Jandek Ernő

Építész,

Nyíregyháza

szszb_05-52_jandek_erno.jpgÚjsághír 1996 áprilisában: Jandek Ernő nyíregyházi építészt a műemlékek kiemelkedő helyreállításáért Baja Ferenc környezetvédelmi miniszter a Műemlékvédelemért Emlékplakettel tüntette ki. A sokoldalú, országos hírű építész átmenti a jövőnek a múlt értékeit, ugyanakkor a jövőt is tervezi. Külföldi munkái közül a Líbiában átadott lakóépületeket és az angol Lancashire Enterprises Plc részére végzett Sóstó hosszú távú fejlesztési tervének építészeti tervezését említhetjük. Névjegykártyáján ez áll: Jandek Építész Műteremtervező és Szolgáltató Kft. Jandek Ernő okl. építészmérnök, építész vezetőtervező, ügyvezető. Nyíregyháza, Őz köz 18.

Hogy mi a különbség egy kocka alakú panelház és egy gazdagon díszített, szemet-lelket gyönyörködtető régi épület közt, azt bárki könnyen eldöntheti. Nos, Jandek Ernő alkotó munkájának jelentős része a régi épületekhez kötődik. Mondhatni: specialistája a témának. Összetett szakma az övé. Nem csak építész, egy kicsit művészettörténész, egy kicsit városépítész, de az irodalmat és a történelmet is ismernie kell. Gazdag könyvtárából és a folyóiratokból merít, közben maga is gyakran publikál. Én akkor is dolgozom, ha sétálok az utcán, mert nézem a környezetet, figyelem a tájat és ezeket elraktározom magamban − vallja önmagáról, s hozzáteszi, ezt nem munkának érzi, hanem örömnek.

Honnan is az indíttatása? A pedagógus szüleivel gyakran utazgatott, közben megkedvelte a várakat, a templomokat. A pályaválasztás kapujában nehezen döntött. Már ifjúkori beállítottsága szerint is nehezen viseli a korlátokat, szereti, ha szabadon szárnyalhat a fantázia, ha kibontakozhat a tehetség. S úgy vélte, hogy az építészet életforma. Ezért lett építész.

Szakmai tudásának egy részét tovább adhatta: a debreceni és a pécsi műszaki főiskolán diplomaterv-konzulensként segítette a fiatal generációt. Eddig húsz szakmai, műemléki kiállítást rendezett. Ezzel is felkeltette az érdeklődést a téma, a speciális szakma iránt. A Magyar Építőipar és a Műemlékvédelem, Pavilonok című szakfolyóiratba, valamint a Szabolcs-szatmári Szemlébe rendszeresen publikál, közkinccsé teszi ismereteinek egy részét.

A teljesség igénye nélkül soroljuk fontosabb munkáit. Elkészítette a kisvárdai vár rekonstrukcióját. Hajdúdorogon a püspöki székesegyház felújítását tervezte. Egerben a védett pincesoron dolgozik. Tervei alapján felújították a tuzséri kastélyt. Nyíregyházán a polgármesteri hivatal felújítását most végzik, az ő tervei alapján. A megyeszékhely belvárosában, a látványos MESZÖV-székház homlokzatfelújítása is az ő nevéhez fűződik. Nyíregyházán az új zeneiskolát megtervezte, sikere lett vele szakmai körökben, pedagóguskörökben, s a gyerekek tetszését is elnyerte. Győröcskén faluházat tervezett. Nyíregyházán és az ország több településén otthonos, emberhez méltó lakóházakat tervezett. 1988-ban a nyíregyházi Korányi Frigyes utcán is maradandót alkotott. Ezzel az épülettel az Év lakóháza című pályázaton megyei első helyezést ért el. 1994-ben a Nagykállóban tervezett lakóháza bekerült az Ötlettárba, amely az egész országból 50 lakóépületet tartalmaz.

A nyíregyházi Bujtoson 40 évig nem épülhetett semmi. Nemrég pályázatot írtak ki e terület részletes rendezési tervének elkészítésére, ő készíti e tervet, az önkormányzat megbízásából. A tervezésnél figyelembe veszi e hely állat- és növényvilágát, azt szeretné, hogy a Bujtos múltjához méltó épületek magasodjanak a tó közelében. S hogy mostanában még min dolgozik? Nyírbátorban a múzeum mellett szabadtéri színpadot és nézőteret építenek, az ő elképzelései szerint.

Jandek Ernőnek a szakmai önéletrajza is figyelmet érdemel. Diplomamunkája a mátészalkai művelődési központ építése volt. Az egyetem elvégzése után a jó hírű NYÍRTERV-nél helyezkedett el.

Szakmérnöki vizsgát tett. Egy ideig dolgozott a Budapesti Műszaki Egyetemen mint tudományos munkatárs.

1985-ben tervező műteremvezetőnek nevezték ki a nagy építőipari vállalatnál. 1987-ben tért vissza a NYÍRTERV-hez, a Kossuth-díjas Bán Ferenc műtermébe. Ebben az évben kapta meg a vezető tervező címet. 1991-ben elnyerte a Magyar Dezső alapítványi díjat, a tervező építészek közt elsőként. 1979 óta magántervező. 1990 óta tagja a Magyar Építőművészek Szövetségének és az Építészkamarának, amelynek területi testületének vezetőségi tagja.

Hobbija a természetjárás, szereti a régi vitorláshajókat. Felesége, Erika grafikus, aki amellett, hogy a nyugodt alkotólégkörhöz szükséges feltételeket megteremti, részt vesz férje munkáiban, mint munkatárs és látványtervező. Csaba, a hatéves fiuk az óvodások kelet-magyarországi rajzpályázatán munkájával nemrég első díjat nyert. Lehet, hogy alakulóban van a dinasztia.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése