Dr. Szakály László

Körjegyző,

Mikóháza, Alsóregmec, Felsőregmec, Vilyvitány

baz_06_108_dr_szakaly_laszlo.jpgNégy település ügyes-bajos dolgainak intézése embert próbáló, nem kis feladat. Ennek a kihívásnak próbál megfelelni 1999-től a lehető legsikeresebben dr. Szakály László.

Édesapja nem mindennapi, „kalandos” életútja következtében (ő a Mahartnál dolgozott, matrózból lett géphajókormányos), 1969. december 22-én született Siófokon. A ma már nyugdíjas egykori matróz 1970-ig „hajókázott”, később boltvezető lett, innen vonult nyugdíjba. Édesanyja ugyancsak a kereskedelemben dolgozik, boltvezetőként egy év múlva vonulhat nyugdíjba. András, az öccse vegyészeti szakközépiskolában végzett, később hivatásos katonatiszt lett, ma BV-alkalmazott. Húga, Andrea a füzéri polgármesteri hivatal alkalmazottja, művelődésügyekkel foglalkozik.

Gyermekkorát, amely nagyon gazdagnak minősíthető, Füzéren töltötte. Több mint fél évtizedet játszott a helyi futballcsapatban, leginkább a jobb oldali középpályás posztján érezte jól magát.

Fontosnak számított életében a természet közelsége, gyakran megfordult a méltán híres füzéri várban, nagyon örült annak, amikor a 70-es években megindultak a régészeti feltárások. Itt szívta magába a „történelmi levegőt”, ami a későbbiekben szerepet játszott abban, hogy olyan pályát választott, amely a történelmen alapult.

Iskolai tanulmányai során a történelem és a földrajz voltak kedvenc tárgyai, ebben fontos szerepet játszott osztályfőnöke –, Kőszegi Zoltán. Középiskolai tanulmányait Sárospatakon a Rákóczi Gimnáziumban folytatta, ahol elsősorban a magyart és a történelmet tanító osztályfőnök, Szolnoki Tibor volt a meghatározó tanáregyéniség. Pataki diáknak lenni óriási dolog, nem volt ez másképpen az ő esetében sem. Kollégistaként kiváló közösség tagja lehetett, számtalan diákrendezvény (alma mater napok, szüreti napi bál) színesítette középiskolás éveit.

Érettségi után az ELTE Állam és Jogtudományi Karára jelentkezett, ahol egy év kihagyás után kezdte el egyetemi tanulmányait esti tagozaton. Innen egy évvel később – a jó tanulmányi eredménynek köszönhetően – átkerült a nappali tagozatra. Nagyon szép egyetemi éveket tudhat maga mögött. Főleg az alkotmányjog érdekelte, ekkor döntött úgy, hogy bíró lesz, bár még nem tudta, hogy a polgári vagy a büntetőjog lesz-e elsődleges életében.

Utolsó egyetemi vizsgája előtt Jásdra került jegyzőnek, majd Bakonynána, egy évvel később pedig a Komárom-Esztergom Megyei Bíróság következett, ahol fogalmazóként dolgozott.

Egy súlyos betegség következtében egy évvel később hazaköltözött Füzérre, hamarosan Kovácsvágás-Vágáshuta körjegyzője lett. 1999-ben megpályázta a mikóházai körjegyzői állást, amelyet a mai napig is betölt.

Időközben szakmailag is továbbképezte magát, közigazgatási szakvizsgát tett, majd 2000-ben Miskolcon európai uniós továbbképzésen vett részt. 2004-ben az európai uniós csatlakozással kapcsolatos kérdésekben mélyült el.

Szabad idejében segíti a vilyvitányi motoros klub (Zempléni Farkasok), az alsóregmeci közalapítvány és a mikóházai sportegyesület tevékenységét, elsősorban jogi tanácsadással.

„A jegyző elsődleges tulajdonsága a humánum, amelyet gyakorolnia kell a munkatársak, a polgármesterek, a testületek és a községek lakosai irányában  – mondja dr. Szakály László. – Alapvető feltétel a bizalom, amelyet precíz munkával lehet elérni, hisz a legkisebb tévedés is romba döntheti a tevékenységet, amelynek során felkészületlen, nem szakembereknek kell elsősorban jogi segítséget nyújtani. E tevékenységben elengedhetetlen a humor és a jókedv, ez segít a kapcsolatok alakításában is. Mivel munkám során számtalan probléma adódhat, mindig igyekszem kompromisszumra törekedni, hogy mindkét fél megtalálja a számára elfogadható megoldást. A körjegyző  – afféle menedzserként – menedzseli az önkormányzatokat, elsősorban pénzügyi kérdésekben.”

1996-ban kötött házasságot, gazdasági mérnöki végzettségű felesége a Hollóházi Porcelángyár Humánerőforrás Osztályán dolgozik. Sarolta Réka lányuk nemrégen múlt egyéves. Mivel felesége tokaji, rokonlátogatás révén gyakran megfordulnak Tokajban, de gyakran látogatják a füzéri rokonokat is.

Szabad idejében ma már inkább csak nézi a futballmeccseket, de kedveli a vízilabdát és a kézilabdát is.

Sajnálja, hogy nagy álma, a bírósági karrier betegsége miatt nem valósulhatott meg. Jelenlegi helyzetével, elért eredményeivel elégedett, hisz sikerült olyan munkahelyi közösséget kialakítania, ahol munkatársaival jól megértik, kölcsönösen elismerik és tisztelik egymást. A boldog és kiegyensúlyozott családi élet mellett elsősorban munkájában szeretne mindenki számára elfogadható és sikeres tevékenységet folytatni, reméli, hogy ténykedése eredményeként a négy település lakói elégedett európai polgárokká válhatnak.

(Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2005.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló