Dr. Szilágyi Sándorné

Igazgatóhelyettes,

Sátoraljaújhely

baz_05_168_dr_szilagyi_sandorne_1.jpgHa valaki több mint három évtizedet tölt egy munkahelyen, ráadásul immár két évtizedet vezető beosztásban, ahhoz minimum két dolog szükségeltetik: a hivatás, a szakma szeretete és a szakmai felkészültség. Dr. Szilágyi Sándorné, az V. István Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola igazgató-helyettese mindkettővel felvértezett.

1947. június 30-án született Tolcsván. Édesapja jogászként a Hitelszövetkezet vezetője volt, sajnos nagyon fiatalon meghalt. Édesanyja könyvelőként dolgozott Tolcsván, Sárospatakon, végül Sátoraljaújhelyen az MNB-től vonult nyugdíjba. Nővére, Mariann, közgazdász. Tolcsván töltötte nagyon szép gyermekkorát, sokoldalú nevelésébe a „nagycsalád”, a nagyszülők és nagynénjei is bekapcsolódtak. Sok gyermekkori játszópajtása volt, közülük többel a mai napig is tartja a kapcsolatot.

Sorsának alakulásában meghatározónak bizonyult a tolcsvai általános iskola, ahol olyan nagyszerű pedagógusok oktatták, mint Holodnyák Jánosné, az első tanító néni, Sajó Lászlóné osztályfőnök, Tölgyessy József és Kovács Dezső tanár urak. Máig szép emlékei közé tartoznak a színjátszó előadások és a jelmezbálok. Középiskolai tanulmányait Sárospatakon a Rákóczi-gimnáziumban folytatta, ahol Juhász Ferenc osztályfőnök és Szatmári Sándor történelem tanár gyakorolt rá nagy hatást. Mindvégig jó tanuló volt, és érettségi után nagybátyja példáját követve matematika–fizika szakos diplomát szerzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen Debrecenben. Nagyon szerette az alföldi nagyvárost, igen jó, összetartó évfolyamuk volt, ma is összejönnek ötévente az évfolyam-találkozóra.

Az egyetem befejezésének évében, 1971-ben került jelenlegi munkahelyére a közgazdasági szakközépiskolába. Szakmailag sikeresen helytállt, hamarosan a természettudományos munkaközösség, majd később osztályfőnöki munkaközösség vezetője lett. Sikeresen tevékenykedett ifjúsági vezetőként is.

Már középiskolás korában és az egyetemi évek alatt is szívesen foglalkozott az angol nyelvvel, így amikor a 80-as évek végén az idegennyelv-tudására nagy volt az igény, ez az érdeklődése újra ébredt. 1990-ben középfokú nyelvvizsgát tett, majd szívesen kapcsolódott be városa és egy hollandiai kisváros testvérvárosi kapcsolatát működtető baráti társaság munkájába. 12 évig a társaság alelnökeként elsősorban nyelvtanárok és diákok cserekapcsolatát szervezte meg, de közreműködött családok és szakmai csoportok kapcsolatainak kialakításában és ápolásában is. Több esetben sikeresen pályázott uniós támogatásért.

Az angol nyelvvel egyre szorosabb kapcsolatba került. 2000-ben angol nyelvszakos diplomát szerzett.

Nevelési igazgatóhelyettesként feladata a közismereti tárgyak oktatásának koordinálása, az osztályfőnöki és a szülői szervezet irányítása, a pályaválasztás segítése és a minőségbiztosítással járó feladatok szervezése. Igazgatóhelyettesi teendői mellett matematikát és angolt tanít, tanítványai eredményesen szerepelnek tanulmányi versenyeken. Aktívan részt vesz az idegen nyelvi és a természettudományos munkaközösség munkájában.
1984 óta rendszeresen lát el érettségi elnöki teendőket is. Felkérésre bekapcsolódott az országos és a megyei szakmai munkaközösségek munkájába, pályázati lehetőségek felkutatásával segíti iskolája tanulóinak külföldi tanulmányútjait, a szaktárgyaihoz kapcsolódó továbbképzéseken vesz részt. Az angliai Norwich-ban a kommunikatív nyelvoktatás módszertanából szerzett oklevelet, nyelvvizsgáztató tanári jogosítvánnyal rendelkezik.

Hívatásáról, munkájáról így vall: „A mai napig nem bántam meg, hogy pedagógus lettem. Ehhez a hívatáshoz nagyon nagy türelemre van szükség. Ez fokozottan igaz az igazgató-helyettesi teendőkre, hisz a felnőttekkel sem könnyű az együttműködés. Nagyon fontos a szakmai felkészültség, és ebben a beosztásban elengedhetetlen a jó kapcsolatteremtő képesség.”

1971-ben kötött házasságot dr. Szilágyi Sándorral, aki a sárospataki tanítóképző főiskolán tanít. Két gyermekük született: Tamás gépészmérnök–informatikus, Szentendrén él, Budapesten dolgozik, felesége vállalati jogász. Éva Gabriella közgazdász képesítést szerzett, és ugyancsak közgazdász férjével Budapesten lakik.

Dr. Szilágyi Sándorné szabadidejében szívesen utazik – lehetőleg a családdal –, a világ sok pontjára eljutott már: járt az Egyesült Államokban, Angliában, Franciaországban, de legtöbbször Hollandiában fordult meg.

A szellemi munka mellett elengedhetetlennek tartja a test karbantartását, szabadidejében szívesen kirándul, és nagyon szeret olvasni. Úgy véli, az ember igazán sohasem lehet elégedett, ám gyermekkorában nem álmodott ilyen eredményes pályáról. Bár további tervei középpontjában a család áll, aktív figyelemmel kíséri és kapcsolódik be az oktatásban bevezetésre kerülő változások megvalósításába.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése