Novák Tibor

Nyugalmazott erdészeti igazgató,

Nyíregyháza

szszb 24 km Novák Tibor.jpgA természet közelsége, a természet szeretete végigkíséri szinte az egész életét. Mindig a fák, az erdő közelében élt, a Zempléni-hegység nyugati részén fekvő Regécen látta meg a napvilágot, ahol úgy mondják, „ezen a vidéken szinte ránk szakad az erdő”. Életének következő szakasza egy gazdag történelmi múltú iskolavároshoz, Sárospatakhoz kötődik, ide járt az alma materbe. Érettségi után először a katonatiszti pályára gondolt mint hivatásra, érdekelték a fegyverek, ez volt a fő oka vonzódásának, de édesanyja tanácsára a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem mellett döntött. Szerette a természetet, a természettudományokat, vonzották a fegyverek, úgy vélte az erdészszakma mindhárom szenvedélyének sajátos ötvözete, hiszen a fegyverviselés az egyik feltétele, hogy ezt az igen sokrétű munkakört egyáltalán betölthesse az ember.

Az egyetem befejezése után fűtötte a kalandvágy, szeretett volna külföldre menni. Kezdetben a geodétáknál dolgozott, onnan kínálkozott lehetőség Vietnamban, esetleg Libanonban munkát vállalni, ezen keresztül pedig világot látni.

Hét hónapot töltött a geodétáknál, ez idő alatt nyilvánvalóvá vált számára, hogy nem ez a neki való feladat, a külföldi munka is kútba esett az izraeli háború miatt. Újabb fordulópont következett életében. Pálházára került műszaki vezetőnek a műszaki erdészethez, ahol a szállítástól kezdve a festésen, cserépkályharakáson át az építkezésekig sok mindennel foglalkoztak az építőbrigádok.

Építettek többek között szolgálati lakásokat, víztornyot, műhelyeket, mindent, amire az erdőgazdaságnak szüksége volt. Emellett sok karbantartási munkát végeztek. Hat évig épített Pálházán, illetve a Borsodi Erdőgazdaság üzemeltetési területén. Mivel Sopronban az Erdőmérnöki Karon végzett, ez a képesítés igen sokrétű elhelyezkedési lehetőséget biztosított számára, hiszen az út-, vasút-tervezés mellett kétszintes lakóházak kivitelezési terveinek elkészítésére is volt jogosítványa.

A szakmai fejlődést fontosnak tartotta, ezért folytatta tanulmányait Sopronban, ahol fahasználati, anyagmozgatási szakmérnöki végzettséget adó kétéves képzésen vett részt. Ez a képzettség lehetőséget adott arra, hogy az építés területét elhagyva megpályázza a Nyíregyházán meghirdetett erdőmérnöki állást.

1979-ben került a szabolcsi megyeszékhelyre, az eltelt évek alatt megszokta, megszerette ezt a várost, bár kezdetben szokatlan volt a hegyvidék után az Alföld. Ez egy igen összetett munka volt, először fakitermeléseket irányított, majd elődje, Tátrai László nyugdíjba vonulását követően átvette az erdészet irányítását, és megtapasztalta az ártéri és homokbuckatetőkön folyó erdőgazdálkodás minden szépségét és nehézségét. Vezetőként 1984-től 2007 februárjáig irányította a Nyíregyházi Erdészetben folyó munkát.

Bár az idő mindent megszépít, voltak nehéz helyzetek, amikor úgy termeltek télen az ártéren, hogy közben jött a jeges víz, de mentették a fát, hogy ne vigye el az ár. Komoly feladat volt kötött talajon az erdősítés, amikor gyorsan tavaszodott.

Nagy kiterjedésű a Nyíregyházi Erdészet, 23 községhatárt érintett közigazgatásilag. Eleinte 110 hektár fát termeltek ki véghasználatra évente, melyet nagyrészt akáccal, kevesebb tölggyel, nemes nyárral vagy egyéb lombos fafajokkal újítottak fel.

Kállósemjén, Nagykálló, Oros, Érpatak környékének erdősítése is az ő irányítása alatt történt. A művelési, használati alapágazatok mellett már abban az időben is működtettek gépüzemet és fagyártmányüzemet, ahol főleg exportra szőlészeti alapanyagot, lakossági igényre pedig közjóléti berendezéseket készítettek. Ebből a néhány adatból is látszik, hogy volt munka bőven.

A fegyver mindig nagy szerelem volt, a sörétes szolgálati szinten jár a munkához, de hobbiból, kikapcsolódásként is vadászik. Sportvadász a tiszadobi vadásztársaságnál, amikor ideje engedi, meghívás alapján más társaságoknál is. Azt mondja, ebben a sportban az a szép, hogy járják az erdőt, figyelnek a természet minden rezdülésére, jó a csapat, hiszen hasonló érdeklődésű emberek alkotnak egy-egy vadásztársaságot. Trófeái közé tartozik több őzbak, muflonkos, dámbika, gímszarvas. Amikor munkája az Állami Erdészetnél befejeződött, nem a pihenést választotta, hanem a folytatás mellett döntött a Napkori Erdőgazdák Zrt.-nél. Ha van egy kis szabad ideje, Oroson a kertjében tevékenykedik, vannak virágok, vetemények, szalonnasütőhely, ahol tavasztól őszig sok kedves ismerős megfordul egy-egy ízletes vacsorára.

Nyaranta egy-két hetes pihenésre a Balaton környékére vagy Sopronba utaznak, odavaló a felesége, de őt is odakötik a diákévek emlékei. Regécre is hazajár, főleg falunapra, az mindig egy nagyon jó program, ilyenkor akár 2000 ember is megfordul kedves kis szülőfalujában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 24. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése