Pétervári Csaba

Vezérigazgató,

Sátoraljaújhely

baz_03_170_petervari_csaba.jpgBorsod-Abaúj-Zemplén megyében a legnagyobb munkáltató cégek rangsorában a 10. helyen áll a Herukon Rt., az ország egyik legjelentősebb női konfekciót gyártó cége. Alig több mint egy éve nevezték ki a vállalat vezérigazgatójává Pétervári Csabát, aki 1961. szeptember 30-án született Sátoraljaújhelyen. Édesapja néhány éve halt meg, a mezőgazdaságban dolgozott. Mivel szülei hároméves korában elváltak, a ma is a cégnél dolgozó varrónő édesanyja nevelte egyedüli gyermekként. Hétéves koráig Kemencepatakon nevelkedett a nagyszülőknél, nagyapja az erdészetnél dolgozott.

Általános iskolai tanulmányait Sátoraljaújhelyen az Esze Tamás Általános Iskolában folytatta, ott nagyon jól érezte magát, különösen Fedorkó Imréné osztályfőnök lopta be magát a szívébe. A középiskolát a Kossuth-gimnázium fizika tagozata jelentette, ahol az első években kifejezetten gyengén tanult, de elsősorban Bocsor István osztályfőnök jóvoltából a jeles eredményig küzdötte fel magát. Neki köszönheti, hogy megtanult tanulni és gondolkodni. Elsősorban a matematikát és a fizikát kedvelte, de testnevelésből is jeleskedett, különösen kosárlabdában tűnt ki. Ehhez a sporthoz hobbi szinten máig hűséges maradt. Atlétikában harmadikos korában a 400 méteres síkfutásban megyei harmadik volt, és négy éven keresztül az NB II-ben kosárlabdázott is.

1980-ban a sikeres érettségi után Miskolcra, a műszaki egyetemre felvételizett, ahol két sikeresen elvégzett év után – szűkebb környezetében és az egyetemen nem kis döbbenetet okozva – rájött, hogy ez nem az ő világa. Bár az egyetem nem akarta kiadni, mégiscsak átment a Könnyűipari Műszaki Főiskolára, Budapestre, ahol a ruhaipari szakot két év alatt el is végezte.

1984-ben kezdett a Hegyaljai Ruhaipari Szövetkezetnél, a mai Herukon jogelődjénél, üzemvezetőként a központi üzemben a termelést irányította. Közben másfél évig a hazát is szolgálta, Kiskőrösön és Aszódon katonáskodott. Még a katonai szolgálat idején felvételizett a közgazdasági egyetemre, levelező tagozaton végzett a kereskedelmi szakon 1990-ben. Közben néhány hónapra átkerült a technológiai osztályra, majd az rt. átalakulásáig műszaki vezetőhelyettes lett, végül 1991-ben kinevezték termelési igazgatónak. Több mint fél évtizedig dolgozott ebben a beosztásban, aztán pár évre belekóstolt a kereskedelem, marketing, reklám világába.

Elődje nyugdíjba vonulása után, 2001 májusában nevezték ki a belföldi magántulajdonban lévő cég vezérigazgatójává. A fennállásának 50. évfordulóját tavaly ünneplő vállalat női felsőruházatot gyárt, ezen a területen Magyarország egyik legnagyobb cége.

A rendszerváltás idején komoly dilemmát okozott nekik a kérdés, vonjanak-e be külföldi tőkét a működéshez? Végül is erre nem került sor, és az élet igazolta ennek a döntésnek a helyességét. Az évente több mint egymilliárdos forgalmat lebonyolító társaság 400000 darab terméket állít elő, melyekkel eljutnak a világ szinte minden szegletébe, de legjelentősebb vevőiknek Olaszország, Franciaország és Anglia számít. A tevékenységük teljes egészében bérmunka, keményen dolgoznak azon, hogy saját terméket adhassanak el, ehhez viszont sok-sok tőkére van szükség. Három vidéki telephellyel rendelkeznek a Bodrogközben, leányvállalatuk működik Szlovákiában és a 740 állandó dolgozójuk mellett alvállalkozóként még további 700–800 embernek adnak megélhetési lehetőséget.

– Szerencsés alkatom van – mondja a vezérigazgató úr –, sok mindenben szerencsém volt az életben. Nagyon sokat köszönhetek Bocsor tanár úrnak és Densz Gézának a piarista templom plébánosának, aki hittan órán általános műveltséget adott, gondolkodni tanított, és megszerettette velünk az olvasást. A sikerhez kellett az is, hogy valamilyen szinten alapos vagyok, végiggondolom a dolgokat, és felkészülök, amennyire ez lehetséges. Mindig is szerettem volna bizonyítani, elsősorban magamnak.

Ez így van máig is, hisz mindenki a tetteivel, munkájával bizonyít! Pétervári Csaba a politikától mindig távol tartotta magát, ám szívesen vett részt mindenféle közösségi rendezvényen. Múltjából következően másfél évig tanított gyerekeket kosárlabdázni, és ma is a sátoraljaújhelyi kosárlabda szakosztály elnökségi tagja.

Sikeres cégvezetői tevékenységének fontos feltétele az a kiegyensúlyozott, nyugodt családi háttér, amelyet a feleség, Palicz Márta, biztosít, akivel ’84-ben kötöttek házasságot. Ő szakmáját tekintve kertészmérnök, ma a mezőgazdasági szakközépiskolában kémiát tanít. Házasságukból két gyermek született: Csaba 14, Mátyás 12 éves. Mindketten nagyon jól tanulnak, sportolnak, síelésben elmaradhatatlan résztvevői az országos versenyeknek. Péterházi Csabát szabadidejében elsősorban a sport érdekli, 34 évesen tanult meg síelni, ami a téli kikapcsolódást jelenti. Egyébként egy baráti társasággal hetente kétszer kosaraznak immár négy-öt éve, innen még orvosi igazolással sem lehet hiányozni.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése