Lengyel Miklós

Nyugdíjas építész,

Nyíregyháza

szszb_04-90_lengyel_miklos.jpgIfjú szakemberként bevonult katonának, majd hadifogolyként élvezte az amerikaiak vendégszeretetét. Dolgozott Máramarosszigeten, részt vett a tokaji híd újjáépítésében, végigépítette Záhony térségét, Nyíregyházán is letette a névjegyét, ezért kapta meg a megyeszékhely díszpolgára címet. Gazdag az életműve.

Majdnem nyolc évtized nyomja a vállát, de még fiatalosan mozog. A keresztrejtvények megfejtése szellemileg tartja frissen, a telkén szinte egész évben van tennivaló, itt fizikailag edzi magát. S talán élteti az a kis bor, amit néha-néha felhajt. A jó családi háttér bizonyára szintén éltető erő. Lengyel Miklósnak hívják, Nyíregyházán él a nejével kettesben a közismert Békeházban.

Hetvenkilenc évvel ezelőtt népes parasztcsaládba született Leveleken. Apja köztiszteletben álló községi bíró volt hosszú ideig. A bíró úr gyermekei egymás után jöttek, mint az orgonasíp. Heten. A hét gyermek tanult, ki-ki tehetsége és lehetősége szerint. A testvérek közt volt pap, jogász-főszolgabíró, termelőszövetkezeti elnök, a Miklós fiú Pesten útmesternek tanult, majd építésszé vált. Országosan is elismert építésszé.

A második világégés idején az Állami Építészeti Hivatalban dolgozott. Nem is akárhol: Máramarosszigeten, a népek, nemzetek egyik keveredési-találkozási helyén. A háborúskodást hadifogolyként fejezte be. Szerencséjének mondhatja, hogy nem orosz, hanem amerikai katonák ejtették fogságba. Amint szabaddá vált, mint annyi más kortársa, ő is a romok eltakarításával, az újjáépítéssel kezdte. A tokaji Tisza-híd romjait takarította, majd társaival új hidat emelt a folyó fölé. És persze új életet épített magának, meg a hazának.

Nem rombolt, hanem épített suhanc kora óta még túl a hatvanon is. Épületeket emelt, vezetékeket épített több megyében.

A nyíregyházi útfenntartó vállalathoz jött ezerkilencszázötvenben, itt két évig volt szükség a munkájára. Áthelyezték a tiszalöki építőipari vállalathoz, ahol egészen 1960-ig dolgozott. Ebből a cégből hozták létre a híres VI. sz. Mélyépítő Vállalatot.

A hatvanas években megyénk legnagyobb, s hazánk egyik legnagyobb építőipari vállalatánál, a SZÁÉV-nél dolgozott főépítésvezetőként.

A hetvenes évek elején jól haladt előre az ország szekere, megyénkben is ütemes volt az iparosítás. Megyénk ipartörténetébe nagy betűkkel írhatják be a KEMÉV, a Kelet-magyarországi Közmű és Mélyépítő Vállalat létrehozását. Nos, Lengyel Miklós 1970-ben egyik alapítója lett a KEMÉV-nek. Építésvezetőként kezdte a munkát az új cégnél.

Hogy milyen volt a vezetési stílusa? Jó lehetett, mert népszerű volt a munkások között, vezetői, felettesei pedig elismerték a tevékenységét. Hol szép szavakkal, hol kemény szavakkal tartott fegyelmet. S mint főépítésvezető bizony nem ritkán két tűz közé került…

Hosszú lenne felsorolni, hogy hol épített. Említést érdemel, hogy az „ország kapujában”, Záhony térségében sínpárokat, kommunális hálózatokat, felvonulási épületeket épített. Tuzséron a fatelep, Mátészalkán a tejüzem építésében vett részt.

Nyíregyházán a Szarvas utca és a Kígyó utca találkozásánál ő irányította a víztorony építését. Ez a torony ma is a város egyik jellegzetessége. Az idős mester ma is emlékszik, hogy milyen alapokat kellett készíteni a magas létesítménynek. Különösen sokat dolgozott Nyíregyháza vízhálózatának kiépítésében.

Példaadó munkájáért vajon megkapta-e a kellő erkölcsi elismerést? Azt mondja, igen. Ma is szívesen beszél a múlt rendszerben kapott kitüntetéseiről, mert azokat nem politikai, hanem szakmai munkájáért kapta. Mindenek előtt mosolyogva említette, hogy megyénkben elsők közt kapta meg a sztahanovista jelvényt. (A fiatalok kedvéért említjük: szovjet mintájú kitüntetés volt, főleg a mennyiségi munkát ismerték el vele.)

Aztán ezerkilencszázhatvankettőben a tuzséri fatelep építésénél már minőségi és mennyiségi munkáját ismerték el a Munka Érdemrend kitüntetéssel. Nyugdíjba vonulása alkalmával, hetvennyolcban szintén Munka Érdemrendet kapott.

Már nyugdíjasként, ezerkilencszáznyolcvanháromban Nyíregyháza díszpolgárává választották.

Ezt a kitüntető címet azért is kapta, mert Sóstón létrehozója volt az Építőipari Múzeumnak. Már nyugdíjasként járta végig a szatmár-beregi tájat, iparosokat, idős embereket keresett meg, szenvedélyesen gyűjtötte az építészeti emlékeket, műszaki könyveket szerzett messze tájakról. (Gyűjteményének egy részét átszállították Veszprémbe, az Építők Múzeumába.)

Fia, ifjabbik Lengyel Miklós építészmérnök-közgazdász, a Lengyel és Fia Kft. ügyvezető igazgatója. A lánya építésztechnikus.

A két helyen három unoka várja és tudja megörvendeztetni. Nyírszőlős közelében van a családi telek, sokféle fával, s egy kis házikóval. A szintén szimpatikus feleségével nyaranta itt élnek. A téli hideg hónapokat pedig a városközpontban morzsolgatják, a Békeházban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése