Balázs László

Ügyvezető igazgató,

Nyíregyháza

Balázs László.jpgAmikor 1995-ben az édesanyját utolsó útjára kísérte, bizonyára megrendítette a gondolat: szülők nélkül maradt, hiszen édesapja, aki a mezőgazdasági főiskola tangazdaságában volt gépszerelő, már jóval korábban meghalt. Így aztán a fájdalom és a gyász beárnyékolta az esztendő egészét.

Balázs László ’62-ben született Nyíregyházán, kései gyermekként. Igaz, édesanyja még csak negyvenesztendős volt, de László testvérei jóval előtte jártak korban. Ezért aztán nem nagyon lehettek vele a gyermeki csínytevésekben. A megkésettségnek persze voltak előnyei is, mert az új jövevény megkapott mindent, amire az Újtelekbokorban gazdálkodó szülőktől csak kitelt.

Itt járt általános iskolába is (az első négy osztályt), ötödiktől nyolcadikig a Váci Mihály Tanyai Kollégium lakója volt Nyíregyházán, a Városmajor utcában.

Amikor pályát kellett választani, a tinédzser valószínűleg nem gondolkodott sokat, mert a gyermek azt látta otthon, hogy a szülei sohasem pihennek, hiszen a paraszti gazdálkodás állandóan ad munkát. Ráadásul nem is lehet belőle olyan jól élni. Ezért aztán a 110. Számú Szakmunkásképző Intézetbe jelentkezett, ahol gázszerelő szakmunkás bizonyítványt szerzett 1979-ben. Jól tanult, természetes volt tehát, hogy a tanulást nem hagyta abba, és ugyanitt érettségizett a levelező tagozaton.

Ekkor már a Tigáznál dolgozott, s a munka mellett „maszekolt” is, hiszen a fiatalembernek szüksége volt minél több pénzre, hogy a terveit megvalósítsa. Aztán ott volt az iskola, de annak befejezése után sem gondolt továbbtanulásra, mert egyszerűen nem bírta volna. Nem jutott rá idő.

1983-ban megnősült. A házasságban két kislány született: Anita 1984-ben, Fanni 1991-ben. Szeretett volna még egy kisfiút is, de egyelőre lekerült a napirendről.

1991-ben két társával megalapították a BANU-SZER Kft.-t, mert tudták, hogy eléri a megyét is a gázprogram, s ezért érdemes önálló vállalkozásba kezdeni. A cég a következő esztendőben kezdte meg működését. Év végére kiderült, hogy a sikeres munkához egész emberre van szükség, ezért otthagyta a Tigázt. A kft.-nek megalakulása óta egyik ügyvezető igazgatója. Kezdetben akadt gond bőven. A legfontosabb feladat az volt, hogy megismertessék a céget a megyében, hiszen be kellett törni a piacra. Ez pedig egyáltalán nem volt könnyű, számos akadályt kellett legyőzni. Végül azonban ez is sikerült, mert mindnyájan hittek benne, hogy jó utat választottak maguknak. Jelenleg kereskedelem és kivitelezés a fő profiljuk, önálló telephellyel, saját gépparkkal rendelkeznek, kilenc ember megélhetését biztosítják. Bőven adott munkát a gázprogram megyénkben, de mostanra beszűkültek a lehetőségek, sajnos egyre fogy a vásárlóerő. Ezért berendezkedtek a különféle gázüzemű készülékek szervizelésére, valamint kiléptek a megyéből és − például − Borsod megyében vállalnak munkát.

Balázs Lászlónak sohasem voltak nagyratörő tervei. Nem vágyott fantasztikus gazdagság után, csak olyan működőképes céget szeretett volna létrehozni, amely képes arra, hogy a benne részt vevőknek megélhetést biztosítson. Ezt az elmúlt években sikerült megvalósítani, és ezt mindenképpen sikernek érzi.

A vállalkozás azonban halálra van ítélve, ha nem gondoskodnak a fejlődéséről. A BANU-SZER Kft. tagjai is azon fáradoznak, hogy minél biztosabban álljon a cég a lábán. Új üzlet megnyitásán gondolkodnak, igyekeznek minél több megrendelőt szerezni. Ez pedig csak úgy lehetséges, ha minden munkájuk egyben referenciául is szolgál. A tisztességes szolgáltatás mindig is nagyon fontos, de napjainkban különösen felértékelődik, mert egyre nehezebb megrendeléshez jutni.

Valaha Balázs László azért nem választotta a gazdálkodó életformáját, mert szerette volna, ha több szabad idővel rendelkezik, nem kell minden percét munkával töltenie. A vállalkozás azonban nem engedi meg ezt az életmódot, így aztán nagyon kevés időt tölthet a családjával. Nyaranként elmennek üdülni valahová, de jó lenne, ha ezt gyakrabban megtehetnék.

Év közben jólesik egy kis futball a haverokkal, néha pedig asztaliteniszezés. Amikor jó az idő, csavargás a gyerekekkel az erdőben.

Amikor Balázs Lászlóval az Ady Endre utcai lakásban beszélgetünk, éppen egy tüdőgyulladásból lábadozik. Érthető, ha nincs olyan jó kedve. Bár az is igaz, hogy a január eleji gazdasági és üzleti pangás, a várható és a már bejelentett intézkedések nem kínálnak túlságosan sok optimizmust. Márpedig a vállalkozásnak még sokáig életben kell maradnia, hiszen ő is meg a társai is gondoskodni akarnak a gyerekek jövőjéről. Van feladat elég, de arról sem szabad megfeledkezni, hogy Balázs László mindössze harminchárom éves. Abban a korban van, amikor a legtöbbet képes teljesíteni, amikor még nem érezheti azt, hogy elfáradt, vagy egy-két napnál több pihenésre lenne szüksége.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése