Oláh Bertalan

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

olah_bertalan.jpgA Kórház utcában Nyíregyházán katonás rendben sorakoznak külsőleg hasonló szép házak, azonban belülről már egyéni ízlést takarnak. Itt él Oláh Bertalan és családja. Fiatalok mindketten, hiszen a diákszerelmet hamar házasság követte. Mondandójukban igyekeznek mértéktartóak lenni. A ház asszonya, Erzsike, Tarpán született 1951-ben, a nagymúltú Madai család harmadik lányaként. Kötelezően fiút vártak − különösen édesapja − testvérei Emma és Jolán után. Nagyapa, Madai Károly nyolcvanhat évet élt, tekintélyes gazdaemberként Simon Julianna feleségével példaértékű házasságban. Ő kilencvenkét évesen halt el. Nagymamája értette unokája vágyát: − szárnyalni, mint az angyalok, elképzelt fantáziadús ruhákban repkedni. Engedte unokáját álmodni. Korlátokat nem bírt, szabadságvágyát már akkor is elfogadták. Ez kíséri mai napig. Édesapja, Madai Elek megbocsátotta, hogy leány lett a remélt fiúból. Édesanyja, Péter Emma, a realitásra, a biztonságra, a gondos életvitelre nevelte minden gyermekét szorgalommal, kitartással. Az anyai nevelés érvényesül gondolkodásában: „Nagy lélekre vall, ha bőségben is mértéktartó tudsz maradni”: summázza intelmét. Félárvák lettek a Madai lányok 1961-ben. Áldozata lett az édesapa baleset révén a tsz-be való kényszerítésnek. A lelkében nem tudta feldolgozni az erőszakot.

Édesanyjuk nem adta fel, szinte a semmiből nevelte, taníttatta lányait. Gyerekfejjel sok lemondással élte át iskolai éveit. Tudta, hogy csak jó bizonyítvánnyal könnyíthet a családon. A tarpai általános iskolából a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium diákja lett. A falu után a nagyváros tágabbra nyitotta értelmét, szívét. Jó emberformáló iskola volt. 1970-ben érettségizett. Tanári diplomát szerzett, majd Tarpára, régi iskolájába került vissza.

Az események felgyorsultak, 1971-ben férjhez ment szerelméhez, két szép fiúgyermekük született hamarjában. István jogi egyetemen tanul, Róbert, az öccse vadgazdálkodási technikus, aki már házasságot kötött Thúry Enikővel. Nyíregyházára költöztek 1984-ben. Kis szünet után a házigazda, Oláh Bertalan folytatja. Ő is Tarpán született 1950-ben. Apai ágon ősei Erdélyből származtak, de a Rákóczi-szabadságharc idején már Tarpán éltek. Édesapja, Oláh Elek köztiszteletben álló ember volt, 20 éven át vezette és irányította Tarpa és környéke kereskedelmét. Anyai ágon dédnagyapja a Bocskai hajdúk közül való. Így többszörösen őrzi ősiségét. Édesanyja, Molnár Teréz, törékeny, hű társa volt a házasságban, a család nevelésében. A házigazdának is két testvére van; Éva nővére és Elek öccse. Bertalan Vásárosnaményba járt gimnáziumba, Gyarmati Zsigmond tanár úr történelemre okította, tőle szilárd alapot, reális életszemléletet kapott. Édesapja korai halála nagy veszteség a család számára.

A szűkös életvitel sarkallta tevékenységüket, hisz lélekben egészségesek, és nem szokvány férj-feleség viszony az övék, akik általában kiegészítik egymást. Ők ötletekben és tenni akarásban egymást múlják fölül. A jó helyett jobbat találni. Házasságkötés, gyermekek születése katonáskodás közben. Első munkahelye a helyi termelőszövetkezet volt. Hamar kiütközött az apai üzleti véna: „Nem ráülni kell a spórolt pénzre, hanem azt ésszerűen forgatni, mozgatni kell” − mondja nemes egyszerűséggel.

Bertalan a nagyfokú családcentrikusság mellett a fokozott tempót a vadászatban piheni ki. Nevéhez fűződik a dédai erdőből származó farkas kilövése, amely ma a Jósa András Múzeumban látható. A jelenlegi családi házuk alapját többek között az az ősi ház adta meg, amelyet a nyíregyházi skanzen megvásárolt, és mint nagygazdaház áll az utca közepén. Tarpa után a kótaji tsz-ben jó munkahelyre és még jobb munkatársakra talált. Mégis váltottak. Amikor első lehetőség kínálkozott, családi alapon kft.-t alakítottak Riviera-Tours néven. Elsősorban utaztatással foglalkoznak.

Ma már megszépül a korábbi szerényebb életvitel a kemény napokra emlékezve, de kellett ahhoz, hogy a jelenlegit jobban megbecsüljék. Bizony, a tágas nappali volt az első iroda. Önálló, jegyzett, magas létszámot foglalkoztató, ismert vállalkozás. Végcél az anyagi függetlenség, az ehhez kapcsolódó szabad érzés. Elismerésük jele, hogy 1995-ben Nyíregyházán rendezik a XIII. Ifjúsági Atlétikai Európa Bajnokságot, melynek egyik nemzeti szponzorjogát ők nyerték el. Ennek a nagy kihívásnak szeretnének eleget tenni.

Van-e még, amire vágynak? Igen, több ötlet is van, de a legek legje, hogy Tarpa nevezetességét szeretnék azzal bővíteni, hogy Esze Tamás hamvai Tarpára kerüljenek. Ehhez minden áldozatra készek.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 2. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése