Juhász István

Ügyvezető igazgató,

Sátoraljaújhely

baz_03_164_juhasz_istvan.jpgSátoraljaújhelyen született és a katonaságot és az egyetemi éveket leszámítva itt is él Juhász István üzletember, aki egyben aktív részese az újhelyi, zempléni közéletnek is. Szinte meg sem áll egész nap tárgyal, intézkedik. Abba a kategóriába tartozik, amelyre azt mondják két végén égeti a gyertyát, de valamilyen titokzatos okból kifolyólag nem fárad, bírja energiával. Büszkén idézi fel a diákéveket. A város legjobb középiskolájába a Kossuth Lajos Gimnáziumba járt, amely padjait egykoron koptatta az ugyancsak zempléni származású névadó is. Majd a Gödöllői Agrártudományi Egyetem gépészmérnöki kara következett. Az alma materben a kor színvonalának megfelelő képzésen túl elég jó világlátást is szerzett.

Pályafutásának alakulásában meghatározó szerepet kaptak a Gödöllőn töltött diákévek. A diploma megszerzését követően a 70-es évek második felében hazatért Sátoraljaújhelyre, ahol a helyi termelőszövetkezet műszaki, majd fejlesztési főmérnöke lett. Hét és fél évet töltött a mezőgazdaságban, amelyet egy politikai kitérő követett – amit mai napig sem szégyell, része életének – 1984-től hat éven át az MSZMP gazdaságpolitikai munkatársaként tevékenykedett. A párt részéről koordinálta a térség iparával, kereskedelmével, hírközlésével kapcsolatos tennivalókat. Mindennel foglalkozott, csak a mezőgazdasággal nem, de ezt e nélkül is jól ismerte, hiszen előtte ebben az ágazatban dolgozott.

– Jó iskola volt, megismertem a régió gondjait, problémáit, adottságait – emlékszik vissza a pártmunkatársi évekre Juhász István.

A rendszerváltás életében is fordulatot, megújulást hozott. A pálházi termelőszövetkezet fejlesztési főmérnökeként tevékenykedett másfél éven keresztül. A kor szelleméhez igazodva a tsz-en belül faipari üzemet, melléküzletágat, vállalkozásokat hozott létre. Munka közben rájött, hogy az új típusú magángazdaság indításához nem kapnak segítséget a magukban erőt, ötletet, kreativitást, kezdeményezőkészséget érző kezdő vállalkozók. Sokan keresték meg tanácsot, segítséget kérve. Ennek hatására érlelődött meg benne, hogy vállalkozásfejlesztési, tanácsadó céget kellene létrehozni. Az ötlet és a lehetőség azonban nem mindig jár együtt, ekkor még nem volt fizetőképes kereslet az ilyen szolgáltatásokra a régióban.

Szerencsére azonban ebben az időben indult az Európai Unió által finanszírozott Phare-program, amihez a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány közvetítésével sikeres pályázatot követően csatlakozva létrehozta a Zempléni Vállalkozásfejlesztési Alapítványt (ZRVA) 1991 júniusában.

Ennek keretében létrehozta a vállalkozás segítő irodát, amely inkubátorházzá, tanácsadó és információs központtá alakult idővel. A mai napig az alapítvány ügyvezető igazgatójaként tevékenykedik Juhász István. A kis- és középvállalkozói program mellett „bábáskodott” a zempléni vállalkozói övezet, a sátoraljaújhelyi ipari park, valamint az interregionális program keretében a hármashatár menti együttműködést, ami a Kárpátok Határ menti Gazdaságfejlesztési Szövetség néven tevékenykedik Magyarországon, Szlovákiában és Ukrajnában. Jelentős sikerként könyveli el a zempléni EU információs iroda megnyitását is. A felsorolt tevékenység is bőven kitöltené egy ember idejét, Juhász István azonban ezen túlmenően több vállalkozást is vezetett.

Jelenleg is ügyvezető igazgatója a Lantos Részvénytársaságnak, amely cég női felsőruházati termékek gyártásával foglalkozik, s közel 300 embernek ad munkát a zempléni régióban.  Felesége is benne van az üzletben, egy szolgáltató betéti társaság ügyvezetője, kereskedelemmel, oktatással, tanácsadással foglalkozik. Nagyobbik fia a Miskolci Egyetem III. éves informatikus hallgatója, a kisebbik a helyi szakközépiskola technikus hallgatója.

Az üzlet mellett a közéleti tevékenységre is szakít időt Juhász István, ami nem csoda, hiszen mióta visszatért az egyetemről, aktívan részt vesz Sátoraljaújhely életében. Ifjúsági klubot szervezett a városban, koordinálta a KISZ helyi szervezeteit, 1990-től pedig önkormányzati képviselő. Nem titok az sem, hogy az elkövetkezendő választásokon is indul Sátoraljaújhelyen a helyi képviselői címért. Az első szabadon választott megyei közgyűlésben is képviselő volt, jelenleg az egyik szakbizottság külső tagja. Alapító tagja és a mai napig alelnöke a Magyar Technológiai és Ipari Parkok Országos Szövetségének, a már említett KHGSZ-nek pedig elnöke. Ezen túlmenően több regionális és országos szakbizottságban is tagként tevékenykedik.

A felsoroltak mellett nem meglepő, hogy csak nagyon kevés szabadidő marad. A hobbik közül gyakorlatilag csak egy maradt meg, a zenélés. Idestova már 40 éve trombitál a dohányipari zenekarban. Hetente kétszer van próba, de igazából csak a fellépések előtti gyakorlásra van ideje elmenni. Korábban fotózott is, kiállítása is volt, díjat is nyert. Most csak a negatívok gyűlnek.

– Majd, ha nyugdíjas leszek… – ígérte tulajdonképpen saját magának Juhász István, hogy visszatér a képi világba.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése