Espán Miklós

Polgármester,

Felsőregmec

baz_03_76_espan_miklos.jpgNagyon szép helyen fekvő település Felsőregmec, belátni onnan szinte egész Szlovákiát. Az Árpád-kori templom pedig a kis község gyöngyszeme. Két falu – Regmec és Mátyásháza – nőtt össze, és a harmincas-negyvenes években még hatszáz ember élt itt. Zsáktelepülés, ráadásul a határhoz közel, emiatt az előző rendszerben nem adtak ki építési engedélyt, így nem fejlődött. Sőt teljesen elöregedtek mind lakói, mind házai. Az időseket ugyan itt tartotta a föld, a hagyomány, a gyökerek, a fiatalok viszont elmentek a városba. Mára lakóinak száma 208, melyből ötven százalék a cigány kisebbséghez tartozónak vallja magát. Kanyargós utcáin sok a roma kisgyerek.

– Ezekből a számokból és tényekből kitűnik, hogy egy szegény falut vettem át 1995-ben miután elődöm személyes, családi okok miatt lemondott tisztségéről – mondja Espán Miklós.

– De még mielőtt az általa irányított falu életével megismerkednénk arról is beszéljünk, hogy honnan indult, hogyan kezdődött a polgármester úr élettörténete?

– 1950. szeptember 29-én születtem Nagyhután. Hárman vagyunk testvérek, van egy húgom és egy öcsém. Szüleim földműves emberek voltak a hetvenes évekig, aztán jött a téesz. Apámék küszködtek még vagy tíz évig, de aztán megnyílt a perlit bánya és édesapámat felvették oda gépkezelőnek. Nyugdíjig ott dolgozott. Édesanyám pedig otthon tette a dolgát. Nagyhután végeztem a nyolc általánost, majd Miskolcra kerültem és ott építőipari gépkezelő szakmunkás-bizonyítványt szereztem 1978-ban. Nem a megszerzett szakmámban helyezkedtem el, hanem a tejipari vállalatnál adódott raktárkezelői munkakör, ahol tíz évig tevékenykedtem. Ezután kerültem az ÁFÉSZ-hez, és ott 1991-ig dolgoztam, mint boltvezető. Aztán vállalkozó lettem. Feleségem a Hollóházi Porcelángyárban dolgozik mint belső ellenőr. Az Isten nem áldott meg bennünket gyermekkel, de feleségem nővérének halála után nyolcéves kislányát magunkhoz vettük, és mi neveltük fel. Ő már férjhez ment, van egy családja is. Kassán élnek.

– Hogyan lett polgármester?

– Mint már említettem elődöm lemondása után az időközi választáskor lettem a falu vezetője a lakosok jóvoltából. A választásokon azért indul el az ember, mert valamit tenni akar a lakosságért.

– Milyen változásokat hozott a kilencvenes évek fordulója?

– Már a rendszerváltozás kezdetén megújult a Kultúrház, a polgármesteri hivatal épülete. A ravatalozó felújításán fáradoztak, mikor lemondott az akkori polgármester, így azt már az én irányításom alatt fejeztük be. Ekkor már adódott is a következő feladat, hiszen a temetőhöz vezető út siralmas állapotban volt, illetve nem is volt igazán. Pályázaton nyert pénzből összekötő utat csináltattunk, így ez a gond is megoldódott, mert mostanra már autóval is megközelíthető a temető. Folyamatban van egy korszerű buszforduló kiépítése is.

– Van iskola a faluban?

– Nincsen. A hetvennyolc iskoláskorú gyermek Mikóházára jár. A mikóházi óvoda, iskola bővítését is támogattuk – ami igen nagy beruházás volt –, de odajár óvodába, iskolába Vilyvitány, Alsóregmec és Felsőregmec gyermeklakossága. Ugyancsak a négy falu összefogásával készült el a körjegyzőség épülete Mikóházán. Együttesen próbáljuk megvalósítani álmainkat, hiszen közös pályázataink is vannak. Van egy ifjúsági tábor Felsőregmecen, melyet a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola bérelt, és tartott fenn mindezidáig. Sajnos igen rossz állapotban van ez a tábor, a vizesblokk része teljesen megoldatlan, így fel is mondták a bérlést a nyíregyháziak. Most Phare-pénzre pályáztunk, amit ennek rendbetételére kívánunk fordítani.

– Milyen sikeres pályázataik vannak még, illetve mik a további terveik?

– Egy utca felújítására is nyertünk pénzt, valamint a környező településekkel közösen alakítottunk egy társaságot, mely a folyamatban lévő kábeltévé beruházásunkat bonyolítja. Vilyvitánnyal közösen pályáztunk a szennyvízcsatorna-hálózat kiépítésére, ez a pályázatunk sajnos nem nyert, de most azt szeretnénk, ha a gázprogramunk valósulna meg. Sok magányos, egyedülálló ember van a faluban, akiknek korszerű, kényelmes megoldás lenne a gázzal való fűtés. Az idős, magukra maradt emberek megsegítését szolgálja a falugondnoki rendszer, mely településünkön igen jól működik.

– Milyen viszonyban vannak a szlovák oldalon lévő szomszéd településsel?

– A szomszédban élő szlovákokkal nagyon jó a kapcsolatunk. A polgármesterekkel, a vállalkozókkal igen aktív, gyümölcsöző, baráti viszonyunk van. Minden évben megnyitjuk a határt Felsőregmec és Michali között, amikor szlovák nemzetiségi napot tartunk, és az emberek összejönnek egy kis mulatozásra. Ebben az évben körülbelül kétezer ember jött el erre a rendezvényre. Közösen szeretnénk pályázni egy határokon átívelő tervre, a Felsőregmec és Michali közötti út megépítésére. Most még földút köt össze bennünket. Reméljük sikerül e tervünk.

 (Borsod-Abaúj-Zempléni Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése