Szabó Sándor

Főtanácsos, városi rendőrkapitány,

Sátoraljaújhely

baz_06_180_szabo_sandor.jpgMindig az országos átlag fölött teljesíteni – nem kis dolog. Ráadásul úgy, hogy nemcsak a parancsnok, hanem a kollégák is ezt tartják természetesnek, még jelentősebb tény. Sátoraljaújhely városi kapitányával, Szabó Sándor rendőr alezredessel a késő őszi melegben régmúltat is idézünk. Egyebek közt arról beszélgetünk, miért választotta az egyenruhás hivatást, mi késztette arra, hogy bűnelkövetők után kutasson, és később, a szolgálati évek számának gyarapodása és a beosztások szintjének emelkedése után, munkatársait irányítsa.

A fiatalos, kisportolt kapitány életútja jól példázza azt, hogy igenis lehet valaki próféta a saját hazájában – hogy az ismert mondást visszájára fordítsuk. Sátoraljaújhelyen született 1954. november 28-án. Édesanyja, Csorba Julianna 83 esztendős. Édesapja, néhai Szabó Ferenc férfiszabóként teremtette elő a család kenyerét. Bátyja, Ferenc jelenleg a Wederberger cég kelet-magyarországi képviselője.

Szabó úr családos, házasságából két ikerlányuk született. Zsuzsanna divat- és stílustervező, járja a világot, rangos bemutatókon szerepel. Eszter fotóművész, már 16 évesen a Képzőművészeti Alap rendes tagjaként tartották nyilván. A két lányuk karrierje, korán megmutatkozó művészeti képességeik eredménye ritkaságszámba megy ilyen fiatalon.

Szabó Sándor a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán szerzett pedagógia–népművelés szakos tanári diplomát. Végzettségét az Igazságügyi Minisztérium Büntetésvégrehajtás Budapesti Fegyház és Börtön Miskolci BV. Intézetében mint nevelőtiszt kamatoztatta 1976-tól 1982-ig. Az évek során szerzett tapasztalatot és tudást ezután a Sárospataki Rendőrkapitányságon hasznosította. Szabálysértési előadónak nevezték ki. Észrevehette, milyen keskeny a mezsgye a szabálysértés és a komolyabbnak számító bűnelkövetések között.

1986–91 között bűnügyi vizsgáló a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Kazincbarcikai Rendőrkapitányságán. Újabb szakterület megismerésére nyílt lehetősége, amikor 1991. október elsejétől kinevezik nyomozó alosztályvezetőnek Kazincbarcikán. Nyolc esztendőt töltött el ebben a pozícióban, és újabb adatokkal, tényekkel gyarapíthatta emberi és rendőri ismereteit. Elöljárói látták benne az ambiciózus rendőrt, aki bármely szakterületen a legmagasabb célt tűzi maga elé, és erre ösztönzi munkatársait is. Nem véletlen, hogy ismét magasabb beosztást kínálnak fel számára, a megyei rendőr-főkapitányság Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságán Szabó Sándor lesz a bűnügyi osztályvezető. Eddigi szakmai karrierjének csúcsát a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányságon érte el: őt nevezték ki városi rendőrkapitánnyá alezredesi beosztásban.

Munkájával nemcsak a Belügyminisztérium illetékesei voltak elégedettek, hanem a város vezetése is úgy vélte, nyugodtan hajthatják álomra a fejüket az újhelyiek, hisz megbízható kezekben van az élet, a vagyon védelme, és a rendőrséghez tartozó ügyek szakszerű, ám humánus intézése. A Belügyminisztérium főtanácsosi címmel ismerte el Szabó Sándor tevékenységét. Az elismerést 2002 áprilisában Pintér Sándortól, az akkori országos főkapitánytól vehette át.

Zemplént csak nagyon lehet szeretni  – vallják, akik itt születtek, és kötődnek a tájhoz, a vidékhez, az itt élő emberekhez, a szűkebb szülőhazához, mint teszi ezt Szabó Sándor is. Összesen 36 település, ebben három város (Újhely, Cigánd és legújabban Pálháza) 50 ezres lakosságára vigyáznak. Három terület tartozik ide: a Bodrogköz, a Hegyköz és Sátoraljaújhely. A Bodrog és a Tisza folyók szabdalta vidék igen békésnek számít, hisz például 2004-ben egyetlen emberölés sem történt. Utcahosszal vezet a vagyon elleni bűncselekmények száma, a tavaly ismertté vált 1991 bűncselekmény 76 százaléka ezzel függött össze.

Minél kisebb egy terület, annál családiasabb viszonyokat találni benne. A városi rendőrkapitány szinte név szerint ismeri azt a kemény magot, amelynek tagjai a legtöbb esetben gyanúba keverednek. A helybeliek és a környéken élők jogkövető állampolgárok, rájuk is igaz, hogy a békesség a legszebb erény életükben. A rendőrség munkatársai is azon dolgoznak, hogy inkább a bűnmegelőzés témái, tudnivalói, információi jussanak el az érintett korosztályokhoz lehetőleg minél fiatalabb korban. A tapasztalat szerint a gyerekként és fiatal felnőttként gyakorolt törvénytisztelet a későbbiekben már szokássá és életformává válik.

A híres sárospataki Rákóczi Ferenc Gimnáziumból indult rendőrkapitány ma is büszkén vallja zempléni származását, és úgy vélte a szolgálatban eltöltött évek során: ahogy telnek az évek és közeledik a majdani nyugdíjazáshoz, a szűkebb szülőhazában szeretne állást vállalni. A szolgálati feladatai után szabad idejében sportol, lovagol és úszik, barna öves cselgáncsozó volt egykor, és mindenekelőtt a családja a hobbija.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése