Majorosné Csorba Olga

Nyelviskola-igazgató,

Sátoraljaújhely

baz_06_164_majorosne_csorba_olga.jpgA nyelvismeretnek az veszi igazán hasznát, aki gyakran utazik. Majorosné Csorba Olga a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium angolnyelv-tanára, egyben a Csevegő Nyelvstúdió igazgatója büszke arra, hogy európai uniós pénzen beutazhatta a világot. Az 1956. május 20-án Sátoraljaújhelyen született ifjú lány mindig is szerette az idegen nyelveket tanulni, hisz azzal bepillanthatott más népek életébe, lelkületébe, gondolkodásába. Ezt a jó érzést pedig szívesen adta tovább tanítványainak.

Édesanyja, néhai Baranyi Olga „főállásban” a családi tűzhely melegéről gondoskodott, míg a szintén néhai édesapa, Csorba Mihály gépkocsivezetőként teremtette elő a négytagú család kenyerét. Testvére, Éva szintén angolnyelv-tanár, és – mit tesz a véletlen,  – ugyancsak a szülővárosban szintén nyelviskolát működtet. Férje, Majoros László az Internet-Ker Kft. ügyvezető igazgatója. Házasságukból két gyermek született, akikre a szülők méltán lehetnek büszkék. Csilla 23 éves, negyedéves japán–angol szakos hallgató az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Tanulmányai mellett két helyen dolgozik is, tolmács egy japán cégnél, valamint a Hollóházi Porcelángyárnak közvetít üzleteket Japánba. László pedig másodéves műszaki informatika szakos hallgató a Dunaújvárosi Főiskolán.

Majorosné Csorba Olga a sárospataki Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett 1974-ben, ezt követően Egerben szerzett magyar–angol szakos diplomát 1979-ben. A főiskolai tanulmányok előtt fél évet az USA-ban töltött, hisz addigi angoltudását kevésnek érezte a sikeres főiskolai starthoz. 1979 abból a szempontból is fontos dátum az életében, mert akkor kelt egybe Majoros Lászlóval. A diploma átvétele után – mivel a férjnek Karcsán szerződése volt – odaköltöztek. Olga 1988-ig a közeli Pácinban tanított. Időközben, 1984–88 között elvégezte a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen a magyar szakot. 1988-tól pedig, beleértve a jelent is, a sátoraljaújhelyi Kossuth Gimnáziumban tanít angol nyelvet. Mivel jó tanár hírében állt, szívesen jöttek hozzá a magántanítványok, és a különböző cégek is megkeresték nyelvtanulási céljaikkal. Magától értetődött, hogy ezt a megnövekedett igényt csak magániskola keretében lehet ellátni.

Pedig épp elég tennivaló akadt a gimnáziumban. Munkaközösséget is vezet, 1995 óta az Európai Unió oktatási programjainak koordinátora. 1997-ben Dániában, 1998-ban Svédországban, 1999-ben Görögországban járt, 2000-ben Belgiumban szakmai idegenforgalmi programot szervezett. 2002–2005 a Comeniusi Iskolafejlesztési projekt keretében tevékenykedett. Az eltelt 10 év alatt a nyelvtanítás révén eljutott Finnországba, Hollandiába, Dániába, Svédországba, Görögországba, Belgiumba, Romániába, Csehországba, Olaszországba, Portugáliába, Angliába.

A Csevegő Nyelvstúdióban a nyelvoktatás mellett tolmácsolást és fordítást is vállalnak. Angol, német, olasz, francia, szlovák és magyar nyelven történik a képzés. Jelenleg 25 csoport 12 tanár segítségével ismerkedik valamelyik nyelv elsajátításával. Tartanak kiscsoportos, normál és intenzív képzéseket. Majorosné nagyon büszke arra, hogy 2003 óta akkreditált az angol nyelvi képzésük. Még az adóból is visszaigényelhető a résztvevőknek ez a kiadás.

A sikeres nyelvvizsga a visszaigazolás, hogy eredményesen tanulta valaki az idegen nyelvet. 1999 óta Majorosné is részt vesz a nyelvvizsgabizottságok munkájában, közép- és felsőfokon vizsgáztat: a TELC (The European Language Certificate) vagy nyelvtanulók körében csak TIT-es nyelvvizsgaként emlegetett vizsgarendszer keretében. 2005-ben az emelt szintű érettségin is vizsgáztató tanárként vett részt a Csevegő Nyelvstúdió vezetője.

Sajnos honfitársaink nagyobb hányada nem beszél semmilyen idegen nyelvet, összehasonlítva ezt európai uniós tagországokkal, elszomorító. Sokan hangoztatják: nincs nyelvérzékük, vagy a felnőttkori nyelvtanulás nehéz a család, a munkahely kötöttségei miatt is. Vajon mi az igazság e téren? Legnagyobb meglepetésünkre a nyelvtanárnő határozott, tapasztalataira épülő véleményt fogalmaz meg. Három év alatt, heti négy óra tanulással középfokú nyelvvizsgát bárki letehet. Csoportjaikba vegyesen járnak szülők és gyerekek is, és mindkét korosztály „égőnek” tartaná, ha lemaradna a másik mögött. Aki pedig fizet a nyelvtudásért, tényleg szorgalmas.

Majorosné Csorba Olga hobbija az utazás, a férjével igen sok helyen jártak. Naponta fél órát rendszeresen sportol, Callanetics tornára és uszodába jár. Mint mondja, a napi zsúfolt gimnáziumi és nyelvstúdióbeli munkát csak teljes szellemi és fizikai fitt állapotban várhatja el magától. Így viszont az egészségéért is naponta rendszeresen megdolgozik.

Kevés szabad idejében még tanulná az olaszt és a franciát, tetszik neki az olaszok vidámsága és a franciák eleganciája.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló