőségű alapanyag és az egyedülálló technológia. Mi a szőlőtermesztés északi határán vagyunk, itt nagy szerepe van az évjáratnak. Emellett nagyon fontos a dűlő értéke, hiszen a jó helyre kerülő telepítéssel mérsékelni lehet a szélsőségeket. A közösség szolgálata pedig azt jelenti számomra, hogy az itt élő termelők valamennyiének érdekeit folyamatosan szem előtt kell tartani.”

Marcinkó Ferenc 2003-tól Tarcal község díszpolgára. Nős, két leánygyermek édesapja (Eszter jogász, Ágnes pedig közgazdász). Felesége a tarcali általános iskola pedagógusa.

Hobbija a szakmai fotózás: terjedelmes képalbuma van a borvidékről, képei számtalan szakmai előadás kiegészítését jelentették. Másik – a gyermekkorból megmaradt – szenvedélye a barkácsolás.

Azt vallja, hogy az ember sohasem lehet megelégedett, hisz az elégedetlenség egyfajta hajtóerő. Ma már sajnálja, hogy a rendszerváltás idején nem lépett be a privát szférába. Ha akkoriban ő is magánpincészetet alakít, ma talán nagyobb függetlenséget és szakmai szabadságot élvezhetne. Szeretné egészségesen megérni a nyugdíjaséveket, hogy több időt tölthessen családjával, saját szőlőültetvényeinek ápolásával, és talán még a hobbiborászkodásra is jutna ideje.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése