Dr. Pásztor Miklós

Rendőrkapitány,

Nyíregyháza

szszb_10-48_dr_pasztor_miklos.jpgA Nyíregyházi Rendőrkapitányság az ország harmadik legnagyobb vidéki kapitánysága. A központban és a nyolc őrsön közel félezer ember dolgozik. Nyíregyházán kívül még 44 önkormányzat területe tartozik hozzá, ahol 270 ezer lakos él. Ez már önmagában meghatározza azt, hogy milyen alapvető területet kell kézben tartania dr. Pásztor Miklós kapitányságvezetőnek, akit a belügyminiszter a közelmúltban nevezett ki ezredessé. Négy évvel ezelőtt, 33 évesen, az ország legfiatalabb kapitánya lett, most meg a legfiatalabb ezredesként tartják számon.

Pásztor Miklós Csengerben született, de Nábrádon nevelkedett, szülei ma is ott élnek. Ezért aztán gyakran ellátogat a szatmári településre. Középiskolába már a megyeszékhelyre járt, a Kölcseyben érettségizett német tagozaton. Innen Szegedre vezetett az útja, ahol az Igazságügyi Minisztérium társadalmi ösztöndíjasaként a József Attila Tudományegyetemen szerzett diplomát. Az ösztöndíjjal azt a kötelezettséget vállalta, hogy az egyetem befejezését követően a bíróságon fog dolgozni. Aztán mégis a rendőrségen kötött ki. Ugyanis a minisztérium akkor éppen nem tudott állást biztosítani számára.

Rokonai ösztönzésére jelentkezett a megyei rendőr-főkapitányság pályázatára, ahol jogi végzettségű embert kerestek. Befutott, mármint a pályázók közül. Frissen felparolizott hadnagyként a megyei vizsgálati osztályon kezdett el dolgozni. Itt közvetlenül alkalma volt megismerkedni a bűncselekmények széles skálájával. Közben a Rendőrtiszti Főiskola levelező bűnügyi tagozatán folytatta tanulmányait. Mire elvégezte, már Tiszavasváriban vezette a helyi őrsparancsnokságot, amely az 1989-ben induló őrsprogram keretében kezdte meg működését. Két év múlva visszakerült a megyei főkapitányságra, ahol a főkapitányi hivatalt irányította mintegy négy éven keresztül. Utána tíz hónapig az MRFK gazdasági igazgatója volt, majd 1996. január 1-jével kinevezték a Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetőjének.

Közben folytatta tanulmányait, és 1992-ben jogi szakvizsgát tett. Tudását külföldön is gyarapította, 1993-ban több hónapon keresztül a németországi Báden-Württenbergi rendőr-akadémián a nyelvi képzés mellett hasznos gyakorlati tapasztalatokat szerzett. A német nyelvtudása jól jött amikor 1994-ben a Nemzetközi Rendőrszervezet (IPA) megyei elnökévé, nem sokkal utána az országos elnökség tagjává választották. Erre a tisztségre külön is büszke, hiszen a szervezet feladata az egyes országok rendőrei számára a szakmai és baráti kapcsolatok kiépítése. A megyei szervezet legutóbbi humánus cselekedete a Kárpátaljai árvízkárosult gyerekek segítése volt.

– A lehetőségeket számtalanszor az élet produkálja és spontán jönnek – mondja. De mindig azok előtt nyílnak meg, akik keresik is. Az új munkaterületek megpezsdítik az ember fantáziáját és alkotó kedvét. Ez véleményem szerint jó hatással van a munkahelyre és az egyénre is – vallja eddigi pályafutásáról a 38 éves kapitány. A munkájáról és ezredesi kinevezéséről így beszélt:

– Szeretem kikérni a kollégák véleményét. Nem csak a kollektív bölcsesség miatt. A vezetők között is vannak fiatalok, így az újszerű megoldások hamarabb előtérbe kerülnek akár konkrét feladatok végrehajtásában. A feladatot mindenkinek végre kell hajtani, ami rendet és fegyelmet követel. Azt tudomásul kell venni, hogy nehezebb gazdasági körülmények között kell teljesíteni a rendőrségnek. Mindezt csak hittel lehet végigcsinálni.

– Nagy feladatnak tartom, hogy a kapitányság területén élő lakosság elvárásának megfeleljünk, bár azzal is tisztába vagyok, hogy mindig lesz, akinek sérelmei vannak. Azt tapasztalom, hogy a kapitányság területén és Nyíregyházán semmivel sem rosszabb a közbiztonság, mint az ország bármely pontján. A nemrégiben városunkban járt Peter Tufo amerikai nagykövet mondta: a tőke ösztönösen megérzi, hogy hol van biztonságban, s Nyíregyházát e helyek közé sorolta. Személyesen is felelősséget érzek a városban a hajléktalanok meg a cigányok sorsáért. Ezért is kezdeményezünk számos olyan városi fórumot, ahol a hajléktalanok, áldozattá vagy bűnözővé válásának veszélyét vizsgáltuk meg, vagy jártunk közben, de a cigány lakosság körében is nagyon sokan vannak, akik a társadalom perifériájáról, nemcsak magukat, hanem az egész cigányságot igyekeznek kiemelni. Ennek a két társadalmi csoportnak a beilleszkedésének zavarai nagymértékben kihatnak a közbiztonságra, ezért is érzem magaménak az ő problémáikat.

– Úgy érzem az ezredesi kinevezésem nem csak a kapitányi posztnak szól. Amikor az én munkámat elismerik, minden kollégámat dicsérik. Az elért sikerekért mindenki tett valamit.

A kapitány is ember, és szeret lazítani, bár van, amikor a szórakozás egybeesik munkájával. Amikor teheti a Szpari minden hazai mérkőzését megtekinti, egyúttal ő a rendőri biztosítás parancsnoka is. Zűr még soha nem volt. Ám az igazi kikapcsolódást számára a négyéves Emese és a másfél éves Zsófia lányaival és feleségével eltöltött idő jelenti.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése