Siska Tamás

Igazgató,

Sátoraljaújhely

baz_06_176_siska_tamas.jpgA patinás Kossuth Lajos Művelődési Központ igazgatója fiatalember. Siska Tamás azonban nemcsak életkorával, hanem dinamizmusával és az eddig megszerzett szakmai hátterével bizonyította: nem véletlenül előlegeztek neki bizalmat, amikor kinevezték a művelődési központ igazgatójának. Erre az intézményre nem véletlenül illik a patinás jelző, mert itt született Latabár Árpád, és az épületben lévő színház a halhatatlan színművész nevét vette fel.

Az 1976-ban elkezdett rekonstrukció során két évvel később megépült a pódiumterem mögötti terasz, amely átmenetileg alkalmas volt könnyűzenei koncertek, előadói estek, gyermekrendezvények megtartására. Az eltelt évek során idetartozott a városi televízió, a Zemplén Tourinform Iroda, ez utóbbi 2003-tól átkerült a polgármesteri hivatalhoz.

A fentiekből kitűnik: az 1989-ben diplomázott Siska Tamás – tanító–művelődésszervező szakot végzett a Sárospataki Tanítóképző Főiskolán – komoly kulturális központ irányításának felelősségét vehette magára. Nem volt idegen számára ez a fajta tevékenység, hisz szervezett és vezetett egy versmegzenésítéssel foglalkozó zenekart, alapító tagja volt a Sárospataki Diákegyletnek, 1994-ben megszervezte a Comenius Fesztivált. Két éven át a főiskolai gólyatábor szervezője, a kollégiumi rádióstúdió vezetője, a főiskolai tanács tagjává választották, ahol a hétfős hallgatói csoportot vezette. Tagja a Honvéd Kulturális Egyesületnek, rendszeresen részt vesz a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat által szervezett képzéseken. Tagja a tavaly indított multiplikátorhálózatnak.

Soha nem ült tétlenül. Több mint egy évig népművelőként, majd vezetőként irányította a bodrogkeresztúri Faluházat: a szüreti nap újraindításától a helyi újság szerkesztéséig számos tennivalója akadt. Talán mondani sem szükséges, hogy a sorkatonai szolgálat alatt a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán ő helyettesítette a művelődési központ vezetőjét. Rövid kitérő Csepelre, a Királyerdei Művelődési Házba, ahol felfigyeltek rá, és a MÉTA táncház szervezésével bízták meg a Józsefvárosi Művelődési Házban.

A Magyar Honvédség Kulturális Főigazgatóságának munkatársaként itt kapta meg először a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor főszervezői megbízatását. A sajtó világa változatlanul kísérti, ugyanis az Országos Rendőrfőkapitányság balesetmegelőzési osztályán sajtóreferens. Újabb előrelépés 1997 és 2000 között történik az életében: a Magyar Honvédség Kulturális és Média Igazgatóságának főelőadójaként az amatőr képzőművészek, nemzetközi alkotótáborok, amatőr művészeti csoportok, pályázatfigyelés és még egy sor tevékenység tartozik Siska Tamáshoz.

A Honvédelmi Minisztérium Kulturális Szolgáltató Közhasznú Társaságának közel egy éven át főelőadója. A 2001–2004 közötti időszakban a kht. Dömsödi Oktatási és Továbbképző Központját vezette. Azon túl, hogy a cég képzéseit biztosította, a meglévő szabad kapacitást piaci módon hasznosította. Eddigi tapasztalatait pályázatírásban és közigazgatást kiegészítő tevékenységgel foglalkozó saját betéti társaságában is hasznosítja. Ezek mellett nagy figyelmet fordít a vidék szellemi és tárgyi örökségének megóvására.

Újabb kihívásnak látja a városban a művelődés centrumának tartott intézmény szakmai színvonalának emelését, és azzal párhuzamosan a gazdaságos működtetés feltételeinek megteremtését. Siska Tamás igazgatói pályázatában is kiemelte a Zempléni-középhegység csodálatos világát: a bor kultúráját, a város történelmi és közigazgatási hagyatékát, a határvárosi jelleget és a geopolitikai adottságot, amelyek együttesen képezhetik a szakmai munka alapját adó kitörési pontot.

A művészeti csoportok s az azokhoz kapcsolódó hagyományápoló körök, a nemzeti és etnikai kisebbségek közösségei erősítik a helyi kultúra értékeit, és az együvé tartozás élményével felvértezve küzdenek a mindennapi kihívásokkal szemben. Az igazgató szerint e közösségek igen erősen őrzik hagyományaikat. Céljának tekinti azt, hogy a civil csoportok is otthonuknak és információs bázisuknak tekintsék, és akként is kezeljék a művelődési központot. A térségi szemléletű, együttműködésre, a progresszív tervezésre alapozzák jelenüket és jövőjüket.

Siska Tamás szerint a helyi kultúrát a turizmus fejlesztésével érdemes összehangolni. Az pedig még tágabb lépték, hogy átfogó és hosszú távú humánerőforrás-fejlesztési koncepciót dolgoznak ki, amely elsőbbséget ad az Európai Unió által is támogatott felnőttképzés­nek.

Szavait idézve: „A színház csodálatos külleméhez egy olyan »belbecs« illik, ami magas minőségű színházi, bábszínházi és operaelőadások, valamint klasszikus és dzsesszzenei koncertek által valósul meg.” A többi már nem rajta múlik, hisz’ az igazgató szívvel-lélekkel dolgozik az emberek boldogságáért, a sikerért.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló