Kormos László

A megyei rendőr-főkapitányság gazdasági igazgatója,

Nyíregyháza

szszb_15-26_kormos_laszlo.jpgEgy gazdasági vezetőnek mostanság nincs könnyű dolga, főként, ha költségvetésből kell gazdálkodnia. Az év elején központilag elosztott pénz, nem biztos, hogy kitart az év végéig. Így aztán elő kell venni minden tudományát, hogy az év utolsó napjaiban is jusson pénz mindenre.

– Talán ez a szépsége ennek a szakmának. Úgy megteremteni a feltételeket, hogy elégedett legyen az állomány, de a pénzel is takarékosan gazdálkodjunk. Azt nem mondhatjuk, hogy azért nem eredtünk a bűnözők nyomába, mert nem volt pénz a gépkocsit megtankolni. A nehézségek inkább az állomány elhelyezésénél adódnak, egyes helyeken lehetnének jobb körülmények és feltételek, de sokszor a jogos igényre, ha ideiglenesen is, de nemet kell mondani. Éppen emiatt azt szeretném, ha a konkrét feladatokra biztosítanák a költségvetési összeget. Egyértelműen nyomon követhető lenne, hogy a meghatározott feladat mennyi pénzbe kerül. Úgy ítélem meg, hogy ebben az évben még lesznek nehézségei a rendőrségnek, bizonyos takarékossági korlátozásokkal kell majd átvészelni a nehezebb időszakot – vallott a munkájáról.

Az élet útjai kifürkészhetetlenek. Ezt Kormos László esetében mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Borsod megyéből került Nyíregyházára, no ennek nyomós oka volt, ugyanis élete párját itt találta meg. Edelényben született, ott járt általános iskolába és ott is érettségizett. A pedagógus szülők is ösztökélték a továbbtanulásra, de ő maga sem elégedett meg a középiskolai végzettséggel. Már gyerekkorában vonzódott az építészet iránt, így Debrecenben tanult tovább és szerzett magasépítő üzemmérnöki diplomát. Itt ismerkedett meg a későbbi nyíregyházi feleségével, akivel 1986-ban kötött házasságot.

Katonaságot követően egy rövid ideig az építőiparban művezetőként dolgozott, majd 1987-ben szerelt fel rendőrnek. Baráti körben vetődött fel, hogy a rendőrség létszámot bővít. Fiatalemberként csábító volt a lehetőség számára. Az elhatározást tett követte. A Nyíregyházi Rendőrkapitányságon vizsgálótisztként kezdett. Közben elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. Az eredeti szakmájához hűen 1991-ben a megyei főkapitányságra került műszaki osztályvezetőnek. Innen az ezredfordulón tovább lépett, kinevezték gazdasági igazgatónak. Ehhez az is hozzájárult, hogy 1996-ban a közgazdasági egyetem belügyi gazdasági szakát is elvégezte. Így minden együtt volt, ahhoz betöltse ezt a nem kevésbé mozgalmas és főként felelősségteljes beosztást.

Így a fegyveres testületnél is maradt az eredeti szakmájában, bár a tevékenységét sajátos területen gyakorolja. Felelősséggel tartozik az állomány ruházatának, fegyverzetének az előteremtéséért, épületek felújításáért, karbantartásáért, a bérezéssel kapcsolatos feladatokért és mindenért, ami a megye rendőri erőinek a zavartalan működését biztosítja. Nem kevesebb, mint ötmilliárd forinttal gazdálkodik, ami nagy odafigyelést igényel tőle és munkatársaitól.

Ahogy mondta: bízik benne, 2003-ban a hivatásos állomány számára elfogadható és megnyugtató bérfejlesztés történik a rendőrségen. Ez azért is fontos, mert legutóbb két éve rendezgették a fizetéseket. A másik nagy terve erre az évre, hogy végre nyélbe ütik a Nyíregyházi Rendőrkapitányság elhelyezését a volt Szavicsav épületkomplexumában, így a főkapitányság kellő mértékben tud terjeszkedni, jobb körülményeket teremtve a dolgozóknak.

Kormos Lászlót a munka után otthon ügykezelő felesége, Katalin, 15 éves fia, Bence és 13 éves lánya, Viki várja a belvárosi lakásban. A gyerekek még pályaválasztás előtt állnak. Egy biztosnak tűnik, hogy nem a rendőri pályát választják, ennek csupán egy oka van, hogy a családfő munkája miatt sokat van távol tőlük, de megértéssel vannak iránta, sok segítséget, támogatást és biztatást kap tőlük.

Havonta többször is felkerekedik a család és meglátogatják a Borsod megyében élő nagyszülőket. A családi fészekben békésen eltöltött napok erőt adnak a nehéz hétköznapokra. Szereti Borsod megyét, de ma már Nyíregyháza jelenti számára az otthont. Eleinte idegenkedett a szabolcsi megyeszékhelytől, de ahogy látta dinamikus fejlődést, megszerette Nyíregyházát. Így a csábításoknak is ellenállt, mert volt időszak, amikor csalták szülővárosába dolgozni.

Szívesen beszél a két hobbijáról. Az egyik a horgászat. Kifejezetten csak az élővízi horgászatot kedveli. Saját csónakkal szeli családostul a Bodrog és Tisza vízét immár tíz éve. Talán nem is a zsákmány a legfontosabb számukra, hanem a természet szépsége, ami magával ragadja őket. A fogott halat viszont szívesen elkészíti, mestere a halászléfőzésnek, barátai így vélekednek. A másik nagy szerelme a vadászat. Ezt nemcsak hobbi szinten, hanem versenyszerűen is űzi. Többek között tagja volt az Országos Rendőr-vadászversenyen diadalmaskodó megyei főkapitányság csapatának, azóta is minden évben dobogón végeznek. Gyakran felbukkan a sportpályák környékén is. A kézilabdát és a röplabdát azért is kedveli, mert a gyerekei ebben a két sportágban jeleskednek, ő a gyerekek legnagyobb drukkere.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése