Novák György

A NOL NAFT Kft. ügyvezető igazgatója,

Nyíri, Pálháza

baz_05_122_novak_gyorgy.jpgSzülei földművesek voltak, akik a néhány hold művelése mellett állattenyésztéssel is foglalkozva igyekeztek gondoskodni gyermekeikről. A három fiú közül a legidősebb, József, Budapesten él családjával (egy fiú és egy lánygyermekük van), míg János öccse (ugyancsak egy fiú és egy leány édesapja) a családi vállalkozás alkalmazottjaként keresi meg a család kenyerét.

Novák György – „stílszerűen” Szent György napján – 1953. április 24-én született Vágáshután. A napjainkban elsősorban kedvelt üdülőhelyként közismert, turistaparadicsomnak számító jó levegőjű, szép panorámájú település kellemes gyermekkorhoz nyújtott hátteret.

Jó tanulónak számítva a kiváló pedagógus, Suba László által irányított intézményben folytatta tanulmányait, elsősorban a földrajzot, a matematikát és a fizikát kedvelte. Minden bizonnyal az utóbbi tárgy is hozzájárult ahhoz, hogy szabadidejében szívesen barkácsolt, mivel a műszaki dolgok érdekelték leginkább. Általános iskolai tanulmányai befejezése után a megyeszékhelyre került, a 116. Számú Szakmunkásképző Intézetben a lakatos szakma rejtelmeiben igyekezett eligazodni. Hamar megragadta a nagyváros forgataga, a kollégiumban számos jó barátra tett szert.

Szakmai gyakorlatra a Miskolci Közlekedési Vállalathoz jártak, így a szakmunkás-bizonyítvány megszerzése után szinte magától adódott a lehetőség: ifjú szakemberként itt helyezkedett el. Két év múlva a fővárosban próbált szerencsét, a Gyár- és Gépszerelő Vállalathoz került. A cég jóvoltából Tiszaújvárosban és Százhalombattán olajipari gépek és berendezések szerelése révén bővíthette szakmai ismereteit.

Időközben letöltötte a katonai szolgálatot, a Csornán kapott határőrkiképzés után Bánrévére került útlevélkezelőnek, amely korrekt parancsnoka révén jó helynek számított akkoriban. Szolgálatai elismeréseként a Határőrség Kiváló Katonájaként szerelt le. Mivel cége külföldi munkavállaláshoz is segítséget nyújtott, hamarosan az akkori NDK-ba került, a Boxbergi Hőerőmű építési munkálataiban vett részt másfél éven keresztül.

Hazatérése után a Hollóházi Porcelángyár tmk-üzemének csoportvezetője lett, ahol 1986-ig dolgozott (időközben a Kiváló Dolgozó címet is megkapta). Ekkor avatták Nyíriben a termelőszövetkezet által létrehozott benzinkutat, amelynek vezetését felkérés alapján elvállalta. Fél évtized múltán a szövetkezetek felbomlása és a magánosítási lehetőségek megragadása eredményeként privatizálta a benzinkutat, önálló vállalkozó lett. Időközben felépítették a Zemplén Oázis néven ma is működő panziót, amelynek révén bekapcsolódtak a vendéglátásba, a falusi turizmusba. Mivel az uniós feltételek megteremtése jelentős és valószínűleg meg nem térülendő kiadásokkal járt volna, a benzinkút bezárása mellett döntöttek. Helyette a Pálháza határában vásárolt területen az uniós feltételeknek is megfelelő új benzinkút építésébe kezdtek. Bár a remélt pályázati támogatásokat nem kapták meg, jelentős hitelfelvétel révén 2003 novemberében felavatták a környezetvédelmi és biztonságtechnikai, valamint az uniós feltételeknek is megfelelő modern töltőállomást. A kiszolgáló épületben színvonalas shop és büfé, valamint autómosó gondoskodik a vendégek megfelelő ellátásáról. A NOL NAFT Kft. jelenleg összesen hat alkalmazottal látja el feladatait.

Novák György szerint: – Amit az ember képes kigondolni, és amiben képes hinni, azt képes elérni! Elsősorban szakmai hozzáértésre van szükség a sikeres előrejutáshoz, de rendelkezni kell némi bátorsággal, amelynek eredményeként képes a megújulásra is. Elengedhetetlen feltétel a kitartás. A feladatoktól nem szabad megijedni, a megkezdett úton végig kell menni.

1979-ben kötött házasságot Parlagh Gizellával, aki az érettségi után bérelszámolóként dolgozott a Hollóházi Porcelángyárban, majd vendéglátó-üzletvezetői szakképesítést szerzett és ma a családi vállalkozás eredményes munkáját segíti ötleteivel, javaslataival. Gyermekeik közül Tímea 1981-ben született, Nyíregyházán a tanárképző főiskolán szerzett diplomát grafika és vizuális kommunikáció szakon. Jelenleg Miskolcon egy reklámstúdióban dolgozik. Tamás két évvel később érkezett, ő az apai példát követve a Miskolci Műszaki Egyetem Gépészmérnöki Karán másodéves hallgató.

A Novák család kedvenc időtöltése a kirándulás, az utazás. A belföldi utak után külföldön is megfordultak már több helyen: jártak Görögországban, Spanyolországban és Horvátországban. Legfrissebb terveik között a Közel-Kelet, elsősorban Jordánia szerepel.

Szabadidejében ma is szívesen barkácsol, ez elsősorban a családi ház körüli teendők ellátását jelenti. Eddigi életútjával elégedett, a jövőt illetően elsősorban gyermekei segítésére koncentrál, szeretné, ha ők is megtalálnák helyüket az életben, és sikerülne elérniük kitűzött céljaikat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése