Ifjú Ogár Zoltán

Programigazgató,

Sátoraljaújhely

baz_06_170_ifju_ogar_zoltan.jpgFiatal kora ellenére fontos beosztást tölt be ifjú Ogár Zoltán: ő a programigazgató a Zempléni Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány Regionális Vállalkozásfejlesztési Központjában Sátoraljaújhelyen. A roppant szimpatikus fiatalember 1974. október 7-én született. Édesapja köztiszteletben álló tüdőgyógyász, az édesanyja gyógytornász, mindketten megbecsült szakemberei a 100. születésnapját ünneplő Városi Kórháznak.

Értelmiségi indíttatása ellenére nehezen döntötte el, mihez is kezdjen az életével. Gondolta, a diploma a minimum a nagybetűs élethez, ezért elvégezte a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán a földrajz–történelem szakot. A katedra, a tantestület, az oktatási intézményi légkör azonban nem nyerte meg a tetszését, ezért 1999-ben a Gazdasági Minisztérium és a Nemzetközi Bankárképző Központ szervezésében a pályázati rendszereket és a forráskombinációkat tanulmányozta. A stúdiumok befejeztével minősített ügyfélszolgálati tanácsadó képesítést szerzett.

A következő esztendő ismét tanulnivalót tartogatott Ogár Zoltán számára. Ezúttal a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képzésén a térség- és területfejlesztés aktuális és stratégiai kérdéseivel ismerkedett meg. Területfejlesztési szakértő lett. Időközben, ezzel párhuzamosan járt a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karára 1999–2001 között, ahol szintén a terület- és településfejlesztés, valamint az európai uniós, szinte önálló tudományterületnek számító anyaga szerepelt a tantervében.

Amikor átvette a diplomáját, terület- és településfejlesztési menedzser megjelölés állt benne. Ha valaki azt hiszi, Ogár Zoltán befejezte a tanulmányait, téved. A Nemzetközi Bankárképző Központ és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az európai uniós pályázati rendszerekről hirdetett meg egy képzést. A fiatal szakember sikerrel vette a felvételi akadályt, 2004-ben már európai uniós multiplikátor pályázati tanácsadó képesítéssel is rendelkezett.

A Vállalkozásfejlesztési Központban 2002-től tölti be a programigazgatói tisztséget. Elsősorban a vállalkozásfejlesztéssel, a régió- és területmenedzseléssel, valamint a pályázati menedzseléssel foglalkozik. Sátoraljaújhelyhez nemcsak a szlovák és az ukrán határ húzódik kőhajtásnyira, hanem az Európai Unió is közelebb van.

A határ menti városban élénk kereskedelmi, üzleti élet folyik generációk óta, legfeljebb az irányok, a termékek, a szolgáltatások, a szakemberek együttműködése és a turizmus egyes formái változnak. Különösen szép és nagy kihívást rejtő megbízatás 2004. január elseje óta az Ipari Park vezetése. Mint azt Ogár Zoltán elmondja, társadalmi megbízatásban látja el ezt a tevékenységi kört.

Látszólag csak a tanulás töltötte be eddig az életét a programigazgatónak. A kezdeteket idézve azért Ogár Zoltán megjegyzi, hogy amíg kereste a neki megfelelő szakmát, pályát, beosztást, két éven át a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítványnál angoltolmácsként dolgozott.

Hallgatva és fordítva az amerikai szakemberek beszélgetéseit, előadásait, ő is jobban belelátott az üzleti életbe, megismerte a vállalkozások irányításának, tervezésének, szervezésének sok-sok kérdését. Egyébként is a tolmácsok és a fordítók a megmondhatói, hogy közelebb kerülnek az adott szakterület gondolkodásmódjához, a nép lelkéhez. Nem véletlenül mondják, hogy annyi ember vagy, ahány nyelven beszélsz.

A számítógépes ismeretek nélkül már nem tud létezni egyetlen komoly munkahely sem. Ogár Zoltán még a hírlevélszerkesztés, sőt a televíziós műsorkészítés terén is szerzett tapasztalatokat, jártasságot. Rendszeresen foglalkozik a határon túli kapcsolatfejlesztéssel, nem idegen tőle a magas szintű kommunikáció.

Aktívan részt vesz az általa választott szakterületek társadalmi és civil szervezeti munkáiban. Büszke rá, hogy őt választották meg a Magyarországi Vállalkozási Övezetek Szövetsége alelnökének. Emellett tagja a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Területfejlesztők Egyesületének, valamint a Falusi Turizmus megyei szervezetének. A Zempléni Idegenforgalmi Szövetség tagjaként kamatoztatja tudását a térség és a város javára.

Számos publikációban adta közre eddigi tapasztalatait. Írt – sok más téma mellett – a projekttervezésről és a pályázatírásról, vállalkozóknak az európai integrációról.

Ogár Zoltán állította össze a társadalmi viszonyok fejlesztéséről szóló fejezetet a Zempléni Vállalkozási Övezet területfejlesztési programjában. Szakértőként működött közre Füzér község turisztikai megvalósíthatósági tanulmánya készítésében, s ugyancsak a szakértői tevékenységéhez köthető a Magyarországi Vállalkozási Övezetek Szövetségének arculatterve.

Pihenésként szereti nézegetni és gyűjti is a külföldi váltópénzérméket, több mint 110 ország életébe pillanthat be a numizmatika szerelmese.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló