Dr. Ignácz István

Megyei rendőr-főkapitány,

Nyíregyháza

szszb_09-4_dr_ignacz_istvan.jpgNoha sohasem ment elébük, a legek mégis gyakran szegődtek dr. Ignácz István rendőr dandártábornokhoz, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjéhez. Egy időben ő volt az ország legfiatalabb rendőr ezredese, később dandártábornoka, illetve az Országos Rendőr-főkapitányság legfiatalabb bűnügyi főigazgatója. A nem mindennapi karrier állomásai mégsem szédítették meg: a legtermészetesebb módon, a legjobb tudása szerint tette mindenkor, mindenhol a dolgát. A legekre nála ez a lehető legegyszerűbb válasz.

Ignácz István Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, egy kis Hernád-völgyi faluban, Rásonysápberencsen született 1955. február 3-án, a család harmadik gyermekeként. Két nővére és egy húga van. A család örült a „kisinas” jövetelének: Jó katona, avagy rendőr lesz belőle! mondták, merthogy a felmenők közt sem volt ritka az egyenruhás. Édesapja is rendőrként szolgált, a körzeti megbízotti irodát vezette, zászlósként ment nyugdíjba.

Az általános iskolát szülőfalujában és a közeli Kázsmárkon végezte, majd a boldog diákévek következtek az abaújszántói mezőgazdasági szakközépiskolában. A növénytermesztés éppúgy érdekelte, mint az állattenyésztés, a tantárgyak közül főként a biológiát kedvelte. A mezőgazdaság helyett mégis az egyenruhát választotta: Körmenden, majd Budapesten elvégezte a kétéves rendőrtiszti iskolát. Már annak birtokában jelentkezett a budapesti Rendőrtiszti Főiskola bűnügyi-nyomozói szakára, a diplomát 1978-ban vette kezébe. A szakdolgozatában együtt kapott helyet a mezőgazdaság és a rendőri szakma, merthogy abban „A termelőszövetkezetekben elkövetett vagyonelleni bűncselekmények”-et taglalta. A kitűnő munka eredménye az volt, hogy megkeresték Borsodból és helyet biztosítottak neki a megyei rendőr-főkapitányság mezőgazdasági alosztályán. Ez operatív feladat volt, kiterjedt kapcsolatot jelentett az erdészettel, a vízügyi igazgatósággal, a mezőgazdasági szövetkezetekkel.

Az 1985-ös esztendőt nagy tanulóévként tartja számon, ugyanis ekkor lett a Miskolci Rendőrkapitányság vizsgálati alosztályának, majd osztályának vezetője. Itt életre szóló útravalót kapott dr. Pető József kapitány-helyettestől, nevezetesen, hogy minden ügy azonnali döntést kíván.

– Ezt megfogadva, sosem halogattam a döntéseimet, és ezt várom el a beosztottjaimtól is – mondja.

Közben, persze történt egy és más. Megnősült, két fiuk született, a Miskolchoz közeli Arnóton belefogott az építkezésbe (a családjával ma is ott élnek), és felvételizett a Miskolci Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára. Még mindig a fülébe cseng feleségének a két eleven srácot csitító hangja: Csendesebben, apátok tanul!

– Bizony, a feleségem nyújtotta nyugodt háttér nélkül mindez nem ment volna! – emlékszik vissza.

Aztán, mint mondja, 1992-ben váratlanul érte Forgács László borsodi rendőr-főkapitány kérése: legyen a bűnügyi igazgatója. Igent mondott, az első feladat a Diósgyőr-Fradi meccs szurkolóinak a megfékezése volt. Forgáccsal három évig dolgoztak együtt.

Szintén meglepetésként érte, amikor 1996-ban az országos rendőr-főkapitány, majd Kuncze Gábor belügyminiszter bűnügyi főigazgatónak hívta. Fiatalnak tartotta magát a nagy kihívást jelentő feladatra, de igyekezett megfelelni. „Több-kevesebb sikerrel” – ekként sommázza e két évet. Az idő tájt élte meg Budapest az alvilág robbantásos időszakát, amely bőven adott munkát a rendőrségnek. Az ’98-as választások után más megyékbe is hívták, ő viszont a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rendőr-főkapitányság vezetői tisztére mondott igent, amikor a megye vezetői megkeresték. A lakóhelyéhez való közelség mellett a két szomszédos megye hasonlósága is érvként szerepelt döntésében. Eddigi működése ugyancsak eredményes: megyénkben ’99-ben több mint hat százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, amely jóval alatta marad az országos átlagnak. A szinte valamennyi területről elmondható pozitív változás a nyomozási eredményességi mutatóra is igaz: az országos ötven százalékkal szemben a rendőreink – valamennyi megyét megelőzve – hetvennyolc százalékos eredményességet produkáltak.

A főkapitány állandó kapcsolatot tart az ügyészséggel, a bírósággal, az önkormányzati szervekkel, a települések lakossági fórumain pedig pontos és fontos visszajelzéseket kap a rendőrség munkájáról.

Mindemellett tanít a miskolci egyetemen és a nyíregyházi főiskolán. Aktívan sportolt, ám a focira, röplabdára, karatéra, birkózásra már csak csipetnyi ideje marad. A kikapcsolódást arnóti kertje jelenti. A méhesét csodálattal figyeli: az embernél mennyivel tökéletesebb társadalomban élnek. Felesége a ház körüli teendőket látja el, a nagyobbik fiuk Gödöllőn rendőr, munka mellett az Agrártudományi Egyetemre jár, a kisebbik a Miskolci Rendőr-szakközépiskola tanulója. Nemcsak a tanulással, de olykor az apjukkal is megbirkóznak.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 9. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése