Dr. Nagy-Bozsoky József

Osztályvezető főorvos,

Sátoraljaújhely

baz_06_166_dr_nagy-bozsoky_jozsef.jpgA városka utcáin tett felfedező sétáink során gyerekkorunkban gyakran találkoztunk egy nagyon szigorú arcú doktor bácsival, s olyankor abbahagytuk a viháncolást. Pedig arra okunk egy percig sem volt, mert dr. Nagy-Bozsoky József igencsak barátságos felnőtt hírében állt. Olyan, aki őszintén, már-már apai szeretettel kedvelte valamennyiünket. Minket, akik foltozott nadrágban, soványan, prezúrokkal a kezünkön-lábunkon szaladgáltunk mindenfelé.

Talán nem volt ez akkor véletlen megérzés, hisz az 1938. február 22-én, Aszófőn született orvos karácsonyi ünnepi asztalát népes család üli körül: a tíz unoka életkora egy és huszonkét év között változik. Édesanyjától, a tanítónő Nagy Margittól és anyai nagyapjától, aki a Pannonhalmi Apátság főintézője mellett dolgozott, Nagy-Bozsoky József mindennek az okát-módját kereső szellemet, mások megbecsülését, őszinte hitét és hazaszeretetét örökölte.

Tízéves korában cserkészfogadalmat tesz. Érettségi után a DOTE következik, eközben az 1956-os forradalom aktív résztvevője, annak összes következményével. A gyakorlóévek után szakvizsga, s közben rengeteg törődés a legelesettebbekkel, a betegekkel. 1961-ben házasságot köt Kérdy Máriával, aki Köjál-, majd tiszti főorvos lett. Az Erzsébet Kórház Kórszövettani Osztálya eleinte igen kis létszámmal és még kisebb területen működött. A hetvenes években megindult nagyarányú fejlesztésből ez a rész sem maradhatott ki, így a korábbinál nagyobb létszámmal és lényegesen kellemesebb körülmények között folytathatták feltáró-kutató munkájukat. Ma tizennégyen dolgoznak a kulturáltan berendezett helyiségekben. Az osztály műszerezettsége igazolja a kórház vezetésének gondoskodását és törődését. Sokan vegyes érzelmekkel tekintenek a „Pathológia” feliratra, bárhol is találkoznak vele, pedig arra nincs is okuk, hiszen – a gyógyítási folyamat során – az emberi testben lezajló történések, elváltozások olyan nyomokat hagynak, amelyek segítségével le lehet vonni a szükséges következtetéseket.

Rohanó korunk emberének úgymond  „nincs ideje” arra, hogy a természetes gyógymódok valamelyikével vagy kisebb életmódbeli változtatással könnyítse igénybe vett szervezete működését. A „kapj be gyorsan egyet…” kezdetű jó tanácsok nem mindig segítenek. Dr. Nagy-Bozsoky József szerencsés embernek tartja magát abból a szempontból, hogy nagyon hozzáértő emberektől, igazán hasznos, az egész életét meghatározó dolgokat tanulhatott meg. Büszke arra, hogy dr. Vanyó Tihamér bencés tanár és dr. Újszászi Kálmán és a hozzá hasonló nagy pedagógusegyéniségek megtanították gondolkodni, s átadni másoknak a tudást. Szerinte az orvos dolga a bizonyosság megszerzése. Kedvenc társalgási témája a személyiség titka, azaz hogyan alkalmazkodhat az ember környezetéhez úgy, hogy közben ne adja fel saját nézeteit.

Több mint három évtizede, pontosabban 1970 óta igazságügyi orvos­szakértőként vesz részt az olyan esetek kivizsgálásában, amelyekben a körülmények nem egyértelműek, ellentmondásosak, netán gyanúsak is. Nem véletlen hívták a helyi „zsaruk”, egymást közt csak „főnyomozó”-nak.

A jövő nemzedékének neveléséről vallott nézeteit bármelyik mai fiatal szülő elfogadhatja, hisz azok haladóak, korszerűek, és a valóságon alapulnak. Személy szerint az egyik legfontosabb dolognak tartja az elérhető és megvalósítható célok kitűzését. Olyanokét, amikért azért oda kell tennie magát az embernek, hogy elérhesse azokat.

 „Ha ilyenek nincsenek, vagy számunkra senki és semmi sem fontos, akkor csak élünk bele a semmibe” – mondja a főorvos úr.

A szakmai kutatómunka, a tudományos publikációk készítése mellett is mindig aktív közéleti személyiségként igyekezett tenni a város, a megye, az ország hírnevének öregbítésért. S nagyon sokszor ott találhattuk azok között, akik a távoli tájakon is segítettek az embereken. A Máltai Szeretetszolgálat szinte valamennyi rendezvényén találkozhattunk vele az eltelt évtizedekben. A Magyar Demokrata Fórum színeiben 1990 és 94 között parlamenti képviselőként a honvédelmi bizottságban dolgozott. Mondják: aki sokat segít másokon, annak sok barátja van. Nos, dr. Nagy-Bozsoky József e téren sem panaszkodhat. Olyanokat említhet ebben a sorban, mint Áprily Lajos, Fekete István, Koós Károly.

„Minden összefügg mindennel” – idézi a klasszikus mondást, amikor arra a kérdésre ad választ, miért is lett kórboncnok. S a másik érve a „bizonyosság békéje” szint elérése a gyógyító munkát segítő kutatásokkal.

A különféle kitüntetések mellett az élet nagy ajándékának tartja azt, hogy 1990-ben, amikor országgyűlési képviselőként a Német Parlamentben ajándékként egy hiteles Adenauer-kép másolatát kérte, búcsúzáskor a 60 éves Helmuth Kohl kancellár emlékkönyvét is megkapta. Büszke arra, hogy a Magyar katolikus lexikon egész szócikket szentelt munkássága méltatásának.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése