Siska Tamás

Igazgató,

Sátoraljaújhely

baz_06_176_siska_tamas.jpgA patinás Kossuth Lajos Művelődési Központ igazgatója fiatalember. Siska Tamás azonban nemcsak életkorával, hanem dinamizmusával és az eddig megszerzett szakmai hátterével bizonyította: nem véletlenül előlegeztek neki bizalmat, amikor kinevezték a művelődési központ igazgatójának. Erre az intézményre nem véletlenül illik a patinás jelző, mert itt született Latabár Árpád, és az épületben lévő színház a halhatatlan színművész nevét vette fel.

Az 1976-ban elkezdett rekonstrukció során két évvel később megépült a pódiumterem mögötti terasz, amely átmenetileg alkalmas volt könnyűzenei koncertek, előadói estek, gyermekrendezvények megtartására. Az eltelt évek során idetartozott a városi televízió, a Zemplén Tourinform Iroda, ez utóbbi 2003-tól átkerült a polgármesteri hivatalhoz.

A fentiekből kitűnik: az 1989-ben diplomázott Siska Tamás – tanító–művelődésszervező szakot végzett a Sárospataki Tanítóképző Főiskolán – komoly kulturális központ irányításának felelősségét vehette magára. Nem volt idegen számára ez a fajta tevékenység, hisz szervezett és vezetett egy versmegzenésítéssel foglalkozó zenekart, alapító tagja volt a Sárospataki Diákegyletnek, 1994-ben megszervezte a Comenius Fesztivált. Két éven át a főiskolai gólyatábor szervezője, a kollégiumi rádióstúdió vezetője, a főiskolai tanács tagjává választották, ahol a hétfős hallgatói csoportot vezette. Tagja a Honvéd Kulturális Egyesületnek, rendszeresen részt vesz a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat által szervezett képzéseken. Tagja a tavaly indított multiplikátorhálózatnak.

Soha nem ült tétlenül. Több mint egy évig népművelőként, majd vezetőként irányította a bodrogkeresztúri Faluházat: a szüreti nap újraindításától a helyi újság szerkesztéséig számos tennivalója akadt. Talán mondani sem szükséges, hogy a sorkatonai szolgálat alatt a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskolán ő helyettesítette a művelődési központ vezetőjét. Rövid kitérő Csepelre, a Királyerdei Művelődési Házba, ahol felfigyeltek rá, és a MÉTA táncház szervezésével bízták meg a Józsefvárosi Művelődési Házban.

A Magyar Honvédség Kulturális Főigazgatóságának munkatársaként itt kapta meg először a Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor főszervezői megbízatását. A sajtó világa változatlanul kísérti, ugyanis az Országos Rendőrfőkapitányság balesetmegelőzési osztályán sajtóreferens. Újabb előrelépés 1997 és 2000 között történik az életében: a Magyar Honvédség Kulturális és Média Igazgatóságának főelőadójaként az amatőr képzőművészek, nemzetközi alkotótáborok, amatőr művészeti csoportok, pályázatfigyelés és még egy sor tevékenység tartozik Siska Tamáshoz.

A Honvédelmi Minisztérium Kulturális Szolgáltató Közhasznú Társaságának közel egy éven át főelőadója. A 2001–2004 közötti időszakban a kht. Dömsödi Oktatási és Továbbképző Központját vezette. Azon túl, hogy a cég képzéseit biztosította, a meglévő szabad kapacitást piaci módon hasznosította. Eddigi tapasztalatait pályázatírásban és közigazgatást kiegészítő tevékenységgel foglalkozó saját betéti társaságában is hasznosítja. Ezek mellett nagy figyelmet fordít a vidék szellemi és tárgyi örökségének megóvására.

Újabb kihívásnak látja a városban a művelődés centrumának tartott intézmény szakmai színvonalának emelését, és azzal párhuzamosan a gazdaságos működtetés feltételeinek megteremtését. Siska Tamás igazgatói pályázatában is kiemelte a Zempléni-középhegység csodálatos világát: a bor kultúráját, a város történelmi és közigazgatási hagyatékát, a határvárosi jelleget és a geopolitikai adottságot, amelyek együttesen képezhetik a szakmai munka alapját adó kitörési pontot.

A művészeti csoportok s az azokhoz kapcsolódó hagyományápoló körök, a nemzeti és etnikai kisebbségek közösségei erősítik a helyi kultúra értékeit, és az együvé tartozás élményével felvértezve küzdenek a mindennapi kihívásokkal szemben. Az igazgató szerint e közösségek igen erősen őrzik hagyományaikat. Céljának tekinti azt, hogy a civil csoportok is otthonuknak és információs bázisuknak tekintsék, és akként is kezeljék a művelődési központot. A térségi szemléletű, együttműködésre, a progresszív tervezésre alapozzák jelenüket és jövőjüket.

Siska Tamás szerint a helyi kultúrát a turizmus fejlesztésével érdemes összehangolni. Az pedig még tágabb lépték, hogy átfogó és hosszú távú humánerőforrás-fejlesztési koncepciót dolgoznak ki, amely elsőbbséget ad az Európai Unió által is támogatott felnőttképzés­nek.

Szavait idézve: „A színház csodálatos külleméhez egy olyan »belbecs« illik, ami magas minőségű színházi, bábszínházi és operaelőadások, valamint klasszikus és dzsesszzenei koncertek által valósul meg.” A többi már nem rajta múlik, hisz’ az igazgató szívvel-lélekkel dolgozik az emberek boldogságáért, a sikerért.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése