Tamás György Lajos

Megyei rendőrfőkapitány-helyettes,

Nyíregyháza

szszb_15-52_tamas_gyorgy_lajos.jpgHarminc éve került a megyei rendőr-főkapitányság állományába Tamás György Lajos ezredes. A három évtized alatt több területen is dolgozott, megismerve a rendőri hivatás csínját-bínját. Az utóbbi tizenegy évben közbiztonsági igazgatóként, főkapitány helyetteseként tevékenykedik.

– Valami azt sugallta 1971-ben, hogy ne elégedjek meg a megszerzett szakmával és válasszam a rendőri pályát, már akkor egy megmagyarázhatatlan vonzalmat éreztem a hivatás iránt. Azóta sokszor végig gondoltam az eddigi életem útját, s megállapítottam, hogy legjobban ezt szeretem csinálni, talán a változatosság és sokrétűsége miatt – idézi fel az eltelt éveket.

Hogyan is kezdődött? Tiszadadán látta meg a napvilágot. Odaköti a gyerekkora, az általános iskola befejeztével került el otthonról. Ám azóta sem szakadt el szülőfalujától, hiszen szüleit gyakran látogatja, szívesen tölt el egy-egy békés napot a varázslatos Tisza-parton. Előbb az ács és állványozó édesapja nyomdokaiba lépett, aki ma is elismert és megbecsült szakember a környéken. Nem igazán ezt a pályát képzelte el magának. A szakmunkás iskolába járt, amikor már levelező hallgatója volt egy debreceni középiskolának. Így egyszerre érettségizett és szerezte meg a szakmunkás-bizonyítványt. Az első munkahelye Debrecenhez köti. A házgyárban dolgozott egy ideig, művezető és raktárvezetőként.

Aztán 1971-ben jött az a bizonyos sugallat és máris a Belügyminisztérium tartalékos tisztképző iskolájában találja magát. Ekkor döntötte el, hogy a rendőri pályát választja. Letöltve a katonaidőt, 1973-ban bekerült a megyei rendőr-főkapitányság állományába alhadnagyként. Nem állt meg a továbbtanulásban, közben elvégezte a Rendőrtiszti Főiskolát. Képzettebb rendőrtisztként 1976-ban az akkori főkapitány felkérte titkárságvezetőnek. Ebben a beosztásban tíz éven át dolgozott. A Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett újabb diplomának köszönhetően 1987-ben kinevezték a főkapitányság gazdasági igazgatójának. Az újabb előrelépés nem sokáig váratott magára, 1991-től közbiztonsági igazgató és egyben a főkapitány helyettese.

A munkájáról így vallott: – Így harminc év távlatában hatalmas változáson ment át a főkapitányság, mondhatnám, átrendeződött az egész rendőrség. Nehezebb most rendőrnek lenni, mint húsz évvel ezelőtt. A munkával szembeni jogi és központi elvárásokat sokkal precízebben kell megoldani. Nem utolsósorban bonyolultabbá vált a bűnözés is. Az egyre jobban elanyagiasodó világban nem számíthatnak az emberek egymás segítségére.

Nosztalgiával idézte fel, amikor még vonattal járt ki a vidéki kapitányságokra és őrsökre, aztán onnan a helyszínre legtöbbször szolgálati biciklivel kerekezett.

Kezdő közbiztonsági igazgatóként egyik legnagyobb szakmai sikernek a pápalátogatás biztosítását tartja. Ő irányította a hatalmas gépezetet, ami Őszentsége biztonságról gondoskodott. A kiválóan sikerült munkáért több elismerést is kapott. Ezen a poszton ez alapozta meg a jövőjét. Azóta is sikerrel irányítja a megye közrendjéért és közbiztonságáért felelős rendőri állományt. Ez a munka nem kis felelősséggel jár, érzi is a súlyát, de ez egy elviselhető teher számára, kihívásnak veszi szembenézni a bűnözőkkel. De ezt csak egy szakmailag jól felkészült kollégákkal valósítható meg: úgy ítéli meg ez a gárda mellette áll.

– Sok főkapitánnyal dolgoztam már együtt, mindegyik külön egyéniség volt, de mindenkivel jó viszonyban voltam. Az első főkapitányom, Gluchmann László felejthetetlen számomra, talán azért mert kezdő rendőrként ő vezetett be a szakma rejtelmeibe és emberileg is nagyon sokat tanultam tőle.

A munkabírását annak is köszönheti, hogy a sport mindig is meghatározó volt az életében. Fiatalabb korában aktív futballista volt, az akkori nyíregyházi Dózsának a kapuját őrizte sikerrel. Tehetsége magasabb osztályra is feljogosította volna, ám a munkája miatt a fociban nem lépett előrébb. A másik nagy szerelme a tenisz. A mai napig is aktív hódolója a sportágnak, olyannyira, hogy eddig Európa nagyobb országaiba, sőt tengeren túlra, Amerikába és Kanadába is eljutott, mint versenyző. Jelenleg is oszlopos tagja a magyar korosztályos rendőrválogatottnak. Hetente ma is két alkalommal teniszezik, ahogy az elfoglaltsága engedi, így van rá eset, hogy akkor megy ütögetni, amikor mások nyugovóra térnek.

A legnagyobb sikere a sportágban eddig: párosban rendőr világbajnok.

A sportról így vélekedett: – A sportra mindenkinek annyi ideje van, amennyit csinál magának. Engem a sport megtanított küzdeni, harcolni, nyerni, és ha úgy alakult veszíteni is tudtam.

Felcsillan a szeme, amikor a családról esik szó. – Az óvónő feleségem és most már felnőtt lányom mindig ott állt mögöttem. A munkában, sportban elért sikerek kovácsai ők, hiszen nélkülük nem biztos, hogy sikerülne maximálisan helytállni.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése