Novák Csaba

A Rex Bau Kft. ügyvezető igazgatója,

Sátoraljaújhely

baz_05_164_novak_csaba.jpgMindig jó lokálpatriótának tartotta magát, aki sikereit elsősorban személyes jelenléttel, kőkemény munkával és a megfelelően elismert kollégák közreműködésével, valamint a biztos családi háttér segítségével érte el.

Ma már nyugdíjas kereskedőszülők idősebbik gyermekeként Sátoraljaújhelyen született 1960. szeptember 28-án. Húga Gyöngyi, laborasszisztens és ugyancsak a zempléni kisváros lakója. Ötéves koráig szülővárosában töltötte gyermekkorát, akkor néhány éves miskolci kitérő következett a család életében, még iskoláit is ott kezdte. Később a család visszatért Sátoraljaújhelybe.

Csodálatos nyarakat töltött Karcsán a nagyszülőknél, ahol szinte „szívta magába” az egyszerű emberek bölcsességét. Különösen apai nagyapjával töltött sok időt, akitől még az „atyai pofonokat” is elviselte alkalomadtán.

Az iskolában jól tanuló gyermekként elsősorban a matematika és a fizika érdekelte. Sokat sportolt: focikapusként aratta első sikereit, később a kosárlabdában bizonyította tehetségét, NB I-es szintig jutott.

Középiskolai tanulmányait a helyi Kossuth Lajos Gimnáziumban folytatta, ahol „rebellis” magatartása miatt  – mindig mindenkinek megmondta a véleményét – a tanárok többsége nemigen kedvelte. Terényi Józsi bácsi, a régi vágású latin tanár és Győr Anna, aki a történelmet tanította, mégis megmaradt jó emlékezetében. Kiváló osztályban tanult, hisz a 21 diákból 19-en szereztek diplomát.

A sikeres érettségi után a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola Erősáramú Villamos Karán tanult tovább, a választásban a család villamosmérnökei és fizikusa is inspirálták. Egy év múlva érezte úgy, hogy nem megfelelően választott, ezért „átigazolt” Debrecenbe, az Ybl Miklós Műszaki Főiskola építőgépész szakán folytatta tanulmányait, ahol 1983-ban diplomázott.

„Klasszikus főiskolai éveket” élt át, ami az ő olvasatában a tanulást, a sportot és a szórakozást jelentette, és közben dolgozott is, mindvégig „eltartotta magát”. (A Debreceni Universitas színeiben annál a Ráthonyinál kosarazott, aki ma is a debreceni kosárlabdacsapat edzője.)

Végzés után behívták katonának, másfél évet a harckocsizóknál töltött Szabadszálláson szerelő rajparancsnokként, tiszthelyettesi rangban.

Leszerelés után visszatért a főiskolára és elvégezte az építész kart is, közben dolgozott a Kabai Cukorgyárban, ahol építésvezetőként a belső épületek karbantartása, felújítása volt a feladata. 1988-ban került Sárospatakra, ahol az Épszernél töltött egy fél évet, majd a rendszerváltás idején magántervező lett. Sógorával egy betéti társaságot alapítottak, a magasépítés terén tervezéssel, kivitelezéssel foglalkoztak. Munkájuk során sok helyen megfordultak, bejárta szinte az egész országot.Amikor az olaszok a PREC CAST épületeit kezdték építeni, „ellesték” tőlük a „lőtt betonos” építési módot, és bemutató jelleggel ők maguk is építettek ún. „gyors lakóházat”.

1993-tól kezdtek útépítéssel, mélyépítéssel foglalkozni, és ekkor alakult át a cég kft.-vé, amit azóta önállóan irányít. A körülbelül 20 fős, állandó létszámmal elsősorban önkormányzatoknak dolgoznak egy 50–60 kilométeres körben, munkájukat a szezonban néhány alvállalkozó is segíti. Teljes körűen gépesítették tevékenységüket, korszerű saját telephellyel rendelkeznek.

„Olyan kollégákra van szükségem – boncolgatja az eredményes munka titkát Novák Csaba –, akik nemcsak egy munkahelyre járnak be, hanem együtt tudnak élni a céggel, és érzik, hogy annak megbecsült tagjai. Itt mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy a megrendelőink tartanak el bennünket, ezért az ő megelégedésükre kell tevékenykednünk. A saját posztján mindenki maximálisan álljon helyt, és ezért a maximális elismerés illeti. Mint jó lokálpatrióták, itt keressük meg és költjük el a pénzt, itteni embereket alkalmazunk.”

Éveken át patronálta a helyi kosárlabdacsapatot, és segíti a helyi önkormányzat munkáját is: a városfejlesztési és műszaki bizottság tagja. 1987-ben kötött házasságot Magyar Hajnalkával, aki jelenleg egy könyvelői kft.-t irányít. Panna lányuk a Kossuth-gimnázium matematika tagozatán, Csaba fiuk pedig az általános iskola nyolcadik osztályában tanul, míg a 4 éves Dániel az otthon melegét élvezi.

Novák Csaba úgy érzi, hogy életben a megfelelő társ, a biztos családi háttér a legfontosabb számára.

A családi kirándulások, üdülések telente a roppant egészséges síelést jelentik, főleg Olaszországban. Nyaranta pedig – a kassai rokonokkal – rendszeres túrákat szerveznek a Magas-Tátrába. Szabadidejének hasznos eltöltésében távlati tervként szerepel a solymászat, jelenleg az első madár beszerzésénél tart.

Saját és munkatársai érdekében szeretné cégét legjobb tudása szerint fejleszteni és reméli, hogy gyermekei közül valaki majd átveszi tőle a stafétabotot.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése