Sápi Tibor

Polgármester,

Füzérkomlós

baz_05_78_sapi_tibor.jpgFüzérkomlós Borsod-Abaúj-Zemplén megye északkeleti részén, a Hegyközben található, szép fekvésű kis falu. A 414 főt számláló település hegységekkel körülvett völgyben, a Török patak mentén húzódik. Jellegzetes növényéről, a komlóról kapta a nevét, régebben Komlósként is emlegették. Az elmúlt évtizedben jelentős fejlődés figyelhető meg a település életében, ami valószínűleg szoros összefüggésben áll azzal a ténnyel, hogy a település agilis polgármestere Sápi Tibor, immár egy évtizede.

1956. április 14-én született Füzérkomlóson. Nagyapja a Hegyköz első vállalkozója volt, édesapja ácsmesterként a Károlyi-uradalom kastélyait építette, később kitanulta az asztalosmesterséget is, és a Hollóházi porcelángyár csoportvezetőjeként ment nyugdíjba, ma már sajnos nem él. Édesanyja ugyancsak a Porcelángyárban dolgozott csomagolóként. Egyetlen testvére, Piroska, szociális gondozó.

Gyermekkorát szülőfalujában töltötte, itt járt általános iskolába is, ahol főleg Paulik József matematikatanár gyakorolt rá nagy hatást. Középiskolai tanulmányait bejáró tanulóként a miskolci Bláthy Ottó Szakközépiskolában folytatta, ahol 1975-ben érettségizett. Azután egy év technikusi szakképzés következett, majd letöltötte katonai szolgálatát Hidasnémetiben, ahonnan őrmesterként szerelt le.

Közel két évtizedet töltött a Hollóházi Porcelángyárban, ahol egyebek mellett belsőellenőrzési vezető, később pénzügyi osztályvezető volt. Közben szakmailag is képezte magát, 1982 és 85 között a gyár támogatásával elvégezte a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolát, majd 1991-ben a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen szerzett közgazdászdiplomát. 1993-ban került a füzérkomlósi Diamond 2000 Kft.-hez, amelynek ügyvezető igazgatója lett. Egy évvel később választották meg először Füzérkomlós polgármesterévé. Azóta kétszer újraválasztották, ezt a posztot tölti be a mai napig.

Polgármesterként tevékenységében a példamutatásra törekedett, és büszke arra, hogy a Hegyközben elsőként újították fel a művelődési központot: vizesblokkot építettek ki és központi fűtést létesítettek. Ugyancsak elsőként hoztak létre szociális gondozóközpontot, teleházat és többfunkciós közösségi házat.

Az elmúlt időszakban is több pályázatot nyújtottak be, az iskolát szeretnék felújítani, PHARE- és a SAPARD pályázatokat is beadtak. Sápi Tibor polgármester úgy véli: – A sikeres polgármesteri tevékenység elsődleges feltétele a csapatépítés. Az embernek éreznie kell azt, hogy mögötte áll egy csapat, akikre mindenben számíthat, legyen az bármilyen rendezvény: falunap, farsang, szilveszter, vagy éppen gyermeknap. Egy kistelepülés sikeres menedzseléshez olyan emberekre van szükség, akiket lehet motiválni. Én mindenekelőtt a teljesítményt tisztelem, ezt tartom a legfontosabbnak. Soha nem szerettem azokat, akik csak beszéltek, de nem teljesítettek.

A polgármester úr jelentős szerepet játszik a különböző szakmai szervezetekben is: 2002 januárjától a Hegyközi Területfejlesztési Szövetség elnöke, amelynek fő feladata a terület- és településfejlesztési gondok közös összefogással történő megoldása. A szervezet tagjai között polgármesterek, vállalkozók, civilszervezetek vezetői és magánszemélyek találhatók. Sápi Tibor nagyon büszke arra, hogy a szövetség életében jelentős változásokat sikerült elérniük. 2003-ban a beadott tíz pályázatból ötöt megnyert a szövetség, ami 125 millió forint fejlesztést, munkahelyteremtést, kis részben működtetést eredményez. Emellett a Kányahegyi Erdőbirtokossági Társulás fb-elnöke és a Mogyoróskai Erdőbirtokossági Társulás elnökségi tagja.

1978-ban kötött házasságot Kvancz Piroskával, aki ma vezető óvónő a füzérkomlósi Általános Iskola és Óvodánál, emellett családi vállalkozásban a családias hangulatú Aranybánya Panziót vezeti Telkibányán. Szilvia lányuk 1979-ben született, ő 2003-ban végzett Budapesten, a közgazdaságtudományi egyetemen, és jelenleg ötödéves a jogi egyetemen, így két egyetemi diplomájával mindenképpen túltesz a papán.Valentina 1986-ban született, ő jelenleg az Árpád Vezér Gimnázium végzős hallgatója Sárospatakon.

Sápi Tibor szabadidejében besegít feleségének a panzió működtetésében, menedzselésében. Szívesen hallgat zenét, főleg a hetvenes évek jó zenekarait kedveli. Szeret táncolni, a baráti összejövetelek, a jó táncmulatságok elmaradhatatlan résztvevője.

Eddigi életútjával általában véve elégedett, ám még számtalan nagy terve van, amelyeket szeretne megvalósítani szülőfaluja fejlődése érdekében. Ezek között szerepel egyebek mellett a faluközpont teljes kiépítése.

Szeretne előrelépni a munkahelyteremtés terén is, elképzelései között szerepel egy 10–15 fős kerámiaüzem létrehozása. Édesapaként szeretné gyermekei boldogulását előmozdítani, hogy hozzá hasonlóan sikeres emberek lehessenek az életben.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése