Veisz László

Nyugdíjas,

Nyíregyháza

szszb_04-152_veisz_laszlo.jpgKevés ember mondhatja el magáról nyugdíjasként, hogy nagyon elfoglalt. Veisz Lászlónak van egy hobbikertje, a Rókabokorban egy gyümölcsöse. Mellette a „Haladás” vadásztársaság gazdasági ügyeit intézi, s amikor megkezdődik a vadászidény  − természetesen  − a puska is kézbe kerül.

A kertvárosi ház körül is mindig van teendő, és ha végképp unatkozna, ott vannak az unokák. Igénylik a törődést és a szeretetet. Ez persze egyáltalán nem baj, sőt, nagyon is jó, mert nem érezheti magát olyannak, mint akit a nyugdíjaztatásával partra vetett az élet.

Rakamazon született 1933-ban. Ötesztendős volt mindössze, amikor meghalt az édesapja. Három fiúgyermek maradt utána és a mérhetetlen gond. Veisz László jól tanult, a polgárit Tokajban kezdte, a középiskolát Debrecenben. Itt is érettségizett, s innen jelentkezett a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemre.

Nagyon nehéz időszakban folytatta tanulmányait, az ötvenes évek közepe volt ez… Az ötvenhatos események kezdetekor hazament, politikailag sohasem volt aktív, mindig jobban érdekelte a szakma. Szerencse is volt ez, nem kellett az aktuális széljáráshoz igazodnia, s ez közismert volt róla. 1957-ben gépészmérnöki diplomát kapott, még abban az évben meg is nősült. Mindketten Csepelre kerültek.

Veisz László a Vas- és Fémművek központi tervező irodájában kapott munkát, a felesége a cég erőművében lett könyvelő. Miután megszülettek a gyerekek  − 1959-ben a fiú, 1961-ben a lány  −, otthon maradt, s azóta is a háztartást vezeti.

Szerencsésnek mondhatja magát, hiszen egészen fiatalon a mélyvízbe dobták. Sokféle feladatot kapott. Részt vehetett például egy szovjetunióbeli csőgyár rekonstrukciójában, ahol rengeteg gyakorlati tapasztalatot szerzett. Öt szép, tartalmas esztendőt töltöttek Csepelen, de hazahúzta őket a szívük.

Igaz, egyelőre a Hajdúsági Iparművekben kapott munkát. Célgépszerkesztő lett. Nem sok ideig tartott az itteni munka, mert egy pályázattal az akkor induló nyíregyházi gumigyárba került a gépészeti osztályra osztályvezetőnek.

1962-ben úgy döntöttek, hogy letelepítik Budapestről a gumigyárat. Ennek a beüzemelése tartozott a feladatai közé. Labdaüzem létesült, 1967-ben a Pálma termékeit telepítették Nyíregyházára.

A legnagyobb fejlesztés 1978-ban indult, ez a mezőgazdasági gumiabroncs-gyártás beindítása volt amerikai Good Rich licenc alapján. A technológia és a gépészeti átvételre 1979-ben kiutazott az USA-ba, ezt később egy újabb tanulmányút követte. Volt még egy távoli utazása. Mivel a kerékpárköpeny gyártását Vietnamba telepítették, két alkalommal kiutazott a helyszínre. A távoli országban olyan élményeket szerzett, amelyeket sohasem lehet elfelejteni, hiszen nincs mindenkinek módja olyan különleges világba csöppenni, mint a vietnami.

A legnagyobb értékű beruházás, melyet Nyíregyházán irányított a szövetmegdolgozó üzem (a kalander) beindítása. Ennek befejezése után kérte a nyugdíjaztatását, 1991-ben. Még maradhatott volna, de fájt neki, hogy több részre szakad a gyár, ő pedig egyben szerette volna látni.

Azok az időszakok maradtak meg benne elevenen, amikor önálló alkotó munkában lehetett része. Bizonyos értelemben szerencse volt, hogy a budapesti központ hagyta a nyíregyházi gyárat önállóan dolgozni. Itt pedig mindig olyan termékeket állítottak elő, amelyeket el lehetett adni itthon is, külföldön is.

Sokszor kellett azzal a nézettel harcolnia, hogy a szabolcsi munkás nem olyan, mint az ország más részein élő. Sohasem értett egyet ezzel. Maga azt tapasztalta, hogy ha megmondják, mit kell csinálni, a szabolcsi ember megbízható, jó munkát végez.

Ugyanez vonatkozik a vezetőkre is. Következetesség és felelősségérzet. Talán ez az a két sajátosság, ami feltétlenül tiszteletet parancsol azok között, akiket irányítani kell.

Veisz László ma is büszke arra, hogy korán reggel már bent volt a munkahelyén  − előbb, mint kellett volna -, s mindenről informálódott. Nem lehetett becsapni, mert mindenről tudott. Határozott volt, mert nemet mondani. Egy kicsit elmosolyodik, amikor eszébe jut: ha nagybetűkkel ráírta egy aktára, hogy NEM, mindenki tudta, semmi értelme a vitának. Ettől függetlenül sohasem volt haragosa, bár lehet, hogy nem mindenki szerette.

Amikor az álmairól faggatom  − talán nem véletlenül -, a cégről beszél. Szeretné megérni, hogy egyszer még személygépkocsi-gumiabroncsot is fognak Nyíregyházán gyártani. Most, hogy Magyarországon többféle gépkocsit is szerelnek, bizony nem lenne rossz üzlet a köpenyeket Nyíregyházán gyártani. Az előkészítésben szívesen részt venne.

Ez a Taurus jövője szempontjából is nagyon fontos lenne, hiszen folyamatos fejlesztés nélkül nem lehet tartósan versenyben maradni. A világpiac arra tanít, hogy mindig új termékekkel, új megoldásokkal kell megjelenni, mert ellenkező esetben a cég felélheti az elért eredményeket.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése