Petercsák Pál

Polgármester,

Felsőregmec, Sátoraljaújhely

baz_05_70_petercsak_pal_1.jpgA Zemplén-hegység északkeleti részén, a szlovák határ és a Ronyva folyó mentén fekszik Felsőregmec. A néhány évtizede még hatszáz főt számláló településen ma már csak 250-en élnek. A községben található Magyarország legrégibb ősföld rétege, amelyet 10 millió évesre becsülnek. Csodás környezete mellett a falu másik vonzereje a református templom, az Árpád-kori épületet az 1200-as években emelték. A település lakói 2002-ben érezték úgy, hogy környezetüket „fel kell ébreszteni a Csipkerózsika-álomból”, ezért hívták a polgármesteri székbe a falu szülöttét, az egyébként már nyugdíjas Petercsák Pált.

1947. április 21-én született Felsőregmecen. Édesapja tsz-nyugdíjasként még 1966-ban elhunyt, édesanyja ma is a település lakója. József bátyja tavaly távozott az élők sorából, húga, Márta szalagvezető a Lantos Rt.-nél, ő egész eddigi életét a ruhaiparban töltötte.

Gyermekkora szülőfalujához kötődik, itt nőtt fel egy háromgenerációs családban. Az iskola mellett a mezőgazdasági munka, az aratás, a szőlőművelés töltötte ki idejét. (Egy 300 négyszögöles szőlőt ma is művel szülőfalujában, bár ennek napjai meg vannak számlálva a nagy kárveszély miatt.) Középiskolai tanulmányait Sátoraljaújhelyen a kertészeti technikumban folytatta, ahol kedvelte a szaktárgyakat: a kertépítést, a géptant és a gyümölcs-, szőlő-, dísznövénytermesztést. Rezsabek tanár úr jóvoltából, aki igen rendes ember volt, szerette a matematikát is, és a tapasztalt tanári karból a szaktárgyakat oktató Szilágyi Dezső bácsi állt legközelebb a szívéhez.

Érettségi után Budapesten töltötte a katonai szolgálatot és 1968-tól a mikóházi tsz-ben gyakornok, majd a tsz-egyesítés után a felsőregmeci szövetkezet növénytermesztési ágazatvezetője lett. Időközben egy hároméves képzés eredményeként növényvédelmi szakképesítést szerzett.

1972-ben kapott ajánlatot a Vetőmagtermeltető és Értékesítő Vállalattól, először az akkori járásban, majd a megyében látta el a vetőmag- és növénytermesztési felügyeletet. Fő feladata a termeltetés ellenőrzése volt, mivel főleg exportra termeltek, ez komoly, felelősségteljes munkát jelentett. Sok gondot okozott, hogy időközben a szövetkezetek nagy része „lerongyolódott”, tőlük nehéz volt kicsikarni a minőséget. Bár a cég időközben többször is nevet váltott, több mint két évtizedet töltött itt, 1996-ban ment korkedvezményes nyugdíjba. Nyugdíjasként vállalta a polgármesterséget, mert úgy érezte, segítenie kell szülőfaluján, amely lemaradt a fejlődésben. Felsőregmec szegény település, ahol sok a szociális kifizetés, magas a munkanélküliség.

Ezért az elmúlt két év során elsősorban arra törekedett, hogy valamelyest rend legyen a településen. Úgy érzi, ha nem is az elképzelt mértékben, de sikerült esztétikailag formálni arculatát, rendben tartják a közterületeket. Ennek részeként körbekerítették a két (a felsőregmeci és a mátyásházi) temetőt. Megoldódott a regionális szemétszállítás, hulladékgyűjtő konténereket helyeztek ki. Egy 2003-ban nyert pályázat révén sor kerül a 26 fő befogadóképességű turistaszálló rendbetételére. Az idén nyert 80 milliós pályázat révén megszűnik a település „zsák jellege”, hisz a Szlovákiába vezető út (a munkálatok jövőre kezdődnek) és az Európai Unió révén 2007-től „kinyílik a világ” Kassa irányába.

Korszerűsítették a közvilágítást, jelenleg 10 fő dolgozik közmunkásként, és 2-2 főt beiskoláztak szociális gondozó és parképítő tevékenység végzéséhez. 2005-ben sportpályát építenek, amelyhez ötmilliós pályázatot nyújtottak be.

„2003-ban létrehoztuk a polgárőrséget, amely jelenleg 15 fővel, napi beosztásban gondoskodik a település rendjéről – sorolja a további eredményeket és elképzeléseket Petercsák Pál.

– A Hegyközi Területfejlesztési Tanács pályázata alapján (mivel a Hegyközben már csak öt településen nincs gáz!) elkezdtük a gázberuházáshoz szükséges aláírásgyűjtést, az előterv már készen van. Terveink között szerepel az utak rendbetétele és a nagy falatnak számító szennyvízberuházás.” Petercsák Pál a KDNP sátoraljaújhelyi szervezetének irányítója, a polgárőrség elnöke Felsőregmecen (tevékenységét 2004-ben a polgárőrség országos parancsnokának ezüstkeresztjével ismerték el). Egyházi elfoglaltságként a sátoraljaújhelyi római katolikus egyházközség elnöke.

Az egykor könyvelési csoportvezetőként dolgozó, ma már nyugdíjas Fedor Annával 1974-ben kötött házasságot. Eszter lányuk 29 éves és a kereskedelemben dolgozik, másik gyermeküket születése után néhány hónappal veszítették el.

A polgármester úr szabadidejében műveli almáskertjét Nyíriben, vasárnaponként a baráti körrel a focimeccsek elmaradhatatlan résztvevője és szívesen kirándul a családdal. A jövőt illetően főleg egészséget szeretne, és bízik abban, hogy sikerül olyan utódot nevelnie a polgármesteri posztra, aki képes továbbvinni az elkezdett dolgokat.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése