Csősz Ferenc

Cégvezető,

Nyíregyháza

szszb_04-24_csosz_ferenc.jpgSokan sajnálták az Opelt Nyíregyházán, amikor a közvélemény szeme láttára ment tönkre a jónevű cég egyik márkakereskedése. Mentőövet jelentett a Csősz fivérek megjelenése, akik már Záhonyban nevet szereztek a vállalkozásuknak.

Az idősebbik testvérrel, Ferenccel a leváltott szocializmus és a születési fájdalmakkal küzdő kapitalizmus egymás mellettiségéről, a lépten-nyomon tetten érhető szemléletbeli csatározásokról beszélgetünk. Ferenc már csak azért is hitelesen képviselheti mindkét oldal álláspontját, mert húsz éven át a ranglétra majdnem minden fokát bejárta a vasútnál.

Kisvárdán született 1954-ben, tipikus vasutascsaládban. Az édesapa, Csősz Ferenc állomásfőnök-helyettes volt a vasutasvárosban, a mama, Mező Irén szintén a MÁV-nál a fuvarozással kapcsolatos ügyeket intézte. A családi indíttatás folytán Ferenc Budapesten a közlekedésgépészeti szakközépiskolában érettségizett és a vasútnál helyezkedett el. Tmk-ügyintézőtől az üzemvezetőig számos beosztásban kamatoztatta hozzáértését, tehetségét.

Édesapjuk kezdte el a vállalkozást egy autósbolttal, emellett később használt autót értékesítettek, alkatrésszel kereskedtek, majd nyitottak autósboltot még Mándokon és Kisvárdán. Jó szemmel vették észre, hogy a Záhonyon átmenő hatalmas forgalom, az ukrán piac kiszélesedése révén az autókereskedelemre és az ezzel kapcsolatos szolgáltatásokra lehetőség nyílik. Érződött a piacon a hiány, s ők meglátták benne a lehetőséget. Míg Záhonyban mindenfajta autóval foglalkoztak  − éppen az eltérő igények miatt  − Nyíregyházán egy minőségileg más környezetben találták magukat. Mint hivatalos Opel márkakereskedők, a megyeszékhelyen igyekeztek egy olyan Opel centrumot kialakítani, amelyik a vevők megelégedésére, minőségileg jóval magasabb követelményeknek is precízen megfelel.

Ma már nyugodtan tervezhetik a jövőt, mert a két független Opel márkakereskedés megtette az első lépéseket. A cégvezető folyton tanul, képezi magát. Mint mondja, a hétköznapi gyakorlat a legjobb terep a vállalkozáshoz nélkülözhetetlen ismeretek elsajátítására. Nem panaszkodik, de a beszélgetésből kiderül: alig van ideje a családjára. Felesége, Szabó Ágnes közgazdasági szakközép-iskolai érettségivel a zsebében szintén a családi vállalkozásból veszi ki a részét. A záhonyi centrumban a pénzügyi és a munkaügyi kérdésekkel foglalkozik. Három gyermekük született, Viktor 17, Angelika 16 és Kinga 3 éves. Még most is Záhonyban laknak, a férj onnan jár be naponta.

− Lakhatnánk másutt is, de azt hiszem, nekünk a sors a világnak ezt a szegletét jelölte ki lakhelyül. Én nagyon örültem a lehetőségnek, hogy egy teljesen más közgazdasági környezetből, eltérő gondolkodásmód birtokában kialakíthatok egy vadonatúj vállalkozást. Természetesen nagyon hálás vagyok az édesapámnak, aki rányitotta a szememet a saját vállalkozás fontosságára. S tudja, ez a dolog másolódik. Ma az én gyermekeim nem azt hallják, hogy jön a Bokros-csomag, itt a második is, s mit csináljunk? Mi arra koncentrálunk, miként lehet saját magunknak megváltoztatni a környezetünket, a vállalkozók és mindenekelőtt a vásárlók számára elfogadhatóvá tenni a márkakereskedés szolgáltatásait. Mi igen szigorúan fogalmaztuk meg már az indulásnál: mit szabad és mit nem megtenni az elindulásnál.

Úgy véljük, csakis hosszú távú beruházásokkal, előremutató szemlélettel érdemes a dolgok megoldásához közelíteni. Soha nem azt néztem az életben, mit nem lehet megcsinálni, hanem azt, miként változtathatom megoldássá a kínálkozó lehetőséget.

A sport és az egészség mindkettőjük számára igen fontos kérdés. Záhonyban a kézilabdacsapatot másfél évig támogatták, a labdarúgók is számíthattak segítségükre. Mentőkocsit vásárolhattak Záhonyban a Csősz fivérek közreműködésével. A Karitász szervezet szintén a támogatói közt tudhatja őket. S amikor megkeresték az EB szervező bizottságának tagjai, megismerve az Európa-bajnokság és a megye érdekeit, ők is igent mondtak a felkérésre. Azt szeretnék elérni, hogy az egyre nehezedő gazdasági körülmények közt élő és működő egészségügyi és a sportszervezetek, alapítványok meg tudják valósítani nemes céljaikat. S ha ebben Csőszék segíthetnek, szívesen teszik.

Sokan irigykednek ma a sikeres vállalkozókra. Természetes, hogy az emberek jó része csak az eredményt látja, azt már nem, hogy az milyen lemondással, áldozatvállalással jár. A munkát nem, legfeljebb az eredményt irigylik. Ferenc nem neheztel ezért, igen sokféle embertípust ismerhetett meg a vasútnál.

Most egy egészen másfajta közegben próbál szerencsét. S ahogy az Opel márkakereskedés eddigi sikerei bizonyítják, jó úton halad. Igaz, ennek a megtétele fáradságos, de kit érdekel, ha ezzel próbára tehetik saját képességeiket?

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése