Petercsák Pál

Polgármester,

Felsőregmec, Sátoraljaújhely

baz_05_70_petercsak_pal_1.jpgA Zemplén-hegység északkeleti részén, a szlovák határ és a Ronyva folyó mentén fekszik Felsőregmec. A néhány évtizede még hatszáz főt számláló településen ma már csak 250-en élnek. A községben található Magyarország legrégibb ősföld rétege, amelyet 10 millió évesre becsülnek. Csodás környezete mellett a falu másik vonzereje a református templom, az Árpád-kori épületet az 1200-as években emelték. A település lakói 2002-ben érezték úgy, hogy környezetüket „fel kell ébreszteni a Csipkerózsika-álomból”, ezért hívták a polgármesteri székbe a falu szülöttét, az egyébként már nyugdíjas Petercsák Pált.

1947. április 21-én született Felsőregmecen. Édesapja tsz-nyugdíjasként még 1966-ban elhunyt, édesanyja ma is a település lakója. József bátyja tavaly távozott az élők sorából, húga, Márta szalagvezető a Lantos Rt.-nél, ő egész eddigi életét a ruhaiparban töltötte.

Gyermekkora szülőfalujához kötődik, itt nőtt fel egy háromgenerációs családban. Az iskola mellett a mezőgazdasági munka, az aratás, a szőlőművelés töltötte ki idejét. (Egy 300 négyszögöles szőlőt ma is művel szülőfalujában, bár ennek napjai meg vannak számlálva a nagy kárveszély miatt.) Középiskolai tanulmányait Sátoraljaújhelyen a kertészeti technikumban folytatta, ahol kedvelte a szaktárgyakat: a kertépítést, a géptant és a gyümölcs-, szőlő-, dísznövénytermesztést. Rezsabek tanár úr jóvoltából, aki igen rendes ember volt, szerette a matematikát is, és a tapasztalt tanári karból a szaktárgyakat oktató Szilágyi Dezső bácsi állt legközelebb a szívéhez.

Érettségi után Budapesten töltötte a katonai szolgálatot és 1968-tól a mikóházi tsz-ben gyakornok, majd a tsz-egyesítés után a felsőregmeci szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője lett. Időközben egy hároméves képzés eredményeként növényvédelmi szakképesítést szerzett.

1972-ben kapott ajánlatot a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalattól, először az akkori járásban, majd a megyében látta el a vetőmag- és növénytermesztési felügyeletet. Fő feladata a termeltetés ellenőrzése volt, mivel főleg exportra termeltek, ez komoly, felelősségteljes munkát jelentett. Sok gondot okozott, hogy időközben a szövetkezetek nagy része „lerongyolódott”, tőlük nehéz volt kicsikarni a minőséget. Bár a cég időközben többször is nevet váltott, több mint két évtizedet töltött itt, 1996-ban ment korkedvezményes nyugdíjba. Nyugdíjasként vállalta a polgármesterséget, mert úgy érezte, segítenie kell szülőfaluján, amely lemaradt a fejlődésben. Felsőregmec szegény település, ahol sok a szociális kifizetés, magas a munkanélküliség.

Ezért az elmúlt két év során elsősorban arra törekedett, hogy valamelyest rend legyen a településen. Úgy érzi, ha nem is az elképzelt mértékben, de sikerült esztétikailag formálni arculatát, rendben tartják a közterületeket. Ennek részeként körbekerítették a két (a felsőregmeci és a mátyásházi) temetőt. Megoldódott a regionális szemétszállítás, hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki. Egy 2003-ban nyert pályázat révén sor kerül a 26 fő befogadóképességű turistaszálló rendbetételére. Az idén nyert 80 milliós pályázat révén megszűnik a település „zsák jellege”, hisz a Szlovákiába vezető út (a munkálatok jövőre kezdődnek) és az Európai Unió révén 2007-től „kinyílik a világ” Kassa irányába.

Korszerűsítették a közvilágítást, jelenleg 10 fő dolgozik közmunkásként, és 2-2 főt beiskoláztak szociális gondozó és parképítő tevékenység végzéséhez. 2005-ben sportpályát építenek, amelyhez ötmilliós pályázatot nyújtottak be.

„2003-ban létrehoztuk a polgárőrséget, amely jelenleg 15 fővel, napi beosztásban gondoskodik a település rendjéről – sorolja a további eredményeket és elképzeléseket Petercsák Pál.

– A Hegyközi Területfejlesztési Tanács pályázata alapján (mivel a Hegyközben már csak öt településen nincs gáz!) elkezdtük a gázberuházáshoz szükséges aláírásgyűjtést, az előterv már készen van. Terveink között szerepel az utak rendbetétele és a nagy falatnak számító szennyvízberuházás.” Petercsák Pál a KDNP sátoraljaújhelyi szervezetének irányítója, a polgárőrség elnöke Felsőregmecen (tevékenységét 2004-ben a polgárőrség országos parancsnokának ezüstkeresztjével ismerték el). Egyházi elfoglaltságként a sátoraljaújhelyi római katolikus egyházközség elnöke.

Az egykor könyvelési csoportvezetőként dolgozó, ma már nyugdíjas Fedor Annával 1974-ben kötött házasságot. Eszter lányuk 29 éves és a kereskedelemben dolgozik, másik gyermeküket születése után néhány hónappal veszítették el.

A polgármester úr szabadidejében műveli almáskertjét Nyíriben, vasárnaponként a baráti körrel a focimeccsek elmaradhatatlan résztvevője és szívesen kirándul a családdal. A jövőt illetően főleg egészséget szeretne, és bízik abban, hogy sikerül olyan utódot nevelnie a polgármesteri posztra, aki képes továbbvinni az elkezdett dolgokat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése