Dr. Tóth Ferenc

Megyei rendőrfőkapitány,

Nyíregyháza

szszb_13-32_dr_toth_ferenc.jpgEgy kellemes kerti partin bárkinek megszólalhat a mobiltelefonja, ez manapság természetes dolog. Még akkor is, ha a házigazdáé csörög, aki egy kicsit meglepődve hallgatta Orbán Péter országos rendőrfőkapitány ajánlatát, aki magasabb beosztást kínált számára. Abban a percben Tóth Ferenc agyán villámgyorsan átvillant, hogy ezer szállal kötődik Debrecenhez, ott született, idős szülei ott élnek, iskola, sport, barátok, mind oda kötik, ugyanakkor azt is átgondolta, hogy korábban már egy hasonló ajánlatot visszautasított, s lehet, hogy több ilyen lehetőség nem lesz. Lelke mélyén tudta, felkészültsége, szakmai tapasztalata, emberismerete alapján érdemes lenne megpróbálni, a jelenleginél még nagyobb feladatot, mégis gondolkodási időt kért.

Néhány nap gondolkodási idő után igent mondott Orbán Péter felkérésére, aki a szomszéd megye közbiztonsági igazgatóját 2000. október 1-jével nevezte ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye rendőrfőkapitányává.

– Kívülről látva ez a megye sokkal rosszabb helyzetben lévőnek látszik, mint amilyen valójában, amilyennek itt dolgozva magam érzékelem. Mindez vonatkozik a rendőri és a civil szférára egyaránt – értékelte az elmúlt másfél év tapasztalatait Tóth Ferenc.– Becsületes, munkájukat szerető, dolgozni tudó és akaró emberek vesznek körül, akikkel lehet együtt dolgozni. Ennyi idő után talán elmondhatom, úgy érzem, elfogadott, befogadott a megye.

Harminckét év rendőrségi szolgálatot mondhat magáénak Tóth Ferenc, aki a debreceni általános iskolás évek után a cívis város gépipari technikumában érettségizett. Nagyon jó hírű iskola volt, akkoriban többszörös túljelentkezéssel lehetett ide bejutni. A technikusi végzettség megszerzése után röviddel bevonult katonának, az akkor induló belügyi tartalékos tisztképzésre sorozták be. A jobbak, illetve azok, akik elhivatottságot éreztek a rendőri munka iránt, átjelentkezhettek a hivatásos állományba. Így került 1969-ben Tóth Ferenc a debreceni rendőrkapitányságra. Az első időszakban bűnügyi területen dolgozott, majd szabálysértési előadó, később alosztályvezető, osztályvezető volt. Munka mellett 1990-re elvégezte a jogi egyetemet. Még ebben az évben a debreceni rendőrkapitány általános helyettese lett.

A rendszerváltás után egy apró vargabetű után a berettyóújfalui kapitányság vezetésével bízták meg. A megbízáskor néhány hónapról volt szó, de annak a szép feladatnak a végrehajtása valójában egy év lett.

Bár sokan kérték, hogy pályázza meg hosszabb időre az állást, úgy döntött, hogy inkább Debrecenben dolgozik tovább. Előbb a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztály vezetője lett, majd egy év múlva a főkapitány helyettesévé, közbiztonsági igazgatóvá nevezték ki.

– Az elmúlt másfél év alatt nagyon keményen dolgoztunk, de a sok sikerélmény valódi ellentételezése munkánknak. Komoly eredménynek tartom, hogy az előző évhez képest 2001-ben több mint kétezerrel lett kevesebb a megyében az ismertté vált bűncselekmények száma, s azt is, hogy ezzel összefüggésben nálunk lényegesen kisebb a sértetté válás esélye, mint az országos átlag.

Tóth Ferenc továbbra is Debrecenben lakik, minden nap átjár a szomszéd megyeszékhelyre, de nem tartja haszontalannak az utazgatással eltöltött időt. Odafelé fel tud készülni a napi feladatokra, visszafelé pedig értékelni tudja az aznap elvégzett munkát. Amikor a megyei közgyűlés tagjai rákérdeztek, mennyire lesz jelen a közéletben, akkor megígérte, hogy szolgálati lakása lesz Nyíregyházán, így sem a szakmai, sem a protokoll rendezvényekről nem fog hiányozni.

A főkapitánynak a sport az élete része. Fiatalabb korában aktívan focizott, bevonulásáig a DVSC csapatában rúgta a labdát. A katonaság után a rendőri munka mellett már csak hobbi szinten játszott, kispályán ma is szívesen focizik. Minden sportágat szeret. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Testnevelési és Sport Intézettel is jó kapcsolatot alakított ki. A maga módján támogatja megyénk sportját, örül, hogy a megyei rendőrállomány több tagja sportol. Szeret vadászni, de inkább a természet, a gyaloglás, a jó társaság vonzza. A felesége Debrecenben fodrász, két felnőtt gyermeke közül Ferenc fia elvégezte a rendőrtiszti főiskolát, jelenleg a jogi egyetem levelező tagozatán tanul. A fia révén Tóth Ferenc másfél éves fiúunokával büszkélkedhet. Lánya, Tímea, a debreceni polgármesteri hivatal köztisztviselője. Mivel társasházban laknak, már régebben vásároltak egy kertet, ahol barátságos környezetben pihenhetnek, fogadhatják a barátokat, egy-egy kerti parti alkalmával.

Az ötvenhárom éves főkapitány – akit a köztársasági elnök 2002. február 15-én rendőr dandártábornokká nevezett ki – az emberi és a szakmai tisztességet helyezi életfilozófiája homlokterébe. Azt vallja, amit a bölcs kereskedő: „Hosszú távon legjobb üzlet a becsület.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 13. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2002.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése