Gliba Ferenc

A Tisza-Víz Kft. ügyvezető igazgatója

Fehérgyarmat

2008 nyár Fgy Mártiék 006.jpgSzabolcs-Szatmár-Bereg megye és a Nyírség déli részén található kis település, Piricse, évszázadok óta kemény munkára ösztönözte lakóit a megélhetéshez. Nem volt ez másképpen a Gliba család esetében sem, hiszen a szülők kétkezi munkásként (kreatív és aktív édesapja később az iparban is „kipróbálta magát”) igyekeztek gondoskodni négy gyermekükről. Közülük a legidősebb már nincs közöttünk, míg a második Ferenc 1953. november 4-én született Piricsén. Húga egészségügyi dolgozó Nyíregyházán, a 18 évvel fiatalabb öccse pedig Budapesten a Bosch cég területi képviselője.

Gliba Ferenc csodálatos gyermekkorra emlékezhet vissza: hosszabb ideig lovakkal foglalkozhatott, sok pozitív élményt szerzett az esti kapu előtti beszélgetéseken, ahol az egyszerű paraszt emberek bölcsességét hallhatta és tagja volt a harminc főt számláló piricsei kultúrkörnek is. Ám ha tehette leginkább futballozott, a helyi csapat jobbszélsőként számtalan ismerősre tett szert a járásban. Középiskolai tanulmányait Nyíregyházán folytatta, 1972-ben a Vásárhelyi Pál Építőipari és Vízügyi Szakközépiskola Vízügyi tagozatán végzett. Máig jó szívvel emlékezik vissza utolsó osztályfőnökére, Mester Gyulára, aki a megyei sportélet meghatározó alakja volt, Farkas Károly igazgatóra, aki hihetetlen empátiával állt ki mindig diákjai mellett, valamint Birkó Sándorra, aki a szakmai tárgyakat oktatta igen magas színvonalon.

Szakmai pályafutását Debrecenben a KEVIÉP-nél kezdte termelésirányítóként, ahol több mint fél évtizedet töltött, majd az újabb tizenhat évet a TISZA-SZAMOSKÖZI Vízgazdálkodási Társulatnál folytatta építésvezetőként és ugyanilyen beosztásban tevékenykedett a KELET-SPECK Építőipari Kft-nél és a DEPONA Kft-nél.

Időközben 1978-ban vízgazdálkodási technikusi oklevelet Nyíregyházán, tagja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Mérnöki Kamarának.

A TISZA-VÍZ Kft-ét tulajdonostársával együtt 1994-ben hozták létre, elsősorban a térségben jelentkező vízgazdálkodási feladatok megoldására. Az alapítás utáni években a megnövekedett vízépítési igények szükségessé tették a kapacitásbővítést, a ma 17 fővel dolgozó cég kezdetben gravitációs és nyomott szennyvízhálózatot, valamint szennyvízátemelőket építettek. A társaság 2004 óta rendelkezik minőségbiztosítási tanúsítvánnyal, amely bizonyítja, hogy a TISZA-VÍZ Kft. minőségügyi rendszere megfelel az MSZ EN ISO9001:2001 szabvány követelményeinek.

Gliba Ferenc szakmai életútja során találkozott a magas- és mélyépítés teljes vertikumával. Még KEVIÉP-es termelésirányítóként részt vett a mátészalkai szennyvíztisztító telep I. ütemének építésében, gyakorlatilag ez volt a beugró a szakmába. Közreműködött 28 település komplett ivóvízhálózatának (víztornyok – vízmű telepek) építésében, Tiszakerecseny, Csegöld, Tivadar belterületi csapadékvíz csatornáinak kialakításában. Építésvezetőként irányította az Öreg-Túr rehabilitációjának I. ütemét, amely a műtárgyak rekonstrukcióját, új műtárgyak építését és a természet közeli mederrendezést jelentette. Szűkebb pátriájában, Fehérgyarmaton a városközpont díszburkolása, a Fehérgyarmati Galéria és kerékpárút építése jelentett igazi kihívást.

„Az édesapámtól örökölt kreativitás eredményeként hihetetlen öröm számomra, ha valamit szépen meg tudok csinálni, sőt kifejezetten büszke vagyok rá, ha sikerül szépet alkotnom, – mondja Gliba Ferenc. – Ez a cégünk vezérelve is, ezért tudtunk talpon maradni a mai napig, bármilyen nehéz helyzetbe is kerültünk. Ahová mi egyszer betettük a lábunkat, oda általában visszahívnak bennünket. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik az a tény, hogy számomra a minőség a legfontosabb az élet minden területén.”

1978-ban kötött házasságot falubelijével, Bécsi Erzsébettel, aki ma az idősek gondozásával foglalkozik Fehérgyarmaton. Házasságukból két gyermekük született: 1980-ban Viktória, 1983-ban Adrienn. Mindkettőjük eddigi életútjának számtalan közös vonása van: mindketten aktív kézilabdázók, országos diákolimpiai döntőbe jutottak, mindketten a Testnevelési Egyetemen végeztek. Kézilabdás pályafutásukat Fehérgyarmaton kezdték, majd Debrecenben folytatták. Viktória ma Dunakeszin él, Inárcson az NB I/B-és kézilabdacsapatban játszik.

Adrienn, aki az elmúlt évben férjhez ment, Keszthelyen lakik, az NB II-ben kézilabdázik, valamint az ifjúsági csapat edzője, gyógy-testnevelőként Hévízen dolgozik.

Gliba Ferenc majdnem egész életét végigkísérte a futball, hiszen a kispályás labdarúgást csak néhány éve hagyta abba. Ma már a kocogás jelenti számára a testmozgást, no meg minden reggel a tízperces torna. Igazi családcentrikus ember, gyermekei sorsának alakulása a legfontosabb számára az életben, emellett szakmaszeretete, felelősségérzete révén a cég további sikeres tevékenységét tartja szem előtt.

(Északkeleti Almanach 28. kötet In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2012.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése