Moravszki Zsolt

Polgármester,

Pálháza

baz_06_124_moravszki_zsolt.jpgA Zempléni-hegység északi részén a Hegyközben elterülő, az utóbbi időben sokat fejlődött település – nem utolsósorban kistérségi központ szerepéért 2005-ben nyerte el a városi címet. A település első írásos emléke 1389-ből származik, ekkor a füzéri vár tartozéka mint Perényi birtok. A törökdúlást követően teljesen elnéptelenedett, és csak a XVII. század végére népesült be újra, elsősorban az új birtokos, a Károlyiak jóvoltából  – reformátusokkal. Ipari fejlődésében a XX. század elejétől a környező erdők révén a fafeldolgozás, majd a – ma is bányászott – perlit jelentette az újabb lehetőségeket. Az egykori vasúti csomópont körzetében – a természetkedvelők nagy örömére – turistaszezonban újra közlekedik a kisvasút a Kemence-patak keskeny, romantikus völgyében.

Magyarország legfiatalabb és legkisebb városát egy igencsak fiatal polgármester, Moravszki Zsolt irányítja.

Tősgyökeres pálházai család gyermekeként (a család lengyel ősöket mutathat fel, nagyapja Nyíregyházáról került ide) 1972. február 4-én született Sátoraljaújhelyen. Édesapja autószerelő volt, az erdészetnél dolgozott, később mentős szakápoló lett, édesanyja a füzérradványi szanatóriumban dolgozott ápolónőként, 1992-től a családi vállalkozás alkalmazottja. Öccse, József vállalkozóként a péküzemet irányítja, Orsolya húga harmadik kisfiával van gyesen, a legkisebb, Melinda pedig a mezőgazdasági szakközépiskola tanára, élelmiszeripari tárgyakat oktat.

Gyermekkorát Pálházán töltötte, ahol a Bisó és a Bózsva-patak környéke jelentette a kikapcsolódást. Már fiatal korában kedvelte a futballt, 18 éves koráig igazolt játékosként is játszott a helyi csapatban. Mivel az iskolában főleg a természettudományos tárgyak érdekelték, tanulmányait a Mezőgazdasági Szakközépiskolában folytatta Sátoraljaújhelyen. Kollégistaként nagyon megkedvelte ezt az intézményt, ahol elsősorban szőlő- és gyümölcstermesztésben szerzett elsőrangú szakmai ismereteket.

1990-ben az érettségi után egy évet dolgozott egy helyi vállalkozásnál, majd a családi vállalkozásként induló pékségben tevékenykedett. Azután a kecskeméti Kertészeti Főiskola következett, ahol szőlő- és gyümölcstermesztés szakon tanult. Mivel mindig közösségi ember volt, jól érezte magát a „hírös” városban, ahol 1994-ben kapott kertészmérnöki diplomát. A végzés után egy évet a családi vállalkozásnál töltött, majd bevonult katonai szolgálatra (Bólyai Katonai Műszaki Főiskola), ahonnan hadnagyként szerelt le 1996-ban, máig tartalékos tiszt.

Időközben elkezdte tanulmányait a tápanyag-gazdálkodási és növényvédelmi szakon, ahol 1997-ben kapott szakmérnöki diplomát. Ugyanebben az évben indította el vállalkozását (egy gazdaboltot), ezzel visszakerült a szakmába. Ezt a vállalkozást ma a felesége irányítja, mivel őt 2004. július 25-én, időközi választáson Pálháza polgármesterévé választották. 1998 óta önkormányzati képviselő, így volt módja „belerázódni” az önkormányzati tevékenységbe. 2002-től a település alpolgármesteri posztját is betöltötte, így 2004. május 1-jétől már ő irányította a település önkormányzatának munkáját. Mindemellett a Többcélú Kistérségi Társulás elnökségi tagja is.

„Elsődleges feladatomnak tekintettem az elődöm által elkezdett tevékenység folytatását – mondja Moravszki Zsolt.

 – A kialakult településkép megtartása mellett arra kellett felkészülnünk, hogy Pálháza az Európai Unióban is megtalálja helyét, és felkészüljön a 2007–2013 közötti időszakra. Ennek egyik nagy lehetősége és állomása a városi cím elnyerése. Az elődeink által elkezdett tevékenység mára csúcsosodott ki, kellő támogatottsággal sikerült elérnünk a várossá nyilvánítást. Ez egyben lehetőséget teremt arra, hogy magasabb szinten továbbra is betöltsük azt a mikroközponti szerepet a Hegyközben, amit eddig is megoldottunk az egészségügy, az oktatás és a szociális ellátás terén. Ugyanakkor a városi cím lehetőséget nyújt infrastrukturális és más közérdeket szolgáló fejlesztésekhez is. A jövő elengedhetetlen feltétele a folyamatos önképzés mellett a vállalkozói szellem és a közösségi szemlélet.”

1995-ben kötött házasságot Lábas Mónikával, aki Sárospatakon végzett tanítónő, ám ma a családi vállalkozást irányítja. Első gyermekük, Panna 1998-ban született, őt két évvel később követte Martin.

Szabad idejét igyekszik családjával tölteni. Emellett szívesen horgászik, elsősorban a telepített tavakon és a Tiszán. A kifogott halat örömmel el is készíti, halászlé, rántott szelet vagy egyben sült hal formájában.

Amennyiben a jövő évi választáson újra bizalmat kap a település lakosaitól, szeretné megvalósítani elképzeléseit, amelyek már a következő négy év feladatait jelentik. Ha nem így lesz, akkor visszatér vállalkozásához, amelynek továbbfejlesztési terveit ugyancsak összeállította már.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése