Kovács Bertalan

Részvénytársaság-igazgató,

Nyíregyháza

szszb_04-76_kovacs_bertalan.jpgOlajmérnöknek készült és patikus lett belőle. Ma már el sem tudná képzelni másutt az életét, mint a hófehér bútorok, a rengeteg gyógyszer, no és a betegek közt. Kovács Bertalannak azért másfajta feladatot is adott a sors, mert 1991 óta ő a megyei gyógyszertári központ igazgatója, január 8. óta pedig a részvénytársaság igazgatója. Évtizedek óta szolgálja a beteg embereket, irányítja a szakmát, s ma már egyáltalán nem bánja, hogy gyermekkori álmát nem válthatta valóra.

Mivel a sárospataki református gimnáziumban érettségizett, hiába jelölte meg a veszprémi vegyipari egyetemet, a munkáshatalom fellegvárába be sem hívták felvételizni. Ez cseppet sem keserítette el, igyekezett a kedvező oldaláról nézni az eseményeket.

A hatgyermekes gazdálkodó családjában Bertalan a legifjabb, húsz évvel később született Béla bátyja után, aki bankigazgatóként vonult nyugalomba. Pál közgazdász, jogász, Ella, Mária és Katalin egyaránt tisztviselő. Sajnos, igen korán elvesztette a szüleit, így hamar megtanulta, mit jelent a saját lábára állni, felelősségteljes döntéseket hozni.

Sárospatakon 1952-ben érettségizett, s rögtön felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetem gyógyszerészeti karára. Gyakornokként Vásárosnaményban és Kisvárdán ismerkedett meg a szakmával alaposabban.

Ezerkilencszázhatvanban került véglegesen Kisvárdára és azóta is a szívébe zárta és szülőföldjének vallja a rétközi kisvárost. Itt a főnöke Nagy László volt, akit kineveztek a gyógyszertári központ igazgatójának, és a húszas éveiben járó Kovács Bertalan a minisztérium külön engedélyével nyerhette el a vezetői posztot.

Így ő lett a nagyforgalmú gyógyszertárak vezetői közül az országban a legfiatalabb. Ezerkilencszázhatvankettőtől kilencvenegyig látta el ezt a megbízatást.

Időközben a kisvárdai kórház gyógyszerraktárát, majd az új kórház intézeti gyógyszertárát is vezette mellékállásban. Az ő nevéhez fűződik a kórház modern infúziós laborjának a létesítése. Itt körülbelül ötvenféle infúziót készítettek, s így ki tudták elégíteni a helyi gyógyító intézmény évi százezer palackos igényét.

Másik izgalmas megbízatása a területi főgyógyszerészi kinevezés. Eszerint az egykori járás területén működő kilenc gyógyszertár szakmai felügyeletét kellett ellátnia.

− Különösen ügyeleti időben szívesen beszélgettek az emberek a problémáikról, és ma is ez a patika egyik fő vonzereje  − állítja Kovács Bertalan.  − Harminc év múltán is azt tapasztalom, a beteg ember esendő, szeretne támaszt, vigasztalást keresni. Meggyőződéssel állítom, a patikus nagyon sokat tehet ezért. Bizonyára ez okból történt, hogy a szükségesnél is gyakrabban vállaltam ügyeletet, s ma is szívvel-lélekkel látom el ezt a csodálatosan szép hivatást.

A családja már az egészségügyhöz kötődik. Felesége Liener Ibolya, szintén gyógyszerész. Az ő édesapja dr. Liener Zoltán negyven éven át gyógyította a betegeket Kisvárdán, mint körzeti orvos.

A fia, György orvos, az Egyesült Államokban, Long Island-en él. Lánya, Zsuzsa gyógyszerész és a budapesti Eötvös utcában működteti a magánpatikáját. Az ő férje családorvos, dr. Goldberger Tamás, Csepelen laknak. A kisunoka, Ráchel hároméves.

Kovács Bertalan megszállottan szereti a sportot, különösen a labdarúgást. Aktívan focizott, Sárospatakon és az orvosegyetemi Haladásban. A középpályás posztján játszott, s NB-III-ban kergette a pettyest. Kisvárdán most ő a labdarúgó-szakosztály elnöke és a városi sportegyesület elnökségi tagjává választották.

Problémás időszakban nevezték ki a megyei gyógyszertári központ élére. Országosan jegyzett vállalatot sikerült létrehoznia belőle.

Külön is ki kell emelni a gyógyszergyártó labort, amely hazánkban az egyedüli, mivel mind a négy alapanyag (folyékony, kúp, kenőcs és tabletta) gyártási engedélyét is megkapta. Nemzetközi akkreditálási lehetősége szintén tekintélyt ad a most részvénytársasági formában működő cégnek.

Az orvosok és a gyógyszerészek szakmai kapcsolatáról Kovács Bertalan kiemelte: jó kollegiális viszonyt alakított ki velük, hiszen napi találkozás és egymásrautaltság mellett ezt másképp nem is képzelhetnénk el. Közösek a problémáik, mivel mind az orvos, mind a gyógyszerész a beteg embert szolgálja. Mindig megtalálta a közös pontot a kollégákkal, s még ma is baráti kapcsolatot tart a harminc éve ismert orvosokkal.

Igazi otthonának Kisvárdát tartja, ezért eszébe sem jutott beköltözni Nyíregyházára, amikor kinevezték a megyei intézmény élére.

Ma is akkor érzi jól magát, ha felveszi a fehér köpenyt és a recept fölé hajolva egy másik ember problémáján segíthet.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése