Pankotai Ferenc

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

szszb_03-92_pankotai_ferenc.jpgA délutáni nap melegét megszűri a rózsalugas a Benczúr téri ház teraszán. Világéletében erre vágyott Pankotai Ferenc. Így érthető, hogy a feleségével, Pankotainé dr. Gergely Piroskával alig bírták ki a hat évet a panelházban, s türelmetlenül várták, hogy a természet közelében éljenek. Jó néhány éve sikerült álmaikat valóra váltani, s most, negyvenen túl, joggal elégedett a házaspár.

Mindkettőjük szülőhelye a megye, a férj Vasmegyeren, a neje Szamosszegen született, a feleség szülei Mátészalkán élnek. Ennek azért van jelentősége, mert lakhatnának a fővárosban, vagy vállalhatott volna a családfő Németországban munkát, de őket örökre magához láncolta ez a vidék. Jó ideje pedig fel sem merül, hogy az ország nyugati felében ennyi munkával nagyobb darab kenyér jutna a család asztalára.

− Végül is nem az anyagiak számítanak kizárólag − keresi a férj a magyarázatot a közös döntésre. Már legalábbis ha magyarázatra szorul az, ha egy családcentrikus, szülőszerető fiú és lány magától értetődően akar felnőttként is az idős szülők közelében, azok esetleges támaszaiként élni. − Nekem még most, felnőttfejjel is emlékezetesek azok a nyaralások Vasmegyeren, amikor Pankotai és a Juhász nagyapám gyönyörű szép, életből vett igaz történetekkel nyitotta fel a szemem a világra. Élettapasztalatuk, bölcsességük, emberszeretetük örökre az agyamba vésődött, és később tudatosan akartam olyan emberré válni, amilyenek ők ösztönösen voltak.

Ferenc az egykor nagy hírű HAFÉ-ban kezdte a szakmai pályafutását és 26 év után jött el onnan, amikor a gyár már a végnapjait élte. A Mechwart András gépészeti technikum gépgyártástechnika szakán végzett és esztergályosként is dolgozott pár évet. Majd elvégezte az Ybl Miklós Műszaki Főiskola építőgépészeti szakát és végigjárta a ranglétra több lépcsőjét a HAFÉ-ban. Volt meós, technológus, szerkesztő, művezető, végül kereskedelmi osztályvezető.

− Egy nagy családnak számított az a közösség − idézi a kollektívában megélt hangulatot. − Igyekeztünk egymásnak segíteni, akkoriban a brigádélet még komoly közösségi szellemmel párosult. Szakmailag is rangos feladatokat kaptunk, mert az automata Ikarus sebváltótól kezdve a legújabb és a legmodernebb technikáig, szinte a gőzmozdonytól a számítógépvezérlésű berendezésekig mindenen dolgozhattunk.

Üzletkötőként bejárta Európa néhány országát, a szovjet köztársaságokat, Németországot, Csehországot. Ez pedig már előkészületnek számított a mai tevékenységéhez: Pankotai Ferenc a Laut Kft. ügyvezető igazgatója valamint résztulajdonosa. Haszongépjárművek javításával foglalkoznak, legalább huszonötfélét szerelhetnek. Elsősorban élelmiszer-ipari, malomipari berendezéseket, szárítókat, sütőipari gépeket. Széria helyett inkább az egyedi megrendelésekre koncentrálnak. Az országban ők köthettek szerződést a MAN teherautók javítására és garanciális szervizelésére. Ma már az egyik legmodernebb javítóbázis a Laut Kft.-éjé.

− Arra törekszünk, hogy teljes körű szolgáltatást nyújtsunk az ügyfeleinknek − folytatta az ügyvezető igazgató. − A felújítás, a javítás, a mosás, a zöld kártya és legújabb terveink szerint a műszaki vizsgáztatás is megoldható a telepünkön. Így a megrendelőnek egyszerűbb a dolga, nem kell több céggel kapcsolatot keresnie, ha a járművét jó állapotban akarja tudni.

Ez már csak azért is érdekes, mert a kis- és középvállalkozások kiszolgálása ma még nem zökkenőmentes. Ha igény mutatkozik rá, akár stráfkocsit gyárthatnak, vagy kisteherautóra bármilyen felépítményt szerelhetnek. A mezőgazdasági gépek pótalkatrészeit felújítják, cseredarabokat készítenek, ezzel is meggyorsítva a javítás átfutási idejét.

Az évi 40 millió forintos árbevétel, a huszonöt alkalmazott az igényekhez igazodva teljesíti a megbízatásokat. Most tárgyalnak svéd és spanyol üzletemberekkel, hogy az ezerkétszáz négyzetméteres csarnokot és kapacitásukat még jobban kihasználják. Ahhoz, hogy a kor színvonalán dolgozzanak, számítógép könnyíti és korszerűsíti az adminisztrációt.

Pankotai Ferenc úgy véli: most számíthatnak a mezőgazdasági vállalkozások felfutására, hisz olyan hiteleket vehetnek fel a kistermelők, a gazdák, amelyek eredményeként gépesíthetik a farmergazdaságokat. S ahol gép van, ott megbízható szerelő is kell minden percben…

A felesége, Piroska az államigazgatásban dolgozik. Jelenleg a megyei önkormányzatnál az egészségügyi és a szociálpolitikai osztály vezetőhelyettese. Két fiuk született, Attila tizenkilenc, Ferenc tizenhat éves.

A családfő szenvedélyes vadász 1978 óta, a buji Táncsics vadásztársaság elnöki tisztét 1980 óta tölti be. A fiai is e hobbin keresztül szerették meg a természetet. Imádnak kirándulni, az erdőkben bóklászni, az állatokkal foglalkozni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése