Kiss László

Vezérigazgató,

Sátoraljaújhely

baz_05_160_kiss_laszlo.jpgOlyan szakmai kihívással kellett szembenéznie 2002-ben a már több helyen bizonyított kiváló borász szakembernek, Kiss Lászlónak, amely általában egyszer adatik meg az ember életében: felkérték a Tokaj Kereskedőház Rt., a magyar borászat „zászlóshajójának” szakmai irányítására. Erre az „invitálásra” nem lehetett nemet mondani, hisz a világszerte ismert tokaji bor évszázados hagyományát folytatni bárki számára megtisztelő feladat.

Kiss László egyszerű paraszti családban született 1955. február 5-én a Fejér megyei Pázmándon. Édesapja brigádvezető volt a helyi termelőszövetkezetben, édesanyja a velencei Növényvédő Állomáson dolgozott. Bátyja, Károly, a devecseri tsz elnöke volt, később az abból alakult mezőgazdasági kft. ügyvezetője lett. Gyermekkorát Pázmándon töltötte, a mai napig kötődik falujához, rendszeresen visszajár a szülői portára. Itt tanulta meg a munka becsületét, a fegyelmet és a szorgalmat, itt kezdett foglalkozni a szőlő- és borkultúrával is.

Az iskolában hamar kiderült, hogy alapvetően humán beállítottságú (főleg az irodalmat és a történelmet kedvelte), ám a család anyagi helyzete miatt – az adott esetben kenyeret nyújtó – technikum mellett döntött. Így kezdte tanulmányait 1969-ben a Soós István Borászati Szakközépiskolában Budafokon.

Élete egyik nagy szerencséjének tartja, hogy olyan nagyszerű tanáregyéniséggel hozta össze a sors, mint Rácz István, aki „régi vágású magyar–történelem tanárként” nemcsak a tárgyra, hanem az életre is tanította diákjait. Ugyancsak mély nyomokat hagyott benne a kiváló igazgató, Gazdag László. Mivel a szaktárgyakat megszerette, a sikeres érettségi után a Kertészeti Egyetemre jelentkezett, ahol tanulmányait a tizenegy hónapos katonai szolgálat után kezdhette el.

Ez az időszak élete egyik legszebb korszakának számít, hisz felnőttként és mégis fiatalként került be a főváros lüktető kulturális életébe, ami meghatározó élményeket adott számára.

Friss egyetemi diplomájával Budafokon a Hungarovin Borgazdaságok Export Vállalatánál, a későbbi Hungarovin Rt.-nél kezdett gyakornokként. Hamarosan palackozó művezető, üzemvezető, termelési főosztályvezető, borászati üzemigazgató lett, majd egy kétéves kitérő után (a privatizáció idején beszerzési igazgatóként dolgozott), 1995-ben lett a vállalat vezérigazgatója. Egyidejűleg a Henkell–Söhnlein Hungária Kft. termelési-műszaki igazgatói teendőit is ellátta. E beosztásaiban jelentős szerepe volt Magyarország legnagyobb borászati vállalkozásának technikai, szakmai megújításában, az új gazdasági körülmények között is versenyképes társaság kialakításában.

2001 januárjától a Badacsonyi Pincegazdaság Rt. vezérigazgatója, majd 2002 októberétől a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatója lett.

Szakmai tudását több helyen is igyekszik kamatoztatni: 1992 óta a Magyar Borgazdaságok Szövetség elnökségi tagja, 1995-től tagja a Magyar Borakadémiának. A kezdetektől, 1994-től részt vesz a hegyközségi szervezet kialakításában és működtetésében. 1995-től az Etyek-budai Hegyközségi Tanács elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnökségi tagja. 2001-ben választották a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnökévé.

Tevékenységének eredményeként a Tokaj Kereskedőház Rt. 2002-es mínusz háromszázötvenmilliós eredményét 2003-ban százhatvanmilliós nyereséggé változtatták a hárommilliárdos forgalom mellett.

Gyakorlatilag átszervezték a cég teljes tevékenységét: mindenekelőtt rendezték az rt. beszerzési és értékesítési kapcsolatrendszerét, átlátható, versenytárgyalásokon alapuló új szisztémát vezettek be, korszerűsítették a társaság szervezeti struktúráját. Racionálisabb, takarékosabb költséggazdálkodást alkalmaztak, és a megcélzott árbevétel növelése érdekében az egész országot lefedő új kereskedelmi szervezet felállítására került sor. Felgyorsították a technikai  – technológiai korszerűsítést és középtávú fejlesztési, beruházási koncepciót dolgoztak ki.

Kiss László úgy véli: „A siker feltétele a szakma szeretete, a megfelelő alázat a szakma iránt. Egy cég irányítása csak piaci és szakmai ismeretek birtokában lehetséges. Ez nem egyszemélyes  „show-műsor”, olyan csapat kell hozzá, amellyel egy irányba haladva el lehet érni a kitűzött célokat.”

Egykori évfolyamtársával, Cservenák Katalinnal, aki ma egy könyvvizsgáló céget igazgat, ezerkilencszázhetvenhétben kötöttek házasságot. Két gyermekük közül László az IBS-en végzett és édesanyja cégében dolgozik, Zoltán most végzi a közgazdasági egyetemet.

Kiss László a kötelezőnek számító szakirodalmon túl szívesen forgat szépirodalmi műveket is, kedveli az orosz klasszikusokat. Rendben tartja a szülői portát és otthon is elvégzi a szükséges kerti munkákat. Szerencsésnek érzi magát, hogy annak idején Magyarország legnagyobb borászati üzemébe került és kiváló szakemberektől sikerült ellesnie a szakma titkait.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése